Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία υπέρ του ιδιωτικού τομέα υγείας

Βρετανία: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία υπέρ του ιδιωτικού τομέα υγείας

Τις τελευταίες εβδομάδες υπουργοί έχουν χρησιμοποιήσει ειδικές εξουσίες για να παρακάμψουν την κανονική διαδικασία και να αναθέσουν μια σειρά συμβάσεων σε ιδιωτικές εταιρείες και συμβούλους διαχείρισης χωρίς ανοιχτό ανταγωνισμό

Η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται χρησιμοποιεί την πανδημία του κοραναϊού για να επωφεληθεί σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (NHS) ο ιδιωτικός τομέας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, γιατροί, οργανώσεις, ακαδημαϊκοί και βουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη «αρπαγή εξουσίας», αφού προέκυψε ότι ο πάροχος υπηρεσιών Serco ήταν έτοιμος να κερδίσει μια συμφωνία για την προμήθεια 15.000 χειριστών κλήσεων για το κυβερνητικό σχέδιο εντοπισμού κρουσμάτων και παρακολούθησης της πανδημίας.

Υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, «επιτάχυνε» τη διάλυση της κρατικής υγειονομικής περίθαλψης και ότι το καθήκον για διατήρηση της ασφάλειας του κοινού «ανατέθηκε εξωτερικά» στον ιδιωτικό τομέα.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπουργοί έχουν χρησιμοποιήσει ειδικές εξουσίες για να παρακάμψουν την κανονική διαδικασία και να αναθέσουν μια σειρά συμβάσεων σε ιδιωτικές εταιρείες και συμβούλους διαχείρισης χωρίς ανοιχτό ανταγωνισμό.

Πώς επωφελούνται

Οι εταιρείες Deloitte, KPMG, Serco, Sodexo, Mitie, Boots και η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεδομένων Palantir εξασφάλισαν προμήθειες χρηματοδοτούμενες από τους φορολογούμενους για τη διαχείριση κέντρων για τεστ Covid-19, την αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας και την κατασκευή νοσοκομείου στο Nightingale.

Ο Guardian αναφέρει πως έχει περιέλθει στη γνώση του επιστολή από το υπουργείο Υγείας προς τα καταπιστευτικά ιδρύματα του NHS, μέσω της οποίας δίνεται οδηγία να σταματήσουν να αγοράζουν ατομικά μέσα προστασίας και αναπνευστήρες.

Από τη Δευτέρα, η προμήθεια λίστας με 16 είδη πρέπει να γίνεται κεντρικά. Πολλά από τα είδη της λίστας μάλιστα, έχουν μεγάλη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ άλλα είναι μηχανήματα υψηλής αξίας που χρησιμοποιούνται ευρύτερα σε νοσοκομεία.

Προνόμια στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κεντρική προμήθεια υλικών είναι πιθανό να παραδώσει περισσότερη ευθύνη στη Deloitte.

Εκτός από το συντονισμό των κέντρων διαγνωστικών τεστ για Covid-19 και των logistics σε τρία νέα εργαστήρια που δημιουργήθηκαν για την επεξεργασία δειγμάτων, ο «κολοσσός» των λογιστικών και διαχειριστικών συμβούλων εξασφάλισε συμβόλαιο πριν από αρκετές εβδομάδες για να συμβουλεύει την κεντρική κυβέρνηση σχετικά με τις αγορές μέσων ατομικής προστασίας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι παρέχει λειτουργική υποστήριξη για τη διαδικασία προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει η τρέχουσα κρίση να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για να επεκτείνει την ανατριχιαστική ιδιωτικοποίηση του NHS» δήλωσε η Rachel Reeves, η σκιώδης υπουργός του Δουκάτου του Λάνκαστερ.

«Η διαδικασία διαχείρισης και αγοράς ιατρικών προμηθειών πρέπει να είναι ανοιχτή, διαφανής και να υπόκειται σε πλήρη έλεγχο» είπε και υπογράμμισε πως το να αφαιρούν την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων από τους διαχειριστές του NHS και τις τοπικές αρχές μετατοπίζει την εξουσία πέρα από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024