Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η έξαρση του ιού φέρνει αυστηρότερους ελέγχους - Μέχρι πότε θα ισχύσει η απαγόρευση μετακινήσεων

Κοροναϊός : Η έξαρση του ιού φέρνει αυστηρότερους ελέγχους – Μέχρι πότε θα ισχύσει η απαγόρευση μετακινήσεων

Να μην καταστραφεί ότι με κόπο και αυτοθυσία έχει καταφέρει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει η κυβέρνηση η οποία αυστηροποιεί τους ελέγχους τήρησης των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού

Να μην καταστραφεί ότι με κόπο και αυτοθυσία έχει καταφέρει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει η κυβέρνηση η οποία αυστηροποιεί τους ελέγχους τήρησης των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά, ωστόσο άπαντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ξεκαθαρίζοντας ότι η «μάχη» βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, αφού η κορύφωση του ιού είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

Έτσι, τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να υπενθυμίσουν σε όλους μας πως ανεξαρτήτως με τα όσα γράφονται αναφορικά με την καμπύλη της εξάπλωσης, που η χώρα μας κρατάει χαμηλά, αλλά και με την εξέλιξη των ερευνών για φάρμακα και εμβόλιο, το μόνο «όπλο» που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας και ξέρουμε πως σίγουρα λειτουργεί είναι το «μένουμε σπίτι».

Σε αυτό το πλαίσιο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έσπευσε να μας υπενθυμίσει ότι το φετινό Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα, αφού δεν θα πάμε στις πόλεις και τα χωριά μας, ενώ δεν θα θα μαζευτούμε σε σπίτι ή στην εξοχή για να ψήσουμε το αρνί. Κάτι που είχε τονίσει από χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με την ανάγκη νέων αυστηρότερων μέτρων. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι στον σχεδιασμό δεν υπάρχουν νέα, αυστηρότερα από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα κριθεί εξ ολοκλήρου από εμάς.

Σύμφωνα δηλαδή με τον κ. Χαρδαλιά, η συμμόρφωση στην απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αυτά που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα. «Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας για ώρες και όχι για λεπτά, αλλά ώρες, επιβαρύνουν τα δεδομένα και εξυπηρετούν τον ιό» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τόνισε ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ανταποκριθεί και τηρούν τα ως τώρα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και οι ελάχιστοι παραβάτες τιμωρούνται και απομονώνονται. Ως εκ τούτου «όχι δεν εξετάζουμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα» απάντησε ο κ.  Πέτσας.

Ωστόσο, με την κορύφωση της νόσου να βρίσκεται προ των πυλών όλοι οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, τονίζουν ότι πρέπει να δρούμε σαν να μην έχουμε καταφέρει ακόμα τίποτα, αφού οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα φέρει την κατάρρευση των όσων έχουμε καταφέρει.

Εντείνονται οι έλεγχοι – Αστυνομικοί μπαίνουν ακόμα και στα ΜΜΜ

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό με μεγαλύτερη ένταση και αυστηρότητα, όπως είχε προαναγγελθεί, πραγματοποιούνται οι έλεγχοι της αστυνομίας, προκειμένου να επιτηρηθεί η τήρηση της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δεν ελέγχουν πλέον μόνο όσους μετακινούνται πεζοί ή εποχούμενοι, αλλά και τους επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (30/03) οι άνδρες της Αστυνομίας βρίσκονται στις θέσεις τους και ελέγχουν. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν γίνει πλέον πολύ αυστηροί.

Οι αστυνομικοί ελέγχουν έναν έναν τους επιβάτες και οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο.

Εξίσου αυστηροί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ελληνική περιφέρεια στο σύνολό της.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έχουν βεβαιωθεί πάνω από 9.000 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία τονίζουν από την ΕΛ.ΑΣ.

Παράταση των μέτρων

Φυσικά δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η παράταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, τα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί -ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με νέο διάγγελμα- η συνέχιση των μέτρων του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι μέχρι και μετά το Πάσχα που φέτος είναι στις 19 Απριλίου.

Ενδεικτική εξάλλου των προθέσεων της κυβέρνησης για παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, είναι η δήλωση του υπουργού υγείας ότι ο πρώτος απολογισμός των μέτρων που έχουν ήδη έχουν ληφθεί θα γίνει στις 15 Απριλίου.

Η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 56 νέα κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.212.

Παράλληλα, πέντε ακόμα άνθρωποι προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα των νεκρών, με τους θανάτους να φτάνουν τους 43.

Επιπλέον, σε ΜΕθ νοσηλεύονται 72 συμπολίτες μας, εξ αυτών σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 58 είναι άνδρες και 14 γυναίκες. Παράλληλα, ενημέρωσε πως πέντε άτομα αποσωληνώθηκαν.

Όσον αφορά όσους νοσηλεύονται στην εντατική, σε ποσοστό 81% είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Η ημερομηνία ορόσημο

Τέλος, σχετικά με το ερώτημα που βρίσκεται στα… χείλη όλων, δηλαδή το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, άπαντες οι ειδικοί αποφεύγουν να δώσουν μια ημερομηνία, αφού όπως λένε τα δεδομένα επανεξετάζονται καθημερινά.

Ωστόσο, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» την Κυριακή, έκανε τόνιζε πως, εφόσον οι περιορισμοί τηρηθούν απόλυτα (όπως συμβαίνει σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών) και αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει, με την ημερομηνία ορόσημο να είναι η 10η Μαΐου.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί αυτό και νωρίτερα, αλλά και πολύ αργότερα…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, όπως και επιβλήθηκαν, με προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων. Θα ακολουθήσουν τα καταστήματα, τα εστιατόρια και στο τέλος θα ξεκινήσουν σταδιακά οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό, ανά χώρα και ανάλογα πως θα εξελίσσεται εκεί η πορεία της πανδημίας.

Σημειώστε πως όλα τα παραπάνω σχετίζονται 100% με την εφαρμογή σήμερα των μέτρων, και τη διατήρηση της πειθαρχίας σ ’αυτά τις επόμενες εβδομάδες, που αναμένεται να διαφανεί και η κόπωση στην κοινωνία, όταν παράλληλα θα «ανοίγει» και ο καιρός.

Και κάποιοι ανεγκέφαλοι…

Ωστόσο, παρ’όλα τα παραπάνω δεν λείπει και η εγκληματική ανευθυνότητα κάποιων ανεγκέφαλων, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους διακινδυνεύουν να ρίξουν στο κενό την προσπάθεια εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Ένα τρανό παράδειγμα των παραπάνω είναι όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη χθες και σήμερα. Το παραλιακό μέτωπο και τις δύο αυτές ημέρες γέμισε από πολίτες οι οποίοι αθλούνταν κατά δεκάδες. Μάλιστα, στις εικόνες που δίνει στη δημοσιότητα το MEGA φαίνονται πολλοί εξ αυτών να κρατούν και καφέ στο χέρι, χωρίς να αθλούνται…

Οι εικόνες θυμίζουν εποχές προ του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ενώ ακόμα και όσοι αθλούνταν, εφόσον διέθεταν το κατάλληλο έγγραφο ή μήνυμα από το 13033, είναι ξεκάθαρο πως ο τρόπος με τον οποίο αθλούνται «καταργεί» τα μέτρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο χθες και σήμερα σημειώθηκαν περίπου 300 παραβάσεις στη Θεσσαλονίκη με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να μην έχουν καν μαζί τους την υπεύθυνη δήλωση που χρειάζεται.

Οι εικόνες ντροπής έφεραν κλείσιμο της παραλίας

Οι εικόνες ντροπής που επικράτησαν τις τελευταίες δύο ημέρες στη Θεσσαλονίκη έφεραν ραγδαίες εξελίξεις με την κυβέρνηση να αποφασίζει το κλείσιμο της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης από το μεσημέρι της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής προστασίας με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, αποφασίζεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 14:00 έως 08:00 (επόμενη πρωινή) και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η έναρξη ισχύος της απόφασης είναι από την 14:00 ώρα της 31/03/2020 και ισχύει για δεκατέσσερις (14) ημέρες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ανωτέρω απόφαση δήλωσε : «Παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις για περιορισμένες και μόνο για ζωτικής ανάγκης μετακινήσεις, δυστυχώς η έκκλησή μας δεν έγινε αντιληπτή. Η μη τήρηση των μέτρων και των κανόνων περιορισμένης μετακίνησης φέρνει νέα, δυστυχώς πιο αυστηρά μέτρα».

Τζιτζικώστας: Να διαφυλάξουμε την υγεία των συμπολιτών μας

Νωρίτερα, την είδηση είχε κάνει γνωστή και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστα μέσω Twitter.

«Μετά τις σημερινές εικόνες από τη γεμάτη Παραλία της Θεσσαλονίκης το κλείσιμό της είναι μονόδρομος. Συμφωνήσαμε με τον Κώστα Ζέρβα να προχωρήσουμε στο μέτρο αυτό με ισχύ από αύριο το μεσημέρι. Χρέος μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διαφυλάξουμε την υγεία των συμπολιτών μας» έγραψε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ζέρβας στο MEGA: Κατέθεσα αίτημα για άρση κυκλοφορίας στην παραλία Θεσσαλονίκης

Για την πρόταση κλεισίματος της παραλίας μίλησε στο MEGA και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Είναι οδυνηρά μέτρα, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Είμαστε σε ένα πόλεμο, σε ένα πόλεμο δεν σκέφτεσαι να ξεσκάσεις και υπάρχουν δεκάδες άλλοι τρόποι» είπε χαρακτηριστικά.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024