Στο κάδρο της υπόθεσης με τα voucher των επιστημόνων έβαλε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας την αποπομπή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Κομπίνα για να οικονομήσουν μερικοί κολλητοί

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και αυτός με τη σειρά του μετά τη Φώφη Γεννηματά για «κομπίνα» προκειμένου να «τα οικονομήσουν μερικοί κολλητοί» της κυβέρνησης και τόνισε χαρακτηριστικά πως οτιδήποτε άλλο εκτός της αποπομπής του κ. Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας αποτελεί «απόδειξη συνενοχής» του πρωθυπουργού στο φιάσκο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μέσων των ΚΕΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για φυγομαχία και τόνισε ότι θα ξανακαταθέσει την επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «κάποια στιγμή πρέπει να δώσει απαντήσεις».

Υπήρχε εντολή του Μαξίμου;

Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τον κ. Βρούτση να απαντήσει στο ερώτημα «αν ήταν δική του η έμπνευση και ο σχεδιασμός ή το έφτιαξε εν γνώση ή και κατ εντολήν του Μαξίμου».

«Αν δεν απαντήσει. Σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε. Και τότε θα πρέπει να δώσει την απάντηση ο κος Μητσοτάκης στο ερώτημα. Και η απάντηση αυτή μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά: Αποπέμποντας τον κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί απόδειξη συνενοχής» επεσήμανε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Ρεζίλι των σκυλιών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί έγιναν «ρεζίλι των σκυλιών» καθώς «αυτοεξευτελιζόμενοι» υπεράσπιζαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης, στηριζόμενοι στο «λιβάνι» και την «ασπίδα» του δημοσιογραφικού κατεστημένου.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας τόνισε για αρκετές μέρες «δεν ίδρωσε το αυτί του κ. Μητσοτάκη» ενώ αναφέρθηκε σε «προσυνεννόηση» των 6 ΚΕΚ με κυβερνητικά στελέχη για να αναλάβουν το πρόγραμμα κατάρτισης.

Εμπαιγμός των επιστημόνων

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε πως η «απόλυτη αποσιώπηση κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αρκετή για να κρύψει, να συγκαλύψει, ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα, αλλά και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια: των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σημείωσε προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ανήκουν ως επί το πλείστον στη μεσαία τάξη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη χρησιμοποίησε προεκλογικά για να αντιπολιτευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα επιχείρησε να τους υποβάλλει σε «αυτοεξευτελισμό» με το πρόγραμμα κατάρτισης για να πάρουν το επίδομα των 600 ευρώ.

Κλείνετε τη στρόφιγγα

Σε ότι αφορά την οικονομία ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κλείνει τη στρόφιγγα της στήριξης στις επιχειρήσεις καθώς «το 8οοάρι θα το δώσετε μόνο σε όσους είναι κλειστοί. Αυτοί που θα ανοίξουν πώς θα αντεπεξέλθουν; αντί να πάρετε εμπροσθοβαρή μέτρα όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ αδρανείτε και θα φτάσουμε σε ένα σημείο να είμαστε «ταπί και ψύχραιμοι». και υπερχρεωμένοι και χωρίς το μαξιλάρι αφού θα το έχετε σπαταλήσει».

Πρωταθλητές στην ύφεση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της ΤτΕ ότι η ύφεση θα είναι 4% το 2020.

«Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το 4% θα είναι έργο Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα είναι έργο δικό σας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας «θα είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση της ευρωζώνης, αν δεν υιοθετήσετε εγκαίρως τις προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και της κοινωνίας».

Για χάρη των τραπεζών

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι ανοίγει πρώτα τα δικαστήρια για λογαριασμό των τραπεζών.

«Φαίνεται η ανάγκη των τραπεζών και των funds για προσημειώσεις ακινήτων και για κατασχέσεις είναι σημαντικότερη από τη κοινοβουλευτική λειτουργία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία με τη χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.