Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέταλλα : Πολύτιμα (και) για την υγεία μας

Μέταλλα : Πολύτιμα (και) για την υγεία μας

Εκτός από την ομορφιά τους, ο χρυσός, ο χαλκός και ο άργυρος διαθέτουν και ιδιότητες που σώζουν ζωές

Στα κοσμήματα -κειμήλια της οικογένειας, στο σταυρουδάκι του παιδιού, στο φινίρισμα ενός καθρέφτη, τα πολύτιμα μέταλλα χαρίζουν λάμψη και διαχρονικότητα, δημιουργώντας αντικείμενα που αξίζουν να επενδυθούν με τις πιο σημαντικές αναμνήσεις μας. Ξέρατε, όμως, ότι μπορούν και να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς για να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες; Τα μέταλλα και τα ορυκτά γίνονται ακόμη πιο πολύτιμα όταν χρησιμοποιούνται από τον ιατρικό και φαρμακευτικό κλάδο, ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του οργανισμού μας από επικίνδυνους ιούς.

Πολλά μέταλλα που εξορύσσονται και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όπως ο χρυσός, ο χαλκός, ψευδάργυρος, ο άργυρος και ο μόλυβδος έχουν μεγάλη αξία για τη σύγχρονη ιατρική.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Χρυσός

Τα νανομόρια του διάσημου μετάλλου χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική έρευνα, αλλά και στα πλαίσια διαγνωστικού ελέγχου ή και θεραπείας ορισμένων μορφών καρκίνου. Όταν συνδυάζονται με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, αυξάνουν την ικανότητά τους να προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα.
Μεγάλη είναι η αξία του χρυσού και για την θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, για παράδειγμα μέσα από τη χρήση του στις επικαλύψεις των stents.

Χαλκός

Τι κοινό έχουν ο αξονικός τομογράφος, η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία; Όλα αυτά τα κρίσιμα διαγνωστικά εργαλεία απαιτούν τη χρήση χαλκού! Παράλληλα, το συγκεκριμένο μέταλλο διαθέτει και σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Άργυρος

Εκτός από τα ασημικά της γιαγιάς, το πανέμορφο μέταλλο αξιοποιείται και εξαιτίας της αντιμικροβιακής και αντισηπτικής δράσης του.

Μόλυβδος

Θυμάστε εκείνη την άβολη ποδιά που μας φορούν όταν κάνουμε την πανοραμική μας ακτινογραφία; Είναι επενδυμένη με μόλυβδο, για να μας προστατεύει από την ακτινοβολία! Εκτός από αυτό το πολύ σημαντικό – αν και μάλλον ακαλαίσθητο – αξεσουάρ, ο μόλυβδος είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένος για την προστασία γιατρών και ασθενών από τη διαγνωστική ή θεραπευτική χρήση ακτινοβολίας.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ικανός να συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων ή και στην πλήρη αποτροπή τους χάρη στην ισχυρή αντιική του δράση. Για αυτό και συχνά οι γιατροί συστήνουν τη λήψη του από τους ασθενείς τους.

Δωρεές από χρυσό

Και στην περίπτωση της πανδημίας, τα ορυκτά φαίνεται πως διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο. Ο Ελληνικός Χρυσός συνδράμει την εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συστήνοντας έκτακτο ταμείο αρωγής. Μέσα από αυτό φροντίζει τόσο για την υποστήριξη του υγειονομικού έργου στον Δήμο Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική, όσο και για την ενίσχυση των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Μια ψηφιακή φορητή ακτινολογική μονάδα αξίας 55.000€ δωρίστηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με στόχο την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, ενώ έξι φορητοί παρακλίνιοι αναπνευστήρες αξίας 51.300€ δωρίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, ενισχύοντας καθοριστικά την ετοιμότητα και επάρκεια της περιοχής σε καίριο ιατρικό εξοπλισμό.
Τα νοσοκομεία ΓΝΧ Πολύγυρου και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης έχουν στη διάθεσή τους χάρη στην Ελληνικός Χρυσός 1.000 προστατευτικές ασπίδες προσώπου. Ο προηγμένος εξοπλισμός κατασκευάστηκε με την καινοτόμο μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφάλειας για τους επαγγελματίες υγείας που μάχονται στην πρώτη γραμμή.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προσέφερε 20.000€ στον ειδικό λογαριασμό που έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο Υγείας για την έκτακτη επιχορήγηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), προκειμένου να διασφαλίζονται οι απρόσκοπτες εισαγωγές στη χώρα μας αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και μέσων προστασίας, αναγκαίων για τον πόλεμο απέναντι στον νέο κορωνοϊό.
Επιπλέον, για την ενίσχυση του εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χορηγήθηκαν 10.000€ στην μη κερδοσκοπική εταιρεία Συμμαχία για την Ελλάδα, που έχει αναλάβει πρωτοβουλία συγκέντρωσης σχετικών πόρων.
Τέλος, 1.000 ολόσωμες προστατευτικές φόρμες βρήκαν τον δρόμο τους για τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, ενώ απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας προσφέρθηκαν και στην Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.

Δήμος Αριστοτέλη

Δέκα χιλιάδες ευρώ, τα οποία προορίζονται για τις απολυμάνσεις όλων των σχολείων αλλά και άλλων δημοτικών και δημόσιων κτηρίων, χορηγήθηκαν στον Δήμο, ενώ άλλα δέκα χιλιάδες ευρώ παραχωρήθηκαν στη Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση “Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ”, η οποία υλοποιεί τη διανομή μέσων ατομικής προστασίας σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου, αλλά και τα προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Μέρος αυτού του ποσού θα διατεθεί για τον εφοδιασμό των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου με τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω υπηρεσιών γενικού ιατρού, το οποίο προσφέρεται ήδη από την Ελληνικός Χρυσός προς όφελος των κατοίκων και των τοπικών κοινοτήτων, ενώ η εταιρεία διατηρεί διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής για την παρακολούθηση των αναγκών του και τον εφοδιασμό του με αναλώσιμα υλικά προστασίας.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024