magazin
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Μεγαλώνουμε φιλόδοξα παιδιά

Μεγαλώνουμε φιλόδοξα παιδιά

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν φιλόδοξα;

Η προσπάθειά μας για να πετύχουμε τους στόχους μας μεταφράζεται σε σκληρή δουλειά, που δεν σταματά ακόμα και όταν νομίζουμε ότι όλα στρέφονται εναντίον μας. Η δύναμη για να συνεχίσουμε, ακόμα και όταν η διαδρομή γίνεται απότομη, έρχεται από μια μικρή «φωνή» που πηγάζει από μέσα μας. Η «φωνή» αυτή είναι η φιλοδοξία, που αγκαλιασμένη με την ελπίδα, κάθε φορά μας παρακινεί για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πώς λοιπόν, μπορούμε να εμφυσήσουμε την φιλοδοξία στα παιδιά ώστε να προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο, χωρίς όμως να φτάσουν τον εαυτό τους στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να εξισορροπήσουν;

Βρείτε τα κίνητρά τους

Είναι σημαντικό να βρείτε τι είναι αυτό που θα κινητοποιήσει το παιδί, κάνοντάς το να εργαστεί σκληρά και να μοχθήσει για το αποτέλεσμα. Θα ήταν καλό να θέσετε μαζί ένα ξεκάθαρο στόχο, τον οποίο θα δουλεύει καθημερινά, καθώς όσο μεγαλύτερο το κίνητρο τόσο πιο εύκολα θα συνεχίσει να προσπαθεί καθημερινά για αυτό. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αρχίσουν σε σκέφτονται μακροπρόθεσμα, ρωτώντας τα για τα μελλοντικά τους πλάνα, τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Ο πιο απλός τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να τα ρωτήσετε τι θα ήθελαν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Ακόμα και αν η απάντηση αλλάζει ανά μήνα, είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητήσετε μαζί τους στόχους τους.

Εστιάζουμε στην προσπάθεια

Θα ήταν καλό, από μικρή ακόμα ηλικία, να ενθαρρύνετε το παιδί και να το επαινείτε, καθώς έτσι το βοηθάτε να χτίσει την αυτοπεποίθηση όπως και την αυτοεκτίμησή του. Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια του παιδιού και δηλώνοντάς του πόσο υπερήφανοι είστε για εκείνο, του δίνετε ένα σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσει την προσπάθεια. Εξίσου σημαντική είναι και η επιβράβευση μιας καλής βαθμολογίας ή της όμορφης εικόνας του τακτοποιημένου δωματίου του. Ενθαρρύνετέ το να κάνει μερικές δουλειές μέσα στο σπίτι και επαινέστε το ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, καθώς η προσπάθειά του είναι αυτό που μετράει στο τέλος.

Αφήστε περιθώριο για λάθη

Τα λάθη αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ανατροφής των παιδιών, καθώς μετά από κάθε λάθος μαθαίνουν πώς να διατηρούν την αισιοδοξία τους και να προσπαθούν με διαφορετικό τρόπο. Τα λάθη, συνεπώς, συμβάλλουν στην ψυχική θωράκιση των παιδιών. Για αυτό, θα ήταν σημαντικό να αφήνετε το παιδί ελεύθερο και να μην παρεμβαίνετε αμέσως, όταν βλέπετε ότι κάνει κάτι λάθος. Δίνοντας λοιπόν, το περιθώριο λάθους αποδεικνύεται έμπρακτα στο παιδί ότι η επιτυχία δεν κερδίζεται πάντα εύκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει την προσπάθεια.

Only in

Νίκος Σούλης: «Ο Κασσελάκης έχει μεγάλο επικοινωνιακό ταλέντο»

Ο βασιλιάς των video clips και σκηνοθέτης μιλά για το πρόσωπο των ημερών και το σποτ στη Μακρόνησο, τους δασκάλους του, Αλέξη Δαμιανό και Παντελή Βούλγαρη, και τις συνεργασίες του με μεγάλους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023