Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την ανάκαμψη κατεβάζει η Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής

Κοροναϊός : Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την ανάκαμψη κατεβάζει η Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής

Με συμβιβαστική πρόταση για σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού κατεβαίνει η Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία

Συμβιβαστική πρόταση για σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού θα ρίξει στο τραπέζι η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις έντονες διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου.

Η πρόταση, σύμφωνα με το Bloomberg, θα κατατεθεί στην αυριανή (Πέμπτη) Σύνοδο Κορυφής και επιχειρεί να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στους κόλπους της ΕΕ.

Ωστόσο από την περιγραφή της πρότασης, η οποία δεν είναι βέβαια λεπτομερής, φαίνεται ότι το σημείο αγκάθι μεταξύ Βορρά και Νότου με τον πρώτο να μιλά για στήριξη μέσω δανείων και τον δεύτερο να το απορρίπτει  κατηγορηματικά δεν ξεπερνιέται.

Τι προβλέπει το σχέδιο της Κομισιόν

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανεισθεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές, χωρίς να αναφέρει πώς η Κομισιόν φθάνει στο συνολικό ποσό των 2 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης.

Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.

Ο «οδικός χάρτης» που διένειμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις εθνικές αντιπροσωπείες πριν από την τηλεδιάσκεψη δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό, τους συγκεκριμένους στόχους, το χρονοδιάγραμμα ή τη φύση των επενδύσεων που θα χρειασθούν για να επαναφέρουν σε τροχιά την ΕΕ.

Δεν θα καταλήξουν σε απόφαση τώρα

Οι ηγέτες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε απόφαση αυτή την εβδομάδα και το τελικό πακέτο πιθανόν να μην είναι έτοιμο για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης για τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανόν να γίνει η «πίσω πόρτα» για τον επιμερισμό του κινδύνου, απορροφώντας τη μεγάλης κλίμακας έκδοση χρέους.

«Οικονομολόγοι λένε ότι αν το κάνει σταδιακά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρακάμψει τη νομική απαγόρευση απευθείας χρηματοδότησης των κυβερνήσεων και να είναι αυτό πιο αποδεκτό από τις άλλες εναλλακτικές για χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία», αναφέρει το Bloomberg.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024