Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέμα Τουρκίας θα βάλουν Ελλάδα και Κύπρος στην ΕΕ

Θέμα Τουρκίας θα βάλουν Ελλάδα και Κύπρος στην ΕΕ

Λευκωσία και Αθήνα θεωρούν ότι η πολιτική των προκλήσεων και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου που ακολουθεί η Άγκυρα, τόσο εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα πρέπει να διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, παρά την πανδημία

Θέμα τουρκικής πειρατείας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και κλιμάκωσης των προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα, θα θέσουν εκ νέου στην ΕΕ Αθήνα και Λευκωσία τις επόμενες μέρες συντονίζοντας τις δράσεις τους απέναντι στην πολιτική της Άγκυρας.

Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, είχε συνομιλία με τον κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Τετάρτης, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, στη σκιά της επιστροφής του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των θαλάσσιων «οικοπέδων» 6 -7  τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία TOTAL – ENI.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει το ζήτημα της κλιμακούμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, η οποία συνεχίζεται με διαρκείς προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και σχετικά με την συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου θα τοποθετηθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Θέμα Τουρκίας θα βάλει και στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη, που επίσης θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο στόχος Αθήνας – Λευκωσίας

Λευκωσία και Αθήνα θεωρούν ότι η πολιτική των προκλήσεων και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου που ακολουθεί η Άγκυρα, τόσο εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα πρέπει να διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, παρά την πανδημία.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία επιμένουν να αντιδρούν με ψυχραιμία, υπερασπιζόμενες τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και θέτοντας τα ζητήματα στη διεθνή κοινότητα αξιοποιώντας τη διπλωματία και όχι ακολουθώντας την πρακτική της έντασης στην οποία επιχειρεί να τις παρασύρει η Τουρκία.

Απειλές Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις δηλώσεις του τη Δευτέρα επανέλαβε επί της ουσίας την πρόθεση του να επιμείνει στην παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να χαλάμε όλα τα παιχνίδια που παίζονται στη Μεσόγειο» και επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Ο τούρκος πρόεδρος εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης η οποία γονατίζει τη χώρα, καθώς επίσης και της οξύτατης κριτικής που δέχεται από την αντιπολίτευση, επιχειρεί να αποδείξει ότι δεν έχει θιγεί το γόητρο της χώρας του. Παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις του στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα, συνεχίζει, θέλοντας να αξιοποιήσει και το κενό που αφήνουν καθυστερήσεις των νόμιμων γεωτρήσεων της ΕΝΙ – TOTAL λόγω κοροναϊού αλλά και της αναστολής των εργασιών που ανακοίνωσε η ExxonMobil για ένα χρόνο, με στόχο να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Θέλει να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία είναι και παραμένει παρούσα – παρά τα προβλήματα σε οικονομία και δημόσια υγεία – επιμένει και διεκδικεί τις αξιώσεις της, θέλει ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και απαιτεί ρόλο περιφερειακού παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεκδικήσεις και στόχοι που δεν κάμπτονται από τις αναποτελεσματικές – όπως αποδεικνύεται – κυρώσεις της ΕΕ, ή τις δηλώσεις καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα.

Η κυπριακή κυβέρνηση με ανακοίνωση της καταδίκασε την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για  άλλη μια «πειρατική» ενέργεια που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο ισχύει και για τις συνεχιζόμενες σεισμικές έρευνες που η Τουρκία διενεργεί παράνομα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη «στρατιωτικοποίηση» των θαλασσών γύρω από την Κύπρο, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαρακτηρίζει επίσης την κλιμακούμενη και προκλητική στάση της Τουρκίας ως «ξεκάθαρη περιφρόνηση προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν, είχε επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον δύο (2) ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων» τονίζοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα και δικαιώματά της με κάθε νόμιμο μέσο, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Την επιστροφή του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασε με ανακοίνωση του και το ελληνικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή».

Το ΥΠΕΞ τονίζει στην ανακοίνωση του ότι «η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα» και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη της Αθήνας στην Κυπριακή Δημοκρατία καλώντας την Τουρκία «να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024