Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ύφεση 2,9% φέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021 στην Ελλάδα «βλέπουν» γερμανικά ινστιτούτα

Ύφεση 2,9% φέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021 στην Ελλάδα «βλέπουν» γερμανικά ινστιτούτα

Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,9% για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης του κοροναϊού, αλλά ενίσχυσή του κατά 5,1% το 2021 προβλέπουν στην καθιερωμένη εαρινή έκθεσή τους τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας

Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,9% για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης του κοροναϊού, αλλά ενίσχυσή του κατά 5,1% το 2021 και ανεργία 18,1% για το 2020 και 17% για το επόμενο έτος, προβλέπουν στην καθιερωμένη εαρινή έκθεσή τους τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας (Ifo, IfW, DIW, RWI,IWH-Χάλε).

Η σωτήρια παρέμβαση της ΕΚΤ

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η ανακοίνωση των προγράμματος στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού κατάφερε να σταματήσει την άνοδο των σπρεντ για τα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, η οποία, όπως αναφέρεται, είχε ξεκινήσει ως αντίδραση λόγω της αναμονής μεγαλύτερων ελλειμμάτων από αυτές τις χώρες.

Αναμένεται ότι τα νέα μέτρα της ΕΚΤ «θα έχουν στην συγκεκριμένη συγκυρία κρίσης μια πιο ισχυρή επίδραση», από ό,τι είχαν αντίστοιχα μέτρα στην χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

«Η δράση θα είναι ιδιαίτερα εμφανής στα κράτη – μέλη με χαμηλότερη φερεγγυότητα. Σε αυτές τις χώρες τα κρατικά προγράμματα για την διατήρηση της παροχής πιστώσεων πιθανόν δεν θα επαρκούν. »

» Για αυτό αναμένεται να παρατηρηθούν σε αυτές τις χώρες περιορισμοί στην διαθεσιμότητα πιστώσεων καθώς και αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου, λόγω της συρρικνούμενης φερεγγυότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για τις τράπεζες», τονίζεται στην έκθεση.

Οι προβλέψεις την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί, σύμφωνα με την γνωμοδότηση, για το τρέχον έτος στο 1,9%, ενώ το 2021 η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί κατά 5,6%.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος το 7,5% και το 2021 θα περιοριστεί στο 6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024