Αντιμέτωποι με βαριά «καμπάνα» θα βρίσκονται όσοι δεν φορούν προστατευτική μάσκα από τις 4 Μαΐου εκεί όπου θα είναι υποχρεωτικό.

Τα πρόστιμα

Είναι σαφές πως η χρήση προστατευτικής μάσκας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην δεύτερη φάση αντιμετώπισης του κοροναϊού, στην οποία εισέρχεται η χώρα από τη Δευτέρα.

Έτσι, όποιος δεν φοράει μάσκα, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο θα βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 150 ευρώ.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση υποχρεωτική καθίσταται η χρήση προστατευτικής μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και όποιες επειχειρήσεις προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Ακόμη, μάσκα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Αυστηρή σύσταση προβλέπεται για τη χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πολίτες.

Επιπλέον αυστηρή σύσταση υπάρχει για τη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ελεγκτές θα έχουν επιφορτιστεί για την εφαρμογή του μέτρου.

Επίσης, καλούνται όλοι οι πολίτες 3ης ηλικίας να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι, αν και υπάρχει ισχυρή σύσταση για εκείνους να συνεχίσουν να μένουν σπίτι.

Αλλά πρόστιμα

Επιπλέον, παραμένει το πρόστιμο παραβίασης της καραντίνας ύψους 5.000 ευρώ, όπως επίσης και το πρόστιμο 1.000 ευρώ για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων.

Επιπλέον, το πρόστιμο των 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας θα συνεχίσει να ισχύει για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Βαριές καμπάνες στις επιχειρήσεις

Αυστηροί κανόνες σχετικά με τη χρήση μάσκας αλλά και την τήρηση αποστάσεων προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα από 4 Μαΐου (1η φάση) επαναλειτουργούν:

Κομμωτήρια και κουρεία, καταστήματα οπτικών ειδών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής όπως ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα μανικιούρ πεντικιούρ, πώλησης φυτών και λιπασμάτων, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών καθώς και επιδιόρθωσης ενδυμάτων και υποδημάτων.

Το ωράριο λειτουργίας θα ξεκίνα στις 10:00 πμ ενώ θα είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, η τήρηση απόστασης 2 μέτρων, καθώς και η χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Για επιχειρήσεις έως 20 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων

Για επιχειρήσεις από 21 τμ έως 100 τμ επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων +1  ανά 10 τμ.

Για επιχειρήσεις από 101 τμ και άνω επιτρέπεται η  παρουσία 12 ατόμων συν 1 ανά 15 τ.μ

Αν το κατάστημα έχει ορόφους δεν επιτρέπεται περισσότερο από 1 άτομο ανά 10 τ.μ  ενώ η χρήση των ανελκυστήρων επιτρέπεται μόνο με την χρήση του 40% της χωρητικότητας τους.

Ειδικά για τα κομμωτήρια και επιχειρήσεις καλλωπισμού το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βραδύ για τις καθημερινές και από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:00 το βραδύ για το Σαββάτο.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες μόνο μετά από ραντεβού, ενώ οι  επιχειρήσεις θα πρέπει καθημερινά να συμπληρώνουν κατάλογο με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τις ώρες προσέλευσης των πελατών.

Τα πρόστιμα:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο