Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Βρετανία : Ανήλικοι εξαναγκάζονται σε διακίνηση ναρκωτικών εν μέσω πανδημίας

Κοροναϊός – Βρετανία : Ανήλικοι εξαναγκάζονται σε διακίνηση ναρκωτικών εν μέσω πανδημίας

Το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει τη δράση του κανονικά κατά τη διάρκεια του lockdown.

Φαίνεται πως το εμπόριο ναρκωτικών δεν ανήκει στις… επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στη Βρετανία, συμμορίες εξακολοθούν να εξαναγκάζουν παιδιά και ευάλωτους ενήλικες σε διακίνηση ναρκωτικών από τις μεγάλες πόλεις σε κωμοπόλεις και χωριά παρά το lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομικής ομάδας δράσης που συγκροτήθηκε για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Ο Gareth Williams, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και μυστικών αστυνομικών στην Αστυνομία Μεταφορών της Βρετανίας, δήλωσε στον Guardian ότι οι περιορισμοί της κυκλοφορίας δεν είχαν ως αποτέλεσμα και τη μείωσητων (κυρίως ανήλικων) διακινητών ναρκωτικών που εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Γραμμές διακίνησης που διασχίζουν όλη τη χώρα

Η διαδρομή των ναρκωτικών συμπεριλαμβάνει συμμορίες σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μπέρμιγκχαμ και το Λίβερπουλ, οι οποίες χρησιμοποιούν παιδιά ήδη από την ηλικία των 11 ετών για να διακινήσουν σκληρά ναρκωτικά, όπως ηρωίνη και κρακ, σε ένα δίκτυο που απλώνεται σε μικρές πόλεις και επαρχιακές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Εθνική Αρχή Εγκλήματος αποκάλυψε αυτό το μήνα ότι περισσότερες από 3.000 “γραμμές” που χρησιμοποιούνται για διακίνηση αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του 2019, εκ των οποίων περίπου 800 – 1100 εκτιμάται ότι ήταν ενεργές κάθε μήνα του έτους. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με τις 2000 γραμμές που είχαν εντοπιστεί το 2018.

Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα τρένα

Παρά το γεγονός ότι οι διακινητές στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο σιδηροδρομικό δίκτυο, την τελευταία εβδομάδα η ομάδα δράσης έκανε 10 συλλήψεις για διακίνηση ενώ κατάσχεσε δύο “πακέτα” με ναρκωτικά, τρία φορτία όπλων και 8.000 λίρες σε μετρητά.

Μεταξύ των συλλήψεων που έλαβαν χώρα μετά την επιβολή του lockdown στις 23 Μαρτίου, είναι και ένα κορίτσι 16 ετών το οποίο βρέθηκε να μεταφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Η δραστηριότητα, η οποία σύμφωνα με τον Williams θυμίζει μια τυπική εβδομάδα αντιπαραβάλλεται με το 94% της μείωσης στην κίνηση των τρένων.

Ίδια η κίνηση – Πιο εύκολη η δουλειά της Αστυνομίας

“Δεν παρατηρούμε μείωση”, σημείωσε ο Williams, “Όμως η μείωση στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες και η απαίτηση οι επιβάτες να φέρουν πιστοποίηση απαραίτητης μετακίνησης, έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για εμάς. Αν έχεις μπροστά σου ένα παιδί 15 χρονών που προσπαθεί να μετακινηθεί από το Λονδίνο στο Μπέρνμαουθ χωρίς να έχει συγκεκριμένο λόγο που το κάνει, είναι αρκετά εύκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει”.

Η ομάδα συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο λαμβάνοντας και μια επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου λιρών από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα.

Στους τέσσερις μήνες ζωής της, έχει εμπλακεί σε 872 συλλήψεις, 145 κατασχέσεις ναρκωτικών και την κατάσχεση 108.000 λιρών.

Φόβοι για έξαρση βίας

Η πανδημία αναμενόταν να πλήξει τις γραμμές διακίνησης με τη μέθοδο που προτιμούν παραδοσιακά οι συμμορίες – δηλαδή με τη μεταφορά των ουσιών από παιδιά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι συνεχίζουν να… εμπιστεύονται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ωστόσο, οι περιορισμοί των διεθνών ταξιδιών έχουν καταφέρει να επιφέρουν πλήγμα στην προμήθεια παράνομων ουσιών, πράγμα που με τη σειρά του έχει ανεβάσει τις τιμές τους. Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί και σε αύξηση της βίας.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024