Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια ελληνική startup που διαπρέπει στη Βρετανία τον καιρό του Covid-19

Μια ελληνική startup που διαπρέπει στη Βρετανία τον καιρό του Covid-19

Ο Ηρακλής Μπουραντάς, συνιδρυτής της εταιρείας Novoville η πρόταση της οποίας βρέθηκε ανάμεσα στις επιλεγμένες από την Βρετανική κυβέρνηση ψηφιακές λύσεις για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του Covid-19 ήταν μεταξύ των μελών της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών, ένα φιλόδοξο think tank που δημιούργησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2012, επικεφαλής του οποίου ήταν ο σημερινός υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η πρόταση της ελληνικής Novoville, όπως διαβάζω σε επίσημο δελτίο τύπου της εταιρείας, βρέθηκε ανάμεσα στις επιλεγμένες ψηφιακές λύσεις για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η επιλογή για την εταιρεία – από το πρώτο κύμα της νέας επιχειρηματικότητας στα χρόνια των Μνημονίων- που διατηρεί μια ισχυρή βάση στο Λονδίνο αλλά και μια δυναμική αλλά και ευέλικτη μονάδα ανάπτυξης εφαρμογών στην Αθήνα; Διαβάζω και πάλι στην ανακοίνωση της εταιρείας: «ο οργανισμός NHSX του Βρετανικού συστήματος υγείας NHS, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας στον κόσμο, ανακοίνωσε τις 18 ψηφιακές λύσεις που αναδείχθηκαν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας TechForce19. (…) Στόχος του διαγωνισμού, (…) η αξιοποίηση άμεσα υλοποιήσιμων καινοτόμων λύσεων ενάντια στις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19.

Η Novoville και η βρετανική Peopletoo επιλέχθηκαν για να λανσάρουν μια νέα ψηφιακή υπηρεσία συνολικής διαχείρισης εθελοντών και διασύνδεσής τους με τις κοινωνικές υπηρεσίες για την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των ευπαθών ομάδων».

Μια επιτυχία της Novoville και κυρίως των ανθρώπων της. Πιστεύω πάντα ότι η ιστορία των επιχειρήσεων στο βάθος των πραγμάτων δεν είναι τίποτα περισσότερο από το άθροισμα των ιστοριών που συνθέτουν οι άνθρωποι τους. Η Novoville έχουν δύο ιδρυτικά μέλη. Τον Ηρακλή Μπουραντά και τον Φώτη Ταλάντζη. Ας μου επιτραπεί να μιλήσω για τον πρώτο εξ αυτών. Τον φίλο και συμπατριώτη Ηρακλή. Διαβάζοντας την ανακοίνωση για την επιτυχία της εταιρείας στη Βρετανία μου ήρθε στο μυαλό τα δημοσιεύματα των ευβοϊκών sites το καλοκαίρι του 2012.

Υπενθυμίζω ότι στο πηδάλιο της κυβέρνησης βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ από τον Μάρτιο του 2012- πριν από τις διπλές εκλογές εκείνης της χρονιάς- ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε στα ευβοϊκά sites και στις αναρτήσεις τους. Σε ένα εξ αυτών διαβάζω: «Προσωπική επιλογή του Προέδρου ο Ηρακλής!». Αλλά, ποιός ήταν ο πρόεδρος και ποιος ο Ηρακλής θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας. Ο Πρόεδρος ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ηρακλής ο συνιδρυτής της Novoville.

Ας γυρίσουμε για λίγο πίσω στο 2012. Τότε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για εκείνον και το κόμμα του έχει βάλει μπροστά τις μηχανές της ανασυγκρότησης της παράταξης της κεντροαριστεράς, επιλέγοντας, μεταξύ άλλων, να φέρει στο προσκήνιο πρόσωπα της νέας γενιάς με τεχνοκρατική επάρκεια και πολιτική αντίληψη. Έτσι, δημιουργεί την Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών, ένα think tank εντός του κομματικού οργανισμού για την διαμόρφωση και επεξεργασία δημόσιων πολιτικών αλλά και ανάληψης πρωτοβουλιών για μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

Εγινε… υπουργός

Επικεφαλής της Μονάδας ένας 29χρονος επιστήμονας με καταγωγή από τη Μάνη – με Μάστερ στη Δημόσια Πολιτική από τη σχολή John F. Kennedy του Harvard, Μάστερ στην Τεχνολογική Πολιτική από το ΜΙΤ και Πτυχίο Πληροφορικής απο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας της Οξφόρδης.  Εκείνος ο νεαρός επιστήμονας είναι σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μεταξύ των μελών της Μονάδας – αλλά και στενός φίλος και συνεργάτης του Πιερρακάκη- ήταν και ο Ηρακλής Μπουραντάς. Τους δύο φίλους τους ένωνε η αγάπη για την Εκπαίδευση αλλά και τις startups και το οικοσύστημα της καινοτομίας.

Τα χρόνια πέρασαν. Ο ένας έγινε υπουργός στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ο βασικός πρωταγωνιστής του μικρού θαύματος ως προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά και ευρύτερα της χώρας. Ο άλλος μοιράζει την ζωή του ανάμεσα στην Ελλάδα – την Αθήνα και την Χαλκίδα- και τη Βρετανία – το Λονδίνο- όπου έχει μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Ζήτησα από τον φίλο Ηρακλή – αποκλεισμένο στα πάτρια εδάφη τους δύο τελευταίους μήνες- να μου γράψει ένα μικρό ενημερωτικό σημείωμα για την επιτυχία τους. Κυρίως δε για το πώς βίωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του αυτήν την συμμετοχή στο διαγωνισμό των Βρετανών αλλά και την επιτυχία που είχε η πρόταση τους.

Καταλύτης ο κοροναϊός

Ο Ηρακλής ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση και ιδού το σημείωμα του: « Η πρωτοφανής πανδημία του COVID-19 αναμφισβήτητα λειτούργησε και ως καταλύτης κινητοποίησης ενός διεθνούς κύματος αλληλεγγύης, εθελοντισμού, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας με άξονες αιχμής την ενίσχυση του έργου των επιστημόνων και προσωπικού υγείας και την παροχή βοήθειας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ένα ποιοτικό στοιχείο που διακρίνει κανείς σε σχέση με άλλες παγκόσμιες κρίσεις είναι ο οριζόντιος ρόλος της τεχνολογίας: από τον τρόπο που επικοινωνούμε, συν-εργαζόμαστε,  διασκεδάζουμε μέχρι και, ίσως πολύ σημαντικότερο, στον τρόπο που η αυτή αξιοποιείται για να προσφέρει απτές λύσεις στην αντιμετώπιση της ίδιας της πανδημίας.

Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικές εταιρίες, επιστημονικοί φορείς και  οργανισμοί έχουν ριχτεί σε μια μάχη με το χρόνο για την εύρεση άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων που θα επουλώσουν τις πληγές του COVID-19 σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, που κατατάσσεται μεταξύ των χωρών  που έχουν πληγεί περισσότερο από τον COVID-19, το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) απηύθυνε πρόσκληση στην μεγάλη τεχνολογική κοινότητα της χώρας και στο οικοσύστημα των startups, που σημειωτέον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, να καταθέσουν προτάσεις για άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις ενάντια στις σοβαρές επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός στην χώρα. Ο ιδιότυπος αυτός διαγωνισμός καινοτομίας με την επωνυμία TECHFORCE19 συγκέντρωσε μέσα σε μια εβδομάδα περισσότερες από 1600 προτάσεις σε 3 μεγάλες θεματικές κατηγορίες: την εξ’ αποστάσεως παροχή φροντίδας, την βελτιστοποίηση στελέχωσης σε τομείς φροντίδας και εθελοντισμού και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Και ελληνικό ενδιαφέρον

18 λύσεις επιλέχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από την Βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να δοκιμαστούν άμεσα στο πεδίο. Μια από αυτές έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς θα υλοποιηθεί από τη νεοφυή εταιρία Novoville που προσφέρει ψηφιακές λύσεις σε Δήμους της Ελλάδας και της Μ. Βρετανίας και έχουν ιδρύσει Έλληνες επιστήμονες. Μάλιστα το 2018 η Novoville διακρίθηκε ως μια από τις δέκα καλύτερες εταιρίες στην Ευρώπη στον τομέα του GovTech (Government Technology).

Η λύση που θα λανσάρει στο πλαίσιο του διαγωνισμού του NHS η Novoville σε συνεργασία με την βρετανική Peopletoo αφορά την διασύνδεση εθελοντών με ευάλωτες ομάδες και δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες. Θα προσπαθήσει δηλαδή με ψηφιακό τρόπο να οργανώσει και βελτιστοποιήσει την μεγάλη πρόκληση αυτοματοποίησης “προσφοράς” και “ζήτησης” παροχής βοήθειας και φροντίδας σε τοπικό επίπεδο».

Για το τέλος, κράτησα μια δήλωση του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Novoville Φώτη Ταλάντζη: «Δεν είναι εύκολο να χαρείς με μια διάκριση που εύχεσαι να μην υπήρχε λόγος να κερδίσεις. Η θέση της Novoville είναι σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρη: η τεχνολογία και ο πληθοπορισμός μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση κρίσεων. Όσο δύσκολη και αν είναι η σημερινή κοινωνική απομόνωση, η υπηρεσία ελπίζουμε ότι θα δώσει την ευκαιρία σε καταρτισμένους εθελοντές να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν θιχτεί περισσότερο. Στοίχημα μας είναι το εργαλείο που κατασκευάσαμε να αξιοποιηθεί και σε καιρούς που η ζωή για τους περισσότερους από εμάς θα είναι ευκολότερη».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024