Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό το Πάσχα η θρησκευτική πίστη θα είναι… ένα εσωτερικό βίωμα!

Αυτό το Πάσχα η θρησκευτική πίστη θα είναι… ένα εσωτερικό βίωμα!

Η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους (και ειδικά τους πιο αδύνατους) ήταν πάντοτε ένα βασικό στοιχείο της χριστιανικής κουλτούρας.

Την ώρα κατά την οποία η χώρα μας έχει τους λιγότερους θανάτους σε όλη την Ευρώπη από το φοβερό ιό Covid 19 και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την ταπεινότητά του στέλνει το μήνυμα, ότι αυτό το Πάσχα οι ναοί θα είναι κλειστοί.

Κάποιοι άλλοι υιοθετούν διαφορετικές επιλογές.

‘Έτσι στην Κέρκυρα o Μητροπολίτης τελεί κανονικά θρησκευτική λειτουργία, με την παρουσία μάλιστα εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, αψηφώντας έτσι τις πρόσφατα ψηφισθείσες απαγορεύσεις οι οποίες αφορούν τους ναούς.

Αλλά και την πρόβλεψη του άρθρου 285 του Ποινικού κώδικα, η οποία αφορά την παραβίαση των μέτρων που λαμβάνει η αρμόδια αρχή για την πρόληψη των ασθενειών !

Όμως, αυτό είναι ένα κακό παράδειγμα το οποίο είναι απαραίτητο τις μέρες της μεγάλης Εβδομάδας να μην υιοθετηθεί από άλλους ιερωμένους ή πιστούς, γιατί ο θάνατος παραμονεύει παντού!

Και μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να τονιστεί ένα σημαντικό πράγμα: Δηλαδή,  το Πάσχα τούτο το θρησκευτικό συναίσθημα πρέπει να βιωθεί ως ένα εσωτερικό (υπαρξιακό) βίωμα!

Και μόνο!

Εξάλλου, ένα μεγάλο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού και υπό κανονικές συνθήκες δεν συμμετέχει ενεργά στις δημόσιες πράξεις ή τις τελετές της λατρείας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι έχει απωλέσει τη θεμελιώδη πίστη προς το θεό, όπως μας πληροφορεί χαρακτηριστικά και ο Colin  Crouch («Η ήσυχη ήπειρος: Θρησκεία και πολιτική στην Ευρώπη»).

Επιπλέον, ο γνωστός Ισπανός συγγραφέας Χουάν Αρίας τονίζει ότι η μεγάλη επανάσταση του Ιησού ήταν αυτή που έβαλε τέλος στους υπερβολικούς  θρησκευτικούς τύπους και χάρισε στους ανθρώπους νέες πρωτόγνωρες ελευθερίες  («Ιησούς, Ο μεγάλος άγνωστος»).

Τέλος ο Καρλ Γιούνγκ σημειώνει, ότι η θρησκευτική προσέγγιση εκφράζει αναμφισβήτητα ένα ιδεαλιστικό ή μεταφυσικό πνεύμα και έχει να κάνει με το ότι κάποιο μέρος του εγώ ή της ψυχής του ανθρώπου δεν υπόκειται στους νόμους του χώρου και του χρόνου!

Κατά συνέπεια το θρησκευτικό συναίσθημα μπορεί κάλλιστα να βιωθεί και χωρίς τη συμμετοχή στις δημόσιες λατρευτικές πρακτικές της οργανωμένης Εκκλησίας.

Ωστόσο, όσοι δεν ασπάζονται την παραπάνω τοποθέτηση ας σκεφθούν ένα πράγμα:

Η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους (και ειδικά τους πιο αδύνατους) ήταν πάντοτε ένα βασικό στοιχείο της χριστιανικής κουλτούρας.

Αυτή ακριβώς η αγάπη επιβάλλει να μη προσέλθουν οι πιστοί στους ναούς ( για να σωθούν οι ζωές των πιο ηλικιωμένων από τη διάχυση του θανατηφόρου ιού)!

Υπό αυτήν την έννοια τις μέρες της μεγάλης Εβδομάδας θα αντιμάχονται σκληρά  δύο τάσεις : η τάση της ζωής και η τάση του θανάτου!

Ας δείξουμε λοιπόν με τις πράξεις μας , ότι θα νικήσει η τάση της ζωής!

Όσοι ιερωμένοι… θέλουν να «παίξουν με το θάνατο», ανοίγοντας τους ναούς στους πιστούς, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες.

Και γιατί παραβιάζουν τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας!

Και γιατί ακυρώνουν ένα βασικό αξίωμα της χριστιανικής κουλτούρας!

Δηλαδή την επίδειξη αλληλεγγύης προς τους πιο «αδύνατους» ( εν προκειμένω τους  πιο ηλικιωμένους οι οποίοι προσβάλλονται πολύ πιο εύκολα από το θανατηφόρο ιό)!

Καλφέλης Γρηγόρης – Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024