Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Στους 103 οι νεκροί στην Ελλάδα - Τα αισιόδοξα μηνύματα και τα «καμπανάκια» Τσιόδρα

Κοροναϊός : Στους 103 οι νεκροί στην Ελλάδα – Τα αισιόδοξα μηνύματα και τα «καμπανάκια» Τσιόδρα

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης μια γυναίκα έχασε τη ζωή από τον κοροναϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 103

Αισιόδοξα είναι τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τη χώρα μας όσον αφορά την εξέλιξη του κοροναϊού.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, στη χθεσινή του ενημέρωση μίλησε για ευχάριστα νέα χωρίς ωστόσο να παραλείψει να επιστήσει την προσοχή στους πολίτες για την εβδομάδα που Πάσχα που διανύουμε.

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης μια γυναίκα έχασε τη ζωή από τον κοροναϊό ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 103.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για μία 57χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η άτυχη γυναίκα εκτιμάται ότι είχε υποκείμενο νόσημα.

Ο κ. Τσιόδρας νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα του κοροναϊού φτάνοντας συνολικά τα 2.192. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν 72 διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας 68 ετών. Εξ αυτών, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 82% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας.

Στα ευχάριστα νέα, συνολικά 29 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ελλάδα έχουν διενεργηθεί 50.771 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Μαζικά τεστ σε οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία

Δύο νέα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν χθες κατά την ιχνηλάτηση, στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 37.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, πρόκειται για δύο άντρες 25 και 27 ετών οι οποίοι έδωσαν δείγμα και βρέθηκε θετικό από το ακτινολογικό εργαστήριο του ΠΓΝΛ.

Οι νεαροί παραμένουν με ήπια συμπτώματα σε θαλάμους αρνητικής πίεσης ενώ δεν αποκλείεται να μεταφερθούν στην «Αρωγή».

Εν τω μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών τεστ που έγιναν την Τετάρτη, στους 11 οικισμούς Ρομά της Θεσσαλίας.

Επαγρύπνηση για τα δύο επόμενα χρόνια

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε πως προβλέπονται νέα επιδημιολογικά κύματα του ιού και συνέχισε λέγοντας πως οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση για τα δυο επόμενα χρόνια» είπε.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, υποστήριξε πως αυτό ακόμα αργεί, ωστόσο ένα εμβόλιο από τα 70 που δοκιμάζονται είναι στη φάση 2. «Χωρίς εμβόλιο και επιτυχείς θεραπείες, τότε τα μέτρα θα είναι το κρίσιμο στοιχείο μέχρι να υπάρξει ανοσία» πρόσθεσε, τονίζοντας πως χρειάζεται επαγρύπνηση και επιτήρηση του ιού.

«Για τα εμβόλια η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη για τη μαζική παραγωγή» πρόσθεσε, επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αξιωματούχοι του οποίου επεσήμαναν πως δεν αναμένεται σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Η επόμενη ημέρα

Για την επόμενη φάση, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι πρόωρο να μιλάμε για τη στρατηγική μετάβαση στην επόμενη φάση.

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μετάβαση στην επόμενη φάση. Απαιτούνται αυστηρές αποφάσεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων. Παντού δυσκολίες, παντού αποφάσεις, παντού υγιεινή» είπε.

Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά, πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως όλες οι χώρες κάνουν μικρά βήματα, με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες.

Χαρδαλιάς: Ο κοροναϊός δεν ξέρει από Πάσχα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε πως για την ημέρα του Πάσχα ισχύει ό,τι και για τις άλλες ημέρες. «Ο κοροναϊός δεν ξέρει από Πάσχα».

Δήλωσε δε πως ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογείται καμία άλλη μετακίνηση πλην αυτών που επιτρέπονται και πως σε καμία περίπτωση δεν προβλέπονται οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχεται συχνά για το αν η πολιτεία θα στείλει την αστυνομία σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα ανήμερα του Πάσχα πρόσθεσε πως η αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου παραβιάζονται οι νόμοι.

«Το αρνί θα το ψήσουμε ή μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς» τόνισε.

Υπενθύμισε δε πως μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους και τόνισε πως δεν θα πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο σε καμία περίπτωση τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024