Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Πώς οι ακροδεξιοί βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία

Κοροναϊός: Πώς οι ακροδεξιοί βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία

Η πανδημία έχει απελευθερώσει ένα αίσθημα συλλογικού άγχους σχετικά με την οικονομία, την ανεργία, τη δημόσια υγεία και το αβέβαιο μέλλον.

Την κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας του κοροναϊού φαίνεται να εκμεταλλεύονται ακροδεξιοί, ώστε να εντάξουν νέα μέλη στις οργανώσεις τους.

Σε αυτή την εκτίμηση έχει προχωρήσει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Southern Poverty Law Center που ασχολείται με τη νομική υπεράσπιση και τα δικαιώματα των πολιτών.

Η πανδημία έχει απελευθερώσει ένα αίσθημα συλλογικού άγχους σχετικά με την οικονομία, την ανεργία, τη δημόσια υγεία και το αβέβαιο μέλλον.

Η πιο ακραία πτέρυγα των ακροδεξιών και των νεοναζί πιστεύει ότι είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί αυτή τη σύγχυση, όπως αναφέρει η οργάνωση.

Πέρυσι, μια ομάδα «accelerationists» – υποστηρικτές μιας πεποίθησης ότι η κοινωνία πρέπει να φτάσει στην απόλυτη διάλυση και στα θεμέλια αυτού να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο- συγκέντρωσε αρκετούς υποστηρικτές με την πεποίθησή ότι η σημερινή παγκοσμίως συνδεδεμένη, πλουραλιστική κοινωνία είναι «εκφυλισμένη».

Η κοινωνία, όπως ισχυρίστηκε αυτή η φράξια, πρέπει να αποσυντεθεί με την «κατάρρευση του συστήματος»- ειδικά μέσω πράξεων βίας που θα επιταχύνουν την πτώση της.

Μόνο τότε, πιστεύουν, μπορούν να οικοδομήσουν μια εθνικοσοσιαλιστική κοινωνία στη θέση της. Οι «accelerationists» θεωρούν τον εαυτό τους ως μια επαναστατική πρωτοπορία των υπεραπιστών της λευκής φυλής.

Προς κατάρρευση η κοινωνία;

Αυτοί οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές υποστηρίζουν ότι η πανδημία, η οποία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να κατευθύνει το έθνος μέσα από μια κρίση, υποστηρίζει το επιχείρημά τους ότι η σύγχρονη κοινωνία κατευθύνεται προς την κατάρρευση.

«Το λέμε από την πρώτη μέρα. Ακόμη και πριν από την πρώτη μέρα. Πολύ πριν από τον κοροναϊό»

υποστηρίζει ένας ακροδεξιός σε podcast του στο YouTube. «Μιλάμε για επιτάχυνση, έχουμε μιλήσει για το γεγονός ότι μια πολύπλοκη κοινωνία, ένας παγκοσμιοποιημένος κόσμος, όλα είναι πολύ μη βιώσιμα».

Η ομάδα ελπίζει ότι το χάος θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να απογοητευτούν από το status quo και να αρχίσουν να πιέζουν για πιο ακραίες πολιτικές θέσεις, να πυροδοτήσουν πολιτικές αναταραχές ή ακόμα και να αρχίσουν να τρέμουν για πιο επαναστατικά μέτρα για να ανατρέψουν το σημερινό πολιτικό σύστημα.

Εκμετάλλευση της συγκυρίας

Οι εξτρεμιστές επιθυμούν να επενδύσουν την αβεβαιότητα – και ιστορικά, έχουν επωφεληθεί από στιγμές οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Μία μελέτη, η οποία διεξήχθη από τρεις γερμανούς οικονομολόγους το 2015, διαπίστωσε ότι τα άκρα δεξιά πολιτικά κόμματα επωφελούνται περισσότερο από τις οικονομικές κρίσεις.

Αυτά τα κόμματα δίνουν στους ψηφοφόρους αποδιοπομπαίους τράγους την ευθύνη για την οικονομική επισφάλεια και τις κακουχίες, συμπεριλαμβανομένων των ελίτ και των μεταναστών.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα φασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα επωφελήθηκαν επίσης από οικονομικές κρίσεις.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024