Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα βασικά μας εφόδια για το μέλλον

Τα βασικά μας εφόδια για το μέλλον

Το σχέδιο της μετάβασης στην επόμενη φάση είναι επεξεργασμένο, μελετημένο, σαφές στον βαθμό που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ενός συνδυασμού επιστημονικών εισηγήσεων και πολιτικών αποφάσεων.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του πρώτου σταδίου άρσης των περιορισμών για την επόμενη φάση ελέγχου της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επιβεβαιώνονται κάποια στοιχεία της προηγούμενης περιόδου, διαλύονται κάποιες ασάφειες και δοκιμάζονται πολιτικές συμπεριφορές των τελευταίων ημερών.

Σε όλες τις εκφάνσεις τους, τα όσα ανακοινώθηκαν φανερώνουν κάτι σημαντικό, παρά τα όσα επιδιώκουν να διακινήσουν οι «καλοθελητές». Το σχέδιο της μετάβασης στην επόμενη φάση είναι επεξεργασμένο, μελετημένο, σαφές στον βαθμό που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ενός συνδυασμού επιστημονικών εισηγήσεων και πολιτικών αποφάσεων.

Η επαναλειτουργία της οικονομίας επιχειρείται με τρόπο προσεκτικό, οι συστάσεις για τα προστατευτικά μέτρα είναι ορθολογικές, όπως και η υποχρεωτική τήρηση ενισχυμένων μέτρων κατά περίπτωση (π.χ. η μάσκα σε μέσα μεταφοράς και σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού).

Σε ό,τι αφορά δε τα σχολεία και ειδικότερα τα δημοτικά, οι αποφάσεις είναι φανερό ότι έχουν λάβει υπόψη την αμφιβολία και τις ενστάσεις, είτε κάποιων ειδικών, είτε των γονέων.

Υπό αυτό το πρίσμα και ενώ η αβεβαιότητα είναι το δεδομένο με το οποίο όλοι θα πρέπει να συμφιλιωθούμε για ένα μακρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι αντιπολιτευτικές κραυγές των προηγούμενων ημερών.

Εν πολλοίς βασίστηκαν σε ελλιπή πληροφόρηση, εσκεμμένη παραπληροφόρηση, ασάφειες και εν μέρει στην ευκολία με την οποία κάποιος βρίσκει αφορμές για κραυγές εκεί που δεν υπάρχουν.

Κατόπιν αυτών και εν όψει των όσων θα επακολουθήσουν, φαντάζει απελπιστικά άστοχο ένα σχόλιο όπως αυτό, με το οποίο ξεκινούσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αμέσως μετά από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, το βράδυ της Τρίτης: «Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 15 λεπτά διάγγελμα για να πει με φλυαρία πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα πήγε καλά γιατί ο ίδιος εμπιστεύθηκε τους πολίτες, αλλά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ευθύνονται οι ίδιοι για ό,τι συμβεί».

Προξενεί απορία η διατύπωση και η σκέψη πίσω από αυτήν. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να έχει συμβεί και τι διαφορετικό να γίνει στο εξής;

Η πληρωμένη απάντηση, δίχως να έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά υπενθυμιστικό για τα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα, ήλθε από τον καθηγητή Τσιόδρα, το απόγευμα της Τετάρτης: «δεν περνάει το βάρος τώρα στον πολίτη, από την αρχή ήταν στον πολίτη», σημείωσε ο καθηγητής, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.

Με αυτόν τον τρόπο, ίσως άθελά του, ίσως και με την ορατή ψύχραιμη επιμονή του, ο κ. Τσιόδρας ανέδειξε σε μία κρίσιμη στιγμή κάτι πολύ σημαντικό, ένα από τα κεκτημένα αυτής περιόδου, το οποίο και θα πρέπει να διαφυλαχθεί.

Είναι δύσκολο. Εν μέρει λόγω της κόπωσης των πολιτών, εν μέρει λόγω της υπονομευτικής διάθεσης κάποιων άλλων.

Παρά ταύτα και εν όψει της δύσκολης συνέχειας, η υπευθυνότητα των πολιτών και η σοβαρότητα της πολιτείας, είναι πιθανώς τα μοναδικά, σοβαρά εφόδιά μας για το μέλλον.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024