Η 7η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Εν μέσω της πανδημίας και της ανάγκης για στήριξη του ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες, η ΟΕΝΓΕ έβγαλε κάλεσμα για δράσεις που να αναδεικνύουν τα αιτήματα για προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ και προστατευτικό εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι κινητοποιήσεις ήταν αναγκαστικά περισσότερο «συμβολικές» εξαιτίας και της σημασίας αποφυγής του συγχρωτισμού στο πλαίσιο της προστασίας έναντι του κοροναϊού.

Ωστόσο γιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν στις εισόδους των νοσοκομείων, φώναξαν συνθήματα, ενώ υπήρξαν και παρουσίες συμπαράστασης από άλλα σωματεία, τοπικές κινήσεις και αλληλέγγυους πολίτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε παρουσία αστυνομία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, όπως στην περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ υπήρξαν και διαμαρτυρίες για τα πρόστιμα που έκοψε η αστυνομία σε πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

#TaLeme_Mpalkoni

Για απόψε το βράδυ υπάρχει διαδικτυακό κάλεσμα από πρωτοβουλίες πολιτών για τη στήριξη του ΕΣΥ υπό το χαρακτηριστικό hashtag #TaLemeMpalkoni.

Το σχετικό κάλεσμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στις 9 τα λέμε μπαλκόνι! #ΤaLemeMpalkoni

Βγαίνουμε στο μπαλκόνι και στέλνουμε το μήνυμά μας με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τρόπους:

Ανάβουμε φακούς στις 9 ακριβώς σε όλα τα μπαλκόνια για να φωτίσουμε την πόλη που μένει πιο σκοτεινή αυτές τις μέρες.

Στέλνουμε το μήνυμα μας με για την άμεση ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. κόντρα στα συνεχή ψέματα της κυβέρνησης, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τα hashtags #oxistapsemata #στηρίζουμετοΕΣΥ

Βάζουμε δυνατά μουσικές για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της γειτονικής Ιταλίας και τους υπόλοιπους λαούς που δοκιμάζονται.

Βγαίνουμε να δηλώσουμε τη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας:

 • Σε όσες και όσους είναι στην πρώτη γραμμή μάχης ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας: τους/τις γιατρούς, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές του ΕΣΥ, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των δημόσιων νοσοκομείων
 • σε εκείνες και εκείνους που εν μέσω πανδημίας κρατάνε την κοινωνία όρθια: εργαζόμενες/ους σε φαρμακεία, ντελίβερι, σουπερμάρκετ, καθαριότητα.
 • σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όσες και όσους είναι μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα
 • σε όσες και όσους δυσκολεύονται ψυχολογικά με τον εγκλεισμό
 • στις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες, τις μετανάστριες και τους μετανάστες των camps, στις άστεγες και τους άστεγους, στις ηλικιωμένες και τους ηλικιωμένους των κέντρων φροντίδας
 • στα θύματα της αυξανόμενης έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
 • στον λαό της Ιταλίας, της Ισπανίας και σε όλους τους λαούς που δοκιμάζονται μέσα στην πανδημία

Εργαζόμενες/οι στον υγειονομικό κλάδο από όλη τη χώρα ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει επιτέλους ενίσχυση το ΕΣΥ και να προστατέψει το προσωπικό! Η απάντηση είναι ότι όσα ζητούν είναι ιδεοληψίες. Όχι άλλα ψέματα!

Διεκδικούμε ΤΩΡΑ

 • Μαζική πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ υγειονομικού προσωπικού και επαρκή μέτρα προφύλαξης του
 • Δωρεάν τεστ στα δημόσια νοσοκομεία σε όσες και όσους το χρειάζονται, εξέταση όλου του υγειονομικού προσωπικού
 • Άνοιγμα των κλειστών δημόσιων κλινών ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών χωρίς αποζημίωση
 • Μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου κόσμου, να μη χάσει καμιά και κανείς τη δουλειά του μέσα στην πανδημία!
 • Στέγη και τροφή για όσες και όσους ζουν σε συνθήκες επισφάλειας. Κλείσιμο των hotspots.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο