Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε «καραντίνα» τα ακίνητα - Τι θα γίνει με ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές

Κοροναϊός : Σε «καραντίνα» τα ακίνητα – Τι θα γίνει με ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές

Έχει παγώσει η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, παρ' ότι το 50% των στοιχείων έχει ήδη παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Την κατιούσα έχουν αρχίσει να παίρνουν τα ζητούμενα ενοίκια καθώς και οι τιμές πώλησης στα ακίνητα εξαιτίας του κοροναϊού.

Σε μια παγωμένη αγορά χωρίς πλέον αγοραπωλησίες, τα πρώτα στοιχεία από εκτιμητές ακινήτων δείχνουν πτωτικές τάσεις στις τιμές, γεγονός που έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή έχει παγώσει η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, παρ’ ότι το 50% των στοιχείων έχει ήδη παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το πάγωμα της διαδικασίας μεταθέτει επί της ουσίας για το 2021 την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και κατ’ επέκταση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα είναι στα επίπεδα του 2019, δηλαδή θα εισπραχθούν από το κράτος περί τα 2,53 δισ. ευρώ.

Η πρόταση για τον ΕΝΦΙΑ

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για την γενικευμένη χρήση του μέτρου μείωσης των ενοικίων.

«Είμαστε στο κέντρο των πλητόμμενων αυτή τη στιγμή. Δεν μας ενοχλεί η επέκταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο αντίβαρο.

Έρχονται κυρώσεις καρμανιόλα αν δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που δέχονται αυτή την στιγμή την περικοπή ενοικίων κατά 40%», σύμφωνα με τον κ. Παραδιά.

«Υπάρχουν χρέη, από προηγούμενους μήνες, άσχετους με την σημερινή κρίση, που δικαστικά δεν μπορούν να προωθηθούν. Κι ακόμα και αν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, δεν μπορούν να εφαρμοστούν», σημείωσε.

«Τη μείωση την αντιλαμβανόμαστε, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων. Θα μπορούσε να ισχύσει μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Για τους συνεπείς φορολογούμενους μας ενδιαφέρει. Δεν υπάρχουν μισθώσεις αυτή την στιγμή. Δεν υπάρχει διάθεση ή δυνατότητα από το κράτος, ζητήσαμε μείωση 25%. Δεν έχουμε πάρει απάντηση».

Ο κοροναϊός και οι επιπτώσεις στην αγορά

Οι ειδικοί αναφέρουν οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό έχουν αρχίσει και φαίνονται και στην αγορά ακινήτων και σημειώνουν ότι μέσα σε ένα μήνα άλλαξαν τα δεδομένα, εξέλιξη που μεταβάλλει και τις τιμές των ακινήτων.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΤτΕ, «δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών. Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας».

Μείωση ενοικίου και τον Απρίλιο

Επεκτείνεται η μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόσθεσε ότι αναμένεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το -40% που θα χάσουν από το ενοίκιο που παίρνουν, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 25% σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δέχονται μείωση ενοικίου.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024