Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
McMillions: Μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία απάτης

McMillions: Μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία απάτης

Ένα ντοκιμαντέρ ρίχνει φως σε ένα απίστευτο σκάνδαλο που κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία, κόστισε πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια, κι όμως παραμένει άγνωστο

Τι συνδέει τα McDonalds, τη Monopoly και την υπεξαίρεση 24 εκατομμυρίων δολαρίων; Το 2001, μια απίστευτη ιστορία απάτης αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ. Και αμέσως μετά, χάθηκε και πάλι από το προσκήνιο εξαιτίας των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου. Φέτος, μια ολοκαίνουργια σειρά ντοκιμαντέρ της HBO την ξαναφέρνει στο φως και εμείς δεν βλέπουμε την ώρα να παρακολουθήσουμε καθένα από τα έξι επεισόδιά του αποκλειστικά στο Vodafone TV.

Το burger του σκανδάλου

Από το 1987 και σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, στα μενού των McDonalds που πωλούνταν στις ΗΠΑ κρύβονταν κάρτες Monopoly. Οι κάρτες μεταφράζονταν σε δώρα, εκ των οποίων κάποια ήταν ευτελούς αξίας – για παράδειγμα, μια μερίδα πατάτες τηγανιτές. Οι υπερτυχεροί, όμως, μπορούσαν να φύγουν από το κατάστημα έως και με ένα εκατομμύριο δολάρια! Φυσικά, αμέτρητοι άνθρωποι διεκδίκησαν αυτό το βραβείο, και αρκετοί κατάφεραν να το αποκτήσουν. Υπήρχε, όμως ένα πρόβλημα: Ανάμεσα στους νικητές, δεν υπήρχε κανένας που να κέρδισε με την αξία του. Κι αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση το ζητούμενο για να αποκτήσει κανείς το μυθικό ποσό δεν ήταν η εύνοια της τύχης, αλλά η εύνοια… ενός απίθανου δικτύου απατεώνων.

Μια κινηματογραφική έρευνα

Η πορεία προς την αποκάλυψη του σκανδάλου θα μπορούσε να έχει γεννηθεί από το μυαλό ενός ταλαντούχου σεναριογράφου. Μια συνηθισμένη μέρα, σε μια υπερβολικά ήσυχη αμερικανική επαρχία, ένας πράκτορας του FBI που μόλις ξεκινούσε την καριέρα του εντόπισε ένα παράξενο post it στο γραφείο του αφεντικού του. Επάνω ήταν γραμμένες μόλις τρεις λέξεις: «McDonalds Monopoly απάτη;». Ο νεαρός πράκτορας κάλεσε το τηλέφωνο που ήταν σημειωμένο στο post it, για να μάθει ότι οι τελευταίοι τρεις νικητές του βραβείου του ενός εκατομμυρίου γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Από αυτό το σημείο ξεκινά μια τρελή περιπέτεια, που δύσκολα θα περίμενε κανείς ότι συνέβη πραγματικά: Ένας άπειρος ντετέκτιβ που ξεκινά να ερευνήσει την υπόθεση ινκόγκνιτο, καταστρώνοντας πρόχειρα και συχνά παράτολμα σχέδια, ένα μείγμα οργανωμένου εγκλήματος και απλών πολιτών που βρίσκονται μπροστά στην ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον και κάποιος «θείος Τζέρι», συνθέτουν ένα έγκλημα που συχνά μοιάζει περισσότερο κωμικό παρά επικίνδυνο.

Αποκαλύπτοντας μια… αποκάλυψη

Θα περίμενε κανείς ότι μια τόσο… παιχνιδιάρικη υπόθεση, η οποία κόστισε 24 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία – κολοσσό, θα είχε γίνει πασίγνωστη. Ωστόσο, η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την επισκίασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραμείνει εντελώς άγνωστη σχεδόν για μια δεκαετία μετά την εξιχνίασή της.

Αυτό θα αλλάξει το 2012, όταν ο James Lee Hernandez, ο ένας εκ των δύο σκηνοθετών της σειράς ντοκιμαντέρ θα πέσει πάνω σε μια ανάρτηση σχετικά με την υπόθεση σε ένα δημοφιλές φόρουμ. Η συναισθηματική του εμπλοκή (λάτρευε τον διαγωνισμό ως παιδί, ενώ η πρώτη του δουλειά ήταν ως υπάλληλος των McDonalds), τον ώθησε να αναζητήσει επιπλέον πληροφορίες – οι οποίες, όμως, δεν υπήρχαν πουθενά. Μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις και χρόνια αναμονής, κατάφερε να έρθει σε επαφή με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, και να σκηνοθετήσει ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, που θα μας κάνει να ανυπομονούμε να δούμε το ένα επεισόδιο μετά το άλλο.

Οι ήρωες που χρειαζόμαστε

Εκτός από την… πλοκή, την οποία οι σκηνοθέτες φροντίζουν να ξετυλίγουν μπροστά μας ακολουθώντας τη ροή της πραγματικής έρευνας, η υπόθεση έχει να προσφέρει και μια σειρά από ενδιαφέροντες χαρακτήρες – που δεν ξέρουμε αν μας αξίζουν, σίγουρα όμως τους χρειαζόμασταν. Από τον υπερενθουσιώδη Doug Matthews, τον πράκτορα του FBI που ηγήθηκε της έρευνας και μας παρουσιάζει την πορεία της, μέχρι την… χρυσοποίκιλτη χήρα ενός μαφιόζου, μια διστακτική νικήτρια και κάποιους αναπάντεχα φιλικούς εμπόρους ναρκωτικών, οι άνθρωποι που περνούν από τα έξι επεισόδια του ντοκιμαντέρ που διατίθενται αποκλειστικά στο Vodafone TV, μοιάζουν υπερβολικά ιδιαίτεροι για να είναι αληθινοί. Κι όμως είναι! Το αποτέλεσμα των συνεντεύξεών τους καταφέρνει να μας διασκεδάσει, αλλά και να μας προβληματίσει εκεί που χρειάζεται, αποδεικνύοντας τη δεξιοτεχνία των δημιουργών. Γιατί δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς θύματα – ακόμη και αν είναι οικονομικό.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε και τα έξι επεισόδια του McMillion$ που είναι πλέον διαθέσιμα και στην Ελλάδα αποκλειστικά από το Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της HBO».

Μάθετε περισσότερα για τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024