Υπό εξέταση είναι στη Βρετανία η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου εργασίας, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.

«Οι επιχειρήσεις ενδέχεται να κληθούν να υιοθετήσουν κλιμακωτό ωράριο εργασίας για τους υπαλλήλους τους, όταν αρθεί το lockdown», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Grant Shapps στο BBC, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλλει στην αποτροπή πολλών ταυτόχρονων μετακινήσεων και στην αποφυγή του συνωστισμού.

Ο κ. Shapps είπε ότι μετά τη χαλάρωση των μέτρων θα λειτουργούν περισσότερα λεωφορεία και τρένα, αλλά ελπίζει να ενθαρρυνθεί η ποδηλασία και το περπάτημα.

Παράλληλα αναφέθηκε και στο γεγονός ότι ο ίδιος επιβλέπει την απομόνωση των ατόμων που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό.

Δύσκολη η κοινωνική αποστασιοποίηση

Η διεύθυνση των σιδηροδρόμων δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση οποιουδήποτε είδους θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολη» στη διαχείριση και την αστυνόμευση και θα μπορούσε να μειώσει τη χωρητικότητα ενός μεμονωμένου τρένου μεταξύ 70% και 90%.

Ο κ. Shapps είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά επιλογών για την μετακίνηση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης  για «ενεργά ταξίδια» όπως ποδηλασία ή περπάτημα.

«Υπάρχει μια σειρά διαφορετικών πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε, συμπεριλαμβανομένων των κλιμακωτών ωραρίων εργασίας σε συνεργασία με επιχειρήσεις και οργανισμούς », είπε.

Πρόσθεσε δε ότι συνεργάζεται με σιδηροδρομικές εταιρείες και συνδικάτα για τη διατήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης σε πλατφόρμες και στάσεις λεωφορείων.

Το απολυμαντικό χεριών θα μπορούσε επίσης να διατεθεί και να εισαχθούν συστήματα μονής κατεύθυνσης για τους επιβάτες,  ανάφερε ο ίδιος σε άλλη συνέντευξη στο Sky News.

Κατευθυντήριες γραμμές

Την Πέμπτη, η Βρετανίκή κυβέρνηση θα επανεξετάσει τους περιορισμούς και τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κοροναϊού.

Οι επιχειρήσεις ζήτησαν να εκπονηθεί αμέσως ένα προσεκτικό σχέδιο για την σταδιακή άρση των μέτρων καθώς πολλοί λένε ότι χρειάζονται εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την επανάληψη των δραστηριοτήτων.

Οι επιχειρηματικές ομάδες και τα συνδικάτα έλαβαν προσχέδιο των κυβερνητικών κατευθυντήριων γραμμών για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία και αναμένεται να τοποθετηθούν.

Γράψτε το σχόλιό σας