Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνία : Διαδήλωση κατά της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία

Πολωνία : Διαδήλωση κατά της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία

Εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν στην Πολωνία και εργάζονται στη Γερμανία διαδήλωσαν χθες το βράδυ στη νοτιοδυτική μεθοριακή πόλη Ζγκορζέλετς, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική καραντίνα που επιβάλλεται στην Πολωνία σε αυτούς που περνούν τα σύνορα, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού

Εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν στην Πολωνία και εργάζονται στη Γερμανία διαδήλωσαν χθες το βράδυ στη νοτιοδυτική μεθοριακή πόλη Ζγκορζέλετς, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτική καραντίνα που επιβάλλεται στην Πολωνία σε αυτούς που περνούν τα σύνορα, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Η Πολωνία είναι μια από τις πρώτες χώρες-μέλη της ΕΕ που έκλεισαν τα σύνορά τους λόγω του ξεσπάσματος της Covid-19.

Οι πολωνικές Αρχές επέβαλαν επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους εισέρχονται στο έδαφος της χώρας, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε όσους μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ των δύο χωρών-μελών της ΕΕ.

Η διαδήλωση έγινε σε γέφυρα πεζών που συνδέει την πολωνική πόλη Ζγκορζέλετς με τη γερμανική Γκέρλιτς, οι οποίες λειτουργούσαν ως μια πόλη προτού κλείσουν τα σύνορα.

«Είμαι εγκλωβισμένη στο σπίτι επί έξι εβδομάδες, δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα, να πάω στη δουλειά μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στους μαθητές μου» δήλωσε η Μιρέλα Μπίνκιεβιτς, μια καθηγήτρια που ζει στη Ζγκορζέλετς και εργάζεται στην Γκέρλιτς.

Περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πολωνική πλευρά των συνόρων και περίπου 100 στη γερμανική, ορισμένοι φορώντας μάσκες.

Τις δύο ομάδες των διαδηλωτών χώριζε ένας μεταλλικός φράχτης που έχει τοποθετηθεί προσωρινά στη μέση της γέφυρας, για να εμποδίζει τους ανθρώπους να διασχίζουν τα σύνορα.

«Αφήστε μας να δουλέψουμε, αφήστε μας πάμε σπίτι μας» αναγραφόταν σε ένα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές στην Πολωνία.

Ορισμένοι από αυτούς έψαλλαν επίσης τον εθνικό ύμνο της Πολωνίας, ενώ άλλοι την Ωδή της Χαράς, τον ύμνο της ΕΕ.

Η Ρενάτα Μπουρντόζ, του δημοτικού συμβουλίου της Ζγκορζέλετς, δήλωσε επικαλούμενη στοιχεία ότι περίπου 20.000 Πολωνοί εργάζονται στη Σαξονία της Γερμανίας, εκ των οποίων 10.500 διασχίζουν τα πολωνογερμανικά σύνορα σε καθημερινή βάση.

Περίπου 3.000 Πολωνοί εργάζονται μόνο στην Γκέρλιτς, πρόσθεσε η ίδια.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας που βρίσκονται στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία.

«Ας αναλογιστούμε ότι οι δουλειές δε θα περιμένουν για πάντα την επιστροφή των πολωνών εργατών. Θα λάβουν αυτοί οι άνθρωποι (…) βοήθεια και υποστήριξη από το κράτος;» υπογραμμίζουν τοπικές Αρχές πόλεων της νοτιοδυτικής Πολωνίας σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 3 Μαΐου.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα. Κατανοώ τις δυσκολίες των πολιτών και η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Zet.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024