Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη κατοικία: Τρίμηνη παράταση και νέο πρόγραμμα προ των πυλών

Πρώτη κατοικία: Τρίμηνη παράταση και νέο πρόγραμμα προ των πυλών

Μετά τις τελευταίες εξαγγελίες φαίνεται ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει στην πράξη στήριξη αυτών των οφειλετών (κόκκινων ή μη)...

Της Χριστίνας Β. Γλυκού*

Διανύοντας πλέον τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και με την πολυπόθητη παράταση του Νόμου 4605/19 να αποτελεί γεγονός εδώ και λίγες μέρες, όσοι δανειολήπτες πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σπεύδουν να ανοίξουν τις σχετικές αιτήσεις για να ρυθμίσουν μέσω της περιβόητης ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα στεγαστικά ή επιχειρηματικά τους προϊόντα και να προστατεύσουν παράλληλα την πρώτη τους (και για ορισμένους μοναδική) κατοικία.

Παράλληλα βέβαια πολλοί είναι αυτοί που δεν εντάσσονται στον υφιστάμενο νόμο είτε γιατί το προϊόν τους κοκκίνισε από τις αρχές του 2019 και μετά, είτε γιατί το υπόλοιπο της οφειλής τους υπερβαίνει (κατά πολύ) τις 130.000 Ε για στεγαστικά προϊόντα και τις 100.000 Ε για επιχειρηματικά .

Να θυμίσουμε ότι ο υφιστάμενος Νόμος πήρε παράταση τρίμηνη (άρθρο 1 ΠΝΠ 1/05/2020), ήτοι μέχρι 31/07/2020 χωρίς όμως να τροποποιηθούν οι αυστηρότατες προϋποθέσεις που εξ αρχής είχαν οριστεί προκειμένου ένας δανειολήπτης να κριθεί επιλέξιμος και να ρυθμίσει το δάνειό του, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις και με επιδότηση δόσης που στα μεν στεγαστικά φτάνει μέχρι και το 50% της μηνιαίας δόσης και στα επιχειρηματικά μέχρι και το 30% αυτής.. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που – παρά τις αισιόδοξες αρχικές περσινές προβλέψεις για ένταξη μεγάλου όγκων οφειλετών στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας -, στην πράξη ελάχιστοι εντάχθηκαν μέχρι και σήμερα (παρά το γεγονός ότι η παράταση που δόθηκε είναι η δεύτερη κατά σειρά και κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία πριν ο νόμος αυτός αντικατασταθεί η καταργηθεί).

Πολλοί δανειολήπτες έδειξαν όντως ενδιαφέρον – κα συνεχίζουν να δείχνουν – όμως ακόμα και αν ξεκινούσαν τη σχετική αίτηση, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν καθώς έστω και μια από τις προϋποθέσεις να μην πληρείται, αυτόματα μένουν εκτός προστασίας.. Για αυτό άλλωστε και ήδη αρκετοί στρέφονταν και στρέφονται σε διμερή διαπραγμάτευση – ρύθμιση με το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα .

Να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια – ακόμα και κατά τη διάρκεια ισχύος του Ν.3869/10 τόσο και για περιπτώσεις αιτούντων που απορρίπτονταν  από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία, όσο και για αυτούς που επέλεγαν τη διευθέτηση της οφειλής τους εξωδικαστικά – πάρα πολλοί δανειολήπτες με τη βοήθεια ειδικών έχουν ρυθμίσει μέσω διαπραγμάτευσης βιώσιμα τα προϊόντα τους και έχουν προστατεύσει το σύνολο της περιουσίας τους.

Το νέο σχέδιο – γέφυρα

Επιπλέον αυτών, ανακοινώθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα επίσημα νέο σχέδιο – γέφυρα  και για πρώτη φορά θα εντάσσονται τόσο οι συνεπείς (προ covid-19) όσο και οι κόκκινοι δανειολήπτες για δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη τους κατοικία, ανεξάρτητα από το χρόνο που κατέστη ληξιπρόθεσμο το προϊόν τους.

Mάλιστα – σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες μέρες – θα επιδοτείται η δόση πιθανότατα μέχρι τέλος του έτους – όσων δανειοληπτών έχουν τις προϋποθέσεις που θα ορισθούν – σε ποσοστό πάνω από 50% (αναμένεται εξειδίκευση κριτηρίων και ποσοστών επιδότησης το προσεχές διάστημα, αποκλείοντας με δικλείδες ασφαλείας όσους έδρασαν ή δρουν δολίως, δηλαδή τους στρατηγικούς κακοπληρωτές).

Εν κατακλείδι, την τελευταία 10ετία – λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών και της πανδημίας το τελευταίο διάστημα -πολλοί συμπολίτες μας είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται στο ελάχιστο, να χάνουν εν μια νυκτί την εργασία τους και να κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο…

Κάποιοι δυστυχώς έχασαν το βιός τους (οι πλειστηριασμοί πλέον έχουν ανασταλεί μέχρι και τις 15/05/2020 και θα δοθεί περαιτέρω αναστολή, όμως προ διμήνου και δη όλο το προηγούμενο διάστημα ‘’έδιναν και έπαιρναν΄΄), άλλοι κατάφεραν είτε μέσω του Νόμου Κατσέλη -ειδικά στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του-, είτε εξωδικαστικά με διαπραγμάτευση ή διαμεσολάβηση ή μέσω της πλατφόρμας – το τελευταίο χρόνο -, να ρυθμίσουν και να σώσουν το ακίνητο τους…

Και υπήρξαν και άλλοι, αυτοί που στερήθηκαν για να καταφέρουν να παραμείνουν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις και πρώτη φορά επιτέλους θα επιβραβευτούν..

Σε πρωτοφανή συνθήκες – όπως αυτές που βιώσαμε (λόγω της οικονομικής κρίσης) και όπως αυτές που βιώνουμε τώρα (λόγω πανδημίας) – είναι επιτακτική ανάγκη (και όχι λαϊκισμός και ρητορική κορώνα) να υπάρχει στήριξη ουσιαστική σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι υπήρξαν θύματα των συνθηκών και δεν έδρασαν δολίως.

Μετά τις τελευταίες εξαγγελίες φαίνεται ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει στην πράξη στήριξη αυτών των οφειλετών (κόκκινων ή μη)…

Εν αναμονή λοιπόν.

*Η Χριστίνα Γλυκού είναι Δικηγόρος – Διαπ. Διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α  – Διαπραγματευτής ΚΕΚ ΟΠΑ – Γενική Γραμματέας της Ενωσης Διαμεσολαβητών Ελλάδας

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024