Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών της Αττικής θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων σε αυλές, πιλοτές και ταράτσες.

«Το Πάσχα μένουμε σπίτι. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές», είχε τονίσει προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προς την κατεύθυνση αυτή ελήφθησαν όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις στα χωριά και οι συναθροίσεις στις αυλές και στις ταράτσες των σπιτιών, για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού.

Διπλασιασμό των προστίμων για άσκοπη μετακίνηση και σαρωτικούς ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα που έχει λάβει όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, θα προβλέπεται  για τους ανυπάκουος πολίτες .

Η επιτήρηση περιοχών και γειτονιών της Αττικής θα γίνεται με εντατικές και συχνές περιπολίες για τον εντοπισμό μεγάλων συναθροίσεων σε αυλές, πιλοτές και ταράτσες. Στον εντοπισμό τέτοιων υπερβολικών καταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα, που θα ειδοποιούν τις επίγειες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα κάνουν αρχικά συστάσεις με τηλεβόα ή ακόμη και διά ζώσης και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης θα βεβαιώνουν πρόστιμα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα προβαίνουν και σε συλλήψεις.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Περίπου 5.000 αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, της Ομάδας ΔΙΑΣ της Ασφάλειας και της Τροχαία έχουν επωμιστεί όλων των επιχειρησιακών σχεδίων αποτροπής της διασποράς του κοροναϊού το κρίσιμο εορταστικό τριήμερο, δηλαδή από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Περίπου 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια και έχουν λάβει εντολές να έχουν νύχτα – μέρα αναμμένους τους φάρους και να προβαίνουν ανά διαστήματα σε ηχητικά σήματα προκειμένου να δηλώνουν την παρουσία τους.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 1.700 εκκλησίες στην Αττική, εκ των οποίων 100 Ιεροί Ναοί στην Αθήνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις πιστών έξω από Ιερούς Ναούς την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Δεν αποκλείουν, όμως, να υπάρχουν κάποιες αυθόρμητες κινήσεις περιφοράς του Επιταφίου ή αφής του Αγίου Φωτός.

Περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά θα ελέγχουν επίσης για ανοιχτές πόρτες εκκλησιών, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχουν 150 περιπολίες ανά Αστυνομική Διεύθυνση στην Αττική προκειμένου να εμποδίσουν την μετακίνηση σε σπίτια συγγενών και φίλων για τις γιορτές.

Την εποπτεία της τήρησης των μέτρων περιορισμού θα συνδράμουν από αέρος drones και ελικόπτερα. Ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί στις εξόδους των εθνικών οδών, τους παραδρόμους και τα διόδια, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν απείθαρχοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην επαρχία.

Κλειστά τα νεκροταφεία

Κλειστά θα είναι σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια, στο πλαίσιο των μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κοροναϊό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε προαναγγείλει πως την Μ. Παρασκευή τα νεκροταφεία θα μείνουν κλειστά προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ζητώντας από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι, τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Ας προσευχηθούμε από τα σπίτια μας αυτές τις ημέρες», δήλωσε την περασμένη Τρίτη.

Κλειστές οι εκκλησίες 

Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό.

Η Ιερά Σύνοδος απέτρεψε  τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι πιστοί καλούνται να παραμένουν στο σπίτι και να μην προσέρχονται στις εκκλησίες, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστατης από την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή να την ακούσουν από το ραδιόφωνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στελέχη του κρατικού μηχανισμού εκφράζουν ανησυχία για τυχόν προσπάθειες πιστών να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες του Πάσχα έξω από εκκλησίες.

Για να αποφευχθεί το σενάριο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. που έχει αναλάβει την τήρηση των μέτρων αναμένεται να εντείνει την παρουσία της γύρω από εκκλησίες όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλούν για περιπολίες άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετέχουν ακόμα και αστυνομικοί με πολιτικά. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να υπάρχει και αποτροπή συναθροίσεων σε ιδιωτικές εκκλησίες εντός εξοχικών κατοικιών.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 

Με μειωμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα ενώ αύριο Μεγάλο Σάββατο θα είναι ανοικτά μέχρι τις 8 το βράδυ.

Αναλυτικά, τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν για έξι ώρες και συγκεκριμένα:
* Οι υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) από 13:00-19:00

* Τα υπόλοιπα καταστήματα των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί με κρατική απόφαση έως τις 21:00.

Όσον αφορά στο Μεγάλο Σάββατο, τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ την Κυριακή του Πάσχα κανονικά θα λειτουργούν οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία.

Διπλασιασμός προστίμων

Από το Μ. Σάββατο στις 21:00 έως και την Δευτέρα του Πάσχα στις 24:00, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Εσχατη λύση η απαγόρευση κυκλοφορίας 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της πάντως στέλνει ήδη μηνύματα προς του πολίτες σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να κριθούν απαραίτητα να ληφθούν ενόψει του τριημέρου της Ανάστασης με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα του Πάσχα προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024