Συνεχείς είναι οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μονάδα υγείας «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου τρεις ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και 17 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Αναφερόμενοι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκρυψαν την οργή και τη δυσαρέσκειά τους για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κοροναϊό.

«Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρξουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει, ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κοροναϊό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συνέστησε προσοχή προσοχή, εκπαίδευση και επαγρύπνηση γι’ αυτή την προσπάθεια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της διοίκησης της κλινικής. «Η έλλειψη εκπαίδευσης δεν πιστεύω ότι είναι γενική, είναι ειδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία έχει να μην μεταδοθεί σε μία ευαίσθητη ομάδα» επεσήμανε.

Έχουν μεταφερθεί όλοι οι ασθενείς

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό «έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και μέχρι να γίνει αυτό, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών κι αρνητικών ασθενών».

«Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά τους 17 ασυμπτωματικούς εργαζόμενους και νοσηλευτές, όλοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αντίθετα, όσοι αποδείχθηκαν αρνητικοί στον ιό – εργαζόμενοι και ασθενείς – παραμένουν εντός της κλινικής.

Ο ίδιος τόνισε πως «όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί να πούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα».

Γνωστά από την Τρίτη τα κρούσματα στην κλινική

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως σε σύνολο 34 κρουσμάτων στην κλινική «Ταξιάρχαι» βρέθηκαν 121 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επανέλαβε πως δίνεται ιδιαίτερη προσοχή των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση.

«Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν 39 συνεργαζόμενοι γιατροί» δήλωσε, αφήνοντας και ο ίδιος αιχμές για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας. «Κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε αμέλεια, όχι μόνο σε αυτές τις δομές, η δουλειά είναι να δημιουργούνται δεδομένα για να μην γίνει διασπορά στην κοινωνία».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη δομή υγείας, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και θα έχουμε περισσότερα αποτελέσματα τις επόμενες ώρες, ενώ ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως για τα κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι είχαν ενημερωθεί από την Τρίτη και το πρωί της Τετάρτης, μετέβησαν στο σημείο με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr