Μόλις τρεις ημέρες αφότου στην πόλη Ουχάν της Κίνας, αρχικό επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού, αναθεώρησαν κατά 50% τον συνολικό αριθμό των θανάτων από τον ιό, οι αρχές φέρεται πως άλλαξαν πάλι τα στοιχεία.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δείχνουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι καταγράφηκαν λανθασμένα ως θεραπευμένοι ή ότι έχουν λάβει εξιτήριο στην Ουχάν.

Ο αριθμός των ατόμων που θεραπεύτηκαν εκεί ήταν 47.300 την Παρασκευή, αλλά μειώθηκε τη Δευτέρα του Πάχα σε 46.359.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ιαθεί στην Κίνα, σε εθνικό επίπεδο, μειώθηκε, συμβαδίζοντας με αυτό. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή είχε αναφερθεί ότι 77.944 άνθρωποι είχαν θεραπευτεί από τον Covid-19, ωστόσο σήμερα αυτός ο αριθμός έπεσε στις 77.084.

Την Παρασκευή, οι δημοτικές αρχές της Ουχάν αναθεώρησαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων, ανακοινώνοντας ότι επιπλέον 1.290 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Σημείωσαν, δε, ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση αυτής της πληροφορίας οφειλόταν στο γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς πέθαναν στα σπίτια τους ή σε νοσοκομεία που δεν είχαν περάσει πληροφορίες στο κεντρικό δίκτυο ή εξαιτίας λαθών στις αναφορές.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με BBC, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας φαίνεται να δείχνουν ότι έως και 941 περιπτώσεις Covid-19 στην Ουχάν μπορεί να είχαν λανθασμένα αναφερθεί ως άτομα που είχαν ιαθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η δεύτερη σε λίγες ημέρες αναθεώρηση των στοιχείων έρχεται σε μία περίοδο όπου συνεχίζεται η κριτική προς το Πεκίνο για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ έχουν εκφραστεί εδώ και αρκετές ημέρες εκτιμήσεις ότι η Κίνα ίσως να μην παρουσιάζει τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν στην πανδημία.

ΠΟY: Προσπάθεια καταγραφής όλων των κρουσμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πάντως προσπάθησε να δικαιολογήσει την Κίνα για την αναθεώρηση των αριθμών της Παρασκευής, χαρακτηρίζοντάς τη ως «προσπάθεια να μην αφήσει κανένα κρούσμα μη καταγεγραμμένο».

Δια στόματος της επιδημιολόγου του Οργανισμού, Μαρία βαν Κέρκοβ, τονίστηκε ότι οι κινεζικές αρχές «ξαναελέγχουν τα στοιχεία από τα γραφεία κηδειών, τα κέντρα φροντίδας, τις κλινικές, τα νοσοκομεία και τα κέντρα κράτησης όπως επίσης και τον αριθμό των ασθενών που πέθαναν στο σπίτι τους, στην πόλη της Ουχάν, την εστία της επιδημίας της νόσου Covid-19».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr