Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Βρετανία : Ερωτήματα στους επιστήμονες για τα τεστ και την ανοσία της αγέλης

Κοροναϊός – Βρετανία : Ερωτήματα στους επιστήμονες για τα τεστ και την ανοσία της αγέλης

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε την Ιταλία στον επίσημο απολογισμό των απωλειών από τον κοροναϊό στην Ευρώπη, με περισσότερους από 32.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εάν υπήρχε νωρίτερα μία αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών ελέγχων για τον κοροναϊό ενδεχομένως να είχε βοηθήσει σημαντικά το Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντάς του να εντοπίσει τις επαφές όσων είχαν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε την Ιταλία στον επίσημο απολογισμό των απωλειών από τον κοροναϊό στην Ευρώπη, με περισσότερους από 32.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Πάτρικ Βάλανς δήλωσε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας πως, κοιτάζοντας εκ των υστέρων τα πράγματα, είναι βέβαιος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά.

Είναι εντελώς λάθος να σκεφτούμε ότι η διενέργεια τεστ είναι η απάντηση

«Κατά τις αρχικές φάσεις, πιστεύω πως εάν είχαμε καταφέρει να αυξήσουμε πιο γρήγορα την ικανότητα διενέργειας τεστ θα ήταν επωφελές», είπε ο Βάλανς, πρώην πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της GlaxoSmithKline.

«Για όλων των ειδών τους λόγους, αυτό δεν συνέβη», είπε ο Βάλανς. «Είναι εντελώς λάθος να σκεφτούμε ότι η διενέργεια τεστ είναι η απάντηση — είναι απλώς ένα τμήμα του συστήματος, το οποίο οφείλουμε να κατανοήσουμε σωστά», είπε.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αυξήσει τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων τον τελευταίο μήνα και 945.299 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε τεστ μέχρι τώρα, αν και αντιπολιτευόμενα κόμματα λένε πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άργησε πάρα πολύ να επιταχύνει το πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ.

Η Τζένι Χάρις, αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρική αξιωματούχος, δήλωσε στην ίδια ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής πως μία απεριόριστη ικανότητα διενέργειας τεστ θα είχε επιτρέψει στην κυβέρνηση να διατηρήσει το αρχικό πρόγραμμά της για την ιχνηλάτηση των επαφών εκείνων που βγει θετικοί στο τεστ.

Είπε, ωστόσο, πως η προσέγγιση αυτή θα είχε λειτουργήσει μόνο αν υπήρχαν αρκετοί πόροι, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ισως να υπήρχε διαφορετική προσέγγιση

«Αν είχαμε απεριόριστη ικανότητα, και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη πέρα από αυτό, τότε ίσως θα επιλέγαμε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση από εκείνην, που μας επεβλήθη βάσει των πόρων που είχαμε», είπε.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία από το Ινστιτούτο Στατιστικής της Βρετανίας αναφέρουν επιπλέον τουλάχιστον 7.000 θανάτους στην Αγγλία και την Ουαλία ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 32.313 έως τις 24 Απριλίου.

Αμφότεροι οι επιστήμονες επέστησαν την προσοχή ότι είναι δύσκολο να γίνουν διεθνείς συγκρίσεις για τα ποσοστά θνητότητας σε αυτό το στάδιο της πανδημίας.

Όμως ο Βάλανς είπε πως δεν είναι έκπληξη που το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη έχουν πληγεί πολύ.

«Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που δύο μεγάλες κοσμοπολίτικες καλά συνδεδεμένες πόλεις με πολλαπλές εισαγωγές από όλο τον κόσμο –η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο– επλήγησαν τόσο σκληρά», είπε.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024