Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μείωση - ρεκόρ της δραστηριότητας στις ισχυρές οικονομίες

Κοροναϊός : Μείωση – ρεκόρ της δραστηριότητας στις ισχυρές οικονομίες

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της δραστηριότητας στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που έχει σημειωθεί ποτέ καταγράφει ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνοντας τις εφιαλτικές προβλέψεις για παγκόσμια πρωτοφανή ύφεση. Μόνο για την ευρωζώνη απαιτούνται μέτρα 1,5 τρισ. ευρώ τονίζει η ΕΚΤ.

Η δραστηριότητα στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τον Μάρτιο.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι πρόδρομοι δείκτες που χρησιμοποιεί, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για να προβλέπουν τις μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα, υποδηλώνουν ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες εισήλθαν σε «μεγάλη επιβράδυνση», με μόνη την Ινδία να καταγράφει μία απλή «επιβράδυνση».

Σε μεγάλη επιβράδυνση οι μεγάλες οικονομίες, δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει

Οι δείκτες σημείωσαν «τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι η τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις περιορίζει πολύ την προγνωστική αξία τους.

Κατά συνέπεια, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι δείκτες «δεν μπορούν ακόμη να προβλέψουν το τέλος της επιβράδυνσης, ιδιαίτερα καθώς δεν είναι ακόμη σαφές ούτε το διάστημα που θα διαρκέσουν ούτε πόσο αυστηρά θα είναι πιθανόν τα περιοριστικά μέτρα».

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι για κάθε μήνα που οι μεγάλες οικονομίες είναι σε καραντίνα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής τους μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Μέτρα 1,5 τρισ. ευρώ μόνο για την ευρώζωνη ζητά η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έληξε έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών χωρίς συμφωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης εμφανίσθηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Τα οικονομικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνδυασθούν με τα μέτρα που θα λάβει κάθε χώρα, αλλά το συνολικό πακέτο είναι πιθανόν να μην είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές προσπάθειες, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% αυτό το έτος, αλλά η ζοφερή προειδοποίηση δεν ήταν αρκετή για να αμβλύνει τις διχογνωμίες των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, κυρίως εξαιτίας της αντίστασης της Ολλανδίας, εκ μέρους του στρατοπέδου των βορείων, και της Ιταλίας.

Η Ρώμη επεδίωκε μία περισσότερο φιλόδοξη συμφωνία με σαφείς αναφορές σε μελλοντική έκδοση κοινών ομολόγων, ενώ η Ολλανδία άσκησε πιέσεις για την επιβολή όρων στην χορήγηση οποιασδήποτε πιστωτικής γραμμής προς τις χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024