Η Ιταλία γιορτάζει σήμερα τα εβδομήντα πέντε χρόνια από την απελευθέρωση από το φασιστικό καθεστώς και τη ναζιστική κατοχή, έστω και αν οι δημόσιες τελετές, λόγω κοροναϊού, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

«Η γιορτή αυτή της απελευθέρωσης από το φασισμό και το ναζισμό ας μας προσφέρει τη δύναμη για μια νέα αρχή» δήλωσε ο ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Σήμερα το πρωί, μόνος και με προστατευτική μάσκα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, στην πλατεία Piazza Venezia της Ρώμης.

«Πρόκειται για ένα απόθεμα αξιών τεράστιας κοινωνικής και θεσμικής αξίας, το οποίο πρέπει να προσφέρει, ακόμη μια φορά, την ισχυρή ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τη φάση της ανάκαμψης της χώρας μας» δήλωσε ο Ματαρέλα, με αναφορά στη σημερινή γιορτή.

Ο ιταλός πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα οι μαχητές στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι, οι εργάτες και όσοι επιτρέπουν στην Ιταλία να συνεχίσει να λειτουργεί.

Με αναφορά στις τελευταίες φάσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αμέσως επόμενη περίοδο, ο Σέρτζιο Ματαρέλα υπογράμμισε, επίσης, ότι «ακριβώς την περίοδο εκείνη η αντοχή, οι θυσίες και η εθνική συνείδηση επέτρεψαν στους Ιταλούς να ξεπεράσουν εμπόδια που έμοιαζαν απροσπέλαστα».

Τέλος, παρότρυνε τους συμπατριώτες του «η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δυσκολίες να χαρακτηρίσει τη στάση τους και στη σημερινή περίοδο, κατά τη σκληρή δοκιμασία της ασθένειας αυτής, η οποία στέρησε τόσες ζωές».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο