Πράσινο φως για να ανεβάσουν ρολά, με γάντια και μάσκες βέβαια, από τις 4 Μαΐου πήραν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, κέντρα αισθητικής και γενικά μικρά καταστήματα.

Η επιστροφή της αγοράς στη «νέα κανονικότητα» θα είναι σταδιακή και αργή, υπό αυστηρά μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας, ενώ το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν υπάρξει νέα έξαρση του κοροναϊού, όπως κατέστησε σαφές το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η επανεκκίνηση της αγοράς θα γίνει σε επτά στάδια που εκτείνονται από τις 4 Μαΐου έως και τέλος Ιουνίου. Χοντρικά θα έλεγε κανείς ότι πρώτα ανοίγουν τα μικρά καταστήματα και τελευταία τα μεγάλα που μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ κόσμο. Ενδεικτικό ωστόσο των προσεκτικών βημάτων και της επιφυλακτικότητας είναι ότι η ακριβής ημερομηνία για τα τελευταία στάδια δεν έχει οριστεί. «Θα καθοριστεί με βάση την πορεία της πανδημίας» τονίζει η κυβέρνηση.

Πάντως την 1η Ιουνίου μπορούμε να δώσουμε ραντεβού σε ένα καφέ, αρκεί να έχει «τραπεζάκια έξω» και η παρέα να μην είναι πάνω από τέσσερα άτομα. Αν είναι μεγαλύτερη θα πρέπει να σπάσει σε δύο τραπέζια που θα τα χωρίζει απόσταση 2 μέτρων. Ξεχάστε τα «ενώστε τα τραπέζια, είμαστε μεγάλη παρέα».

Τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης που πρέπει να τηρούνται είναι αυστηρά σε όλα τα στάδια της επανεκκίνησης της αγοράς, με τσουχτερά πρόστιμα να απειλούν όσους δεν τα τηρήσουν.

Γάντια, μάσκες, τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει κάθε κατάστημα, διευρυμένο ωράριο όπου κριθεί αναγκαίο, ακόμη και χρήση ανελκυστήρων υπό αυστηρούς όρους συνθέτουν την «νέα κανονικότητα» στην οποία καλούνται να λειτουργήσουν καταστήματα και καταναλωτές.

Μια «νέα κανονικότητα» που θα ισχύει μέχρι να βρεθεί θεραπεία και εμβόλιο για τον κοροναϊό.

Τα επτά στάδια επιστροφής

πρώτο στάδιο: 4 Μαΐου

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα «επιστρέψουν» επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα), αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών.

Επίσης την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις και στο τομέα των υπηρεσιών: Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων.

Ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ, επίσης με αυστηρή τήρηση ραντεβού.

Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι ΚΑΔ που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602.

Επί της ουσίας επιστρέφει το 10% περίπου των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Όπως είπε ο υφυπουργός, επιστρέφουν 68.523 επαγγελματίες και εργαζόμενοι από τους περίπου 690.000 που έχουν διακόψει την εργασία τους και 26.167 επιχειρήσεις από τις περίπου 260.000 που έχουν κλείσει.

δεύτερο στάδιο: 11 Μαΐου

Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εκτός των εμπορικών κέντρων (malls), με τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν και για το πρώτο στάδιο.

Στον τομέα των υπηρεσιών επαναλειτουργούν με μάσκες και γάντια και κανόνες, οι σχολές εκμάθησης οδήγησης και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών (χωρίς τραπεζοκαθίσματα μόνο για όρθιους), εξαιρουμένου των ΟΠΑΠ play.

Επίσης, επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη.

τρίτο στάδιο: 18 Μαΐου

Ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι, χωρίς να επιτρέπονται παραστάσεις.

τέταρτο στάδιο: 1 Ιουνίου

Ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα (malls) υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας και χωρίς να επιτρέπεται η παραμονή μέσα σε αυτά για φαγητό ή καφέ. Δηλαδή τα καταστήματα εστίασης μέσα στα εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργούν με καθήμενους.

Την ίδια μέρα και επίσης με την υποχρέωση τήρησης αυστηρών μέτρων ασφαλείας θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα είναι τουλάχιστον 2 μέτρα, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 3 τ.μ και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τέσσερα άτομα.

Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας προβλεπόταν να λειτουργήσουν στο πέμπτο στάδιο, κάτι ωστόσο που ερχόταν σε αντίθεση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τα όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες μέρες. Η παρεξήγηση λύθηκε με διόρθωση των στοιχείων από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο και αναλόγως της απόδοσης της στρατηγικής επανόδου στην κανονικότητα, επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο και τελευταίο, επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αυστηρά μέτρα ασφάλειας

Την υποχρεωτική τήρηση αυστηρών μέτρων προφύλαξης και ασφάλειας τόνισε ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Τήρηση αποστάσεων

Ειδικότερα, όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις με εμβαδό:

  • έως 20 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα,
  • από 20 τ.μ έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ.
  • και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1 άτομο / 15 τ.μ.

Παράδειγμα: Σε ένα κατάστημα 130 τ.μ επιτρέπονται έως 14 άτομα. Δηλαδή τα 12 άτομα που αφορούν τα 100 τ.μ και επιπλέον 2 άτομα που αφορούν τα υπόλοιπα 30 τ.μ

Ωράριο και τρόπος λειτουργίας

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη του μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση.

Υποχρεωτική είναι η τήρηση απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία, τότε επιτρέπεται η χρήση του με πληρότητα 40% του επιτρεπόμενου ορίου, ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα, παρά μόνο σε ηλικιωμένους και ανάπηρους.

Μέτρα προφύλαξης για κομμωτήρια – Διευρύνεται το ωράριο

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Η προσέλευση πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού, τα οποία θα καταχωρούνται σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας και θα μπορεί να επιδείξει σε κάθε έλεγχο.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Και για τα κομμωτήρια ισχύουν στο ακέραιο τα μέτρα για την τήρηση αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού, δηλαδή σε κατάστημα έως 20 τ.μ επιτρέπονται έως 4 άτομα, από 20 τ.μ έως 100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ., κτλ

Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, ισχύει ο «κανόνας επιπέδου», δηλαδή δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του 1 ατόμου 1/10 τ.μ.

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών, δηλαδή μόνο με ραντεβού. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπιτικού από το προσωπικό.

Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Αυστηρά πρόστιμα

Η μη τήρηση των κανόνων επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και φυσικά γίνεται πιο βαρύ σε περίπτωση και δεύτερης παράβασης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο