Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Γέφυρα Ασφαλείας»: Το σχέδιο εξόδου από το lockdown έχει υστερόγραφο την επαγρύπνηση

«Γέφυρα Ασφαλείας»: Το σχέδιο εξόδου από το lockdown έχει υστερόγραφο την επαγρύπνηση

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, πως το γεγονός ότι αίρονται τα εν λόγω μέτρα, δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας την 4η Μαΐου θα όλα θα είναι όπως στην προ κοροναϊού εποχή. Αντιθέτως, στην καθημερινότητά μας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, θα έρθουν σαρωτικές αλλαγές, στις οποίες πρέπει άπαντες να προσαρμοστούμε

Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα μετά από σχεδόν δύο μήνες πολύ σκληρών, αλλά αναγκαίων, μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, ξεκινάει την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, κατά την οποία αίρονται πολλά από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, πως το γεγονός ότι αίρονται τα εν λόγω μέτρα, δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας την 4η Μαΐου θα όλα θα είναι όπως στην προ κοροναϊου εποχή. Αντιθέτως, στην καθημερινότητά μας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, θα έρθουν σαρωτικές αλλαγές, στις οποίες πρέπει άπαντες να προσαρμοστούμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση χώρισε την μάχη της χώρας μας κατά του κοροναϊού σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και αφορούσε την αρχική εκδήλωση και περιορισμού του ιού.

Η δεύτερη φάση, στην οποία μπαίνουμε τη Δευτέρα 4 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο αφορά την συντονισμένη επιστροφή σε μια «νέα καθημερινότητα» με συνεχή επαγρύπνηση.

Τέλος, η μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση, θα είναι η τρίτη, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί η θεραπεία ή το εμβόλιο, κατά την οποία απαιτείται διατήρηση της «νέας καθημερινότητας» με συνεχή επαγρύπνηση.

Η δεύτερη φάση

Το μονοπάτι που θα διανύσουμε σε αυτή τη φάση σκιαγράφησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έξι υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Μάλιστα, αναμένονται περαιτέρω επεξηγήσεις των μέτρων, τις επόμενες μέρες και όσο πλησιάζουμε στην Δευτέρα, με χαρακτηριστικότερη αυτών την ενημέρωση από τη υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα για το άνοιγμα των σχολείων, αύριο στις 18:00.

Στα χαρακτηριστικότερα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα πραγματικότητα είναι το τέλος του sms στο 13033 και της να έχουμε έγγραφης βεβαίωσης.

Παράλληλα, η κυκλοφορία μας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, αλλά και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να συνοδεύεται και από προστατευτική μάσκα.

Μάλιστα, η μη συμμόρφωση σε κάποια από τα νέα μέτρα, θα επιφέρει βαρύ πρόστιμο.

Διαβάστε επίσης: Στους 138 οι νεκροί – 32 νέα κρούσματα, 2.566 συνολικά

Οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει η επόμενη μέρα:

Διαβάστε επίσης: Πότε θα έχουμε μία πρώτη εικόνα για την πορεία του κοροναϊού μετά την άρση των μέτρων

Χαρδαλιάς: Όσο πιο πιστοί στους κανόνες τόσο πιο σύντομα στα επόμενα βήματα

Ωστόσο, η άρση των μέτρων έρχεται με μια ακόμα υπενθύμιση. Πρέπει να τα τηρούμε με την ίδια ευλάβεια που τηρήσαμε και τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα οποία μας έφεραν σε θέση να μπορούμε να ξεκινήσουμε την άρση τους, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετρούν εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

«Από τις 4 Μαϊου το καθημερινό στοίχημα αλλάζει. Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν την άρση κάθε μέτρου» ήταν το μήνυμα του υφυπουργού.

«Οι Έλληνες αποδεικνύουμε ότι με πειθαρχία και ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία κάθε κίνδυνο» τόνισε και προέτρεψε να παραμείνουμε υπεύθυνοι και ρεαλιστές μέχρι τη μέρα που η επιστημονική κοινότητα θα δώσει τη λύση.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύσκολα και αναγκαία μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η επόμενη φάση είναι πιο κρίσιμη.

«Από το μένουμε σπίτι περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα, τηρούμε όλοι τους κανόνες που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση των μέτρων. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν αυστηρά με τους περιορισμούς που συνοδεύουν το άνοιγμά τους» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες τόσο πιο εύκολα θα περνάμε στα επόμενα βήματα» προειδοποιώντας κατά της χαλαρότητας και τονίζοντας ότι θα υπάρξει φρένο και επιστροφή μέτρων αν δεν τηρηθούν οι κανόνες.

«Τηρούμε τους κανόνες; Τότε προχωράμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα γυρίσουμε πίσω» κατέληξε.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για την επόμενη ημέρα

Όπως αναφέρεται και παραπάνω προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση από την καραντίνα σε μια καθημερινότητα με λιγότερες δεσμεύσεις και περιορισμούς αποτελεί η συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις των επιστημόνων.

Ωστόσο, τους ειδικούς ανησυχεί η πιθανότητα να ατονήσει η τήρηση των μέτρων προστασίας και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ευνοήσουν τη διασπορά του ιού.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κοινωνία πρέπει σταδιακά να επιστρέψει στην κανονικότητα, ωστόσο δεν παύουν να ανησυχούν για την επόμενη μέρα. Κυρίαρχος φόβος των επιστημόνων η καθημερινότητα και το ενδεχόμενο οι πολίτες να χαλαρώσουν και να πάψουν να τηρούν τους βασικούς κανόνες.

Πώς θα ελέγχεται ο πληθυσμός στις καθημερινές του επαφές, για παράδειγμα, στα μικρά εμπορικά καταστήματα, στα καφέ ή ακόμα και σε παραλίες.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη αγωνία των ειδικών είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Εκεί η προσοχή πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Έναν από τους βασικούς προβληματισμούς αποτελεί η επιστροφή στις σχολικές τάξεις. Μπορούν οι μικροί μαθητές να τηρήσουν τα μέτρα; Κι αν τα παιδιά είναι ασφαλή, μήπως απειλούν άλλες ομάδες για παράδειγμα τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους;

Απαντήσεις στους περισσότερους φόβους των ειδικών θα δώσει ο χρόνος, γι’ αυτό για κάθε περιοριστικό μέτρο που θα αίρεται θα μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία της κοινότητας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνονται και βήματα πίσω όταν αυτό χρειαστεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου και ποια τις επόμενες ημερομηνίες – Τα 7 στάδια

Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών ανοίγουν στις 4 Μαΐου.

Όπως και κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, στα οποία όμως θα πηγαίνουμε κατόπιν ραντεβού.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων, τα οποία αν όλα πάνε καλά, θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Οι κωδικοί που επανεκκινούν στην 4 Μαΐου είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Πάντα τηρώντας την απόσταση

Έτσι, όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10:00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7:00 – 22:00 τις καθημερινές και από τις 7:00 – 21:00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Τα υπόλοιπα στάδια ανοίγματος των επιχειρήσεων

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες του πρώτου σταδίου. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Τέλος, στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Τέλος συναυλίες και πανηγύρια – Χωρίς θεατές οι αγώνες

Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο – Κλειστά τα ΚΑΠΗ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Όσον αφορά στο δημόσιο, συνεχίζονται η εξ αποστάσεως και η εκ περιτροπής εργασία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, από την προσεχή Δευτέρα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που εργάζονται σε πρωινή βάρδια θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις, είτε στις 7, είτε τις 8 ή είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες.

Παράλληλα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολείων. Διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διατηρείται όπως έχει και ο τρόπος εξυπηρέτησης με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, αυτή συνεχίζεται να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθεί η χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού των πολιτών από τα ΚΕΠ μέσω αποστολής εγγράφων κατ’ οίκον με ταχυμεταφορά.

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας.

Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.

Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, ενώ αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια.

Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πως θα λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό.

Η είσοδος στους σταθμούς θα είναι ελεγχόμενη ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις από Δευτέρα

Πιο αναλυτικά:

  • Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
  • Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Επίσης, παρατείνεται η αναστολή ισχύος του δακτυλίου έως το τέλος Μαΐου.

Για τα ταξί συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024