Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ

Σε έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ

Η ακριβής ημερομηνία έκδοσής του θα προσδιοριστεί από τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά.

Στην έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, με τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ να ευνοούν την έκδοση ομολόγων και την αντιμετώπιση της πανδημίας να απαιτεί επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων.

Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Το νέο ομόλογο θα είναι ωρίμανσης Απριλίου του 2027.

Η ακριβής ημερομηνία έκδοσής του θα προσδιοριστεί από τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά.

Όπως δε σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα . Του 10ετους με πτώση 2,4 μονάδων βάσης, διαμορφώνεται στο 1,80%, ενώ του 5ετούς υποχωρεί 8,1 μονάδες βάσης, στο 1,36%.

Πολεμοφόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εδώ και καιρό είχε αναφερθεί στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, αν βεβαίως οι συνθήκες το ευνοούν, προκειμένου να επεκτείνει την επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου.

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η εξασφάλιση όσο τον δυνατόν περισσότερων πόρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας με ίδια μέσα, δεδομένης και της ασάφειας που υπάρχει ακόμη σχετικά με τους όρους που θα συνοδεύουν την όποια ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Mega, που αποσαφήνισε ότι το πότε και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ένταση και η έκταση της κρίσης, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, η πιθανή μελλοντική έξοδος στις αγορές, και μια σειρά άλλων προγραμμάτων που «τρέχουν» για την Ελλάδα.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία», είπε, προσθέτοντας, πάντως, πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης (πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δάνεια με ευνοϊκούς όρους) ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, σε πρόσφατη έκθεσή της η Citi είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει φέτος σε λιγότερες εξόδους στις αγορές από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει και ανέφερε ότι από τα 10 δισ. ευρώ πριν οι εκδόσεις χρέους της χώρας φέτος θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο κατώτερο εύρος του στόχου του ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά (που ήταν στα 4-8 δισ. ευρώ).

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024