Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Κίνα : Η ζωή πλέον επιστρέφει αργά και σταθερά στην κανονικότητα

Κοροναϊός – Κίνα : Η ζωή πλέον επιστρέφει αργά και σταθερά στην κανονικότητα

Οι περιορισμοί μειώνονται σε ολόκληρη την Κίνα, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν πέφτει απότομα

Για πολλούς στην Κίνα, η ζωή επιστρέφει σιγά-σιγά στο φυσιολογικό, δίνοντας σε άλλες χώρες μια ματιά σε αυτό που μπορεί να τους περιμένει μόλις περάσει η χειρότερη επιδημία.

Επιστροφή σε καλύτερους ρυθμούς

Σε άλλες περιοχές της Σαγκάης, οι γυναίκες περπατούν χέρι χέρι σε μια ξανά ανοιχτή εμπορική περιοχή. Τα στενά πεζοδρόμια είναι γεμάτα, καθώς οι κάτοικοι περιηγούνται στα καταστήματα τροφίμων.

Στο Πεκίνο, η κυκλοφορία έχει αρχίσει να επιστρέφει και βλέπεις περισσότερους κατοίκους στους δρόμους, στα πάρκα και στις εμπορικές και εστιατορικές περιοχές. Η Jia Shu’na, 20 ετών, ταξίδεψε στο Πεκίνο την Τετάρτη, μια στάση κατά μήκος της διαδρομής της στο σπίτι της στην Εσωτερική Μογγολία για να συνεχίσει να εμφανίζεται στην τάξη.

«Τώρα νιώθω ότι τα πράγματα επανέρχονται σταδιακά. Τώρα έχουν ανοίξει πολλά μεταφορικά μέσα», είπε, καθισμένη σε ένα πάρκο με τις αποσκευές της. Η Jia είπε ότι παρατήρησε αρκετούς ανθρώπους σε κάθε τρένο.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν βγει. Είναι πολύ καλύτερα από πριν», είπε.  Για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, η Κίνα δεν ανέφερε νέες τοπικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Οι αρχές χαλαρώνουν τους περιορισμούς και προσπαθούν να σπρώξουν πίσω τη στασιμότητα της οικονομίας, παροτρύνοντας τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους.

Την Τετάρτη, ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping, διέταξε αξιωματούχους σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και του κομμουνιστικού κόμματος να κινηθούν με επειγόντως στην αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής τάξης.

Σε περιοχές χαμηλού κινδύνου, η παραγωγή και η φυσιολογική ζωή «πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως», ανέφερε, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV.

Kaijie Hunag, the manager of 44KW nightclub in the Huangpu district of Shanghai. Photograph: Dave Tacon/The Guardian

Οι δυσκολίες παραμένουν στην Wuhan

Την Πέμπτη, η Wuhan δεν ανέφερε για πρώτη φορά νέες μολύνσεις. Οι τοπικές αρχές στην επαρχία Hubei, έξω από το Wuhan, χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιτρέποντας στους κατοίκους που θεωρούνται υγιείς να αρχίσουν να κινούνται. Οι εταιρείες είναι σε θέση να εξασφαλίσουν για τους εργαζόμενους τους ότι θα επιστρέψουν στη Wuhan και τα περισσότερα σημεία ελέγχου αυτοκινήτων έχουν αφαιρεθεί.

Τα νοσοκομεία έχουν ξαναρχίσει κανονικές λειτουργίες, δέχονται άνετα τους ασθενείς με νοσήματα που δε σχετίζονται με ιούς. Την Παρασκευή το πρωί, η πόλη του Honghu, νότια της Wuhan, έληξε επίσημα την καραντίνα.

Για όσους βρίσκονται στην Wuhan, όμως, η ζωή δεν έχει επιστρέψει ακόμα στα φυσιολογικά πλαίσια. Οι κάτοικοι εξακολουθούν να απαγορεύεται να βγούνε έξω. Οι δρόμοι παραμένουν κυρίως χωρίς κόσμο.

Τα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι δύσκολο να βρεθούν και οι τιμές είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές, σύμφωνα με την Iris Yao, 40 ετών, που ήταν στο σπίτι με τους γονείς της για τους περισσότερους από τους τελευταίους δύο μήνες.

Εξακολουθεί να προμηθεύει τις προμήθειές της, έχοντας ένα λάχανο την τελευταία εβδομάδα και συγκεντρώνοντας η ίδια μαζί με άλλους για να αγοράσει είδη παντοπωλείου σε φθηνότερες τιμές χύμα.

Ενώ η Γιάο αναφέρει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί δραματικά, διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό από κινέζους αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι μέθοδοι της κυβέρνησης ήταν επιτυχείς.

«Όσον αφορά τον έλεγχο της επιδημίας και την απαίτηση να μένουν όλοι στο σπίτι, αυτό λειτούργησε», ανέφερε. «Αλλά η αρχή ήταν μια αποτυχία. Ο ιός ήταν σε θέση να εξαπλωθεί εξαιτίας αυτού που δεν έγινε. Οι θυσίες που έπρεπε να κάνουν οι άνθρωποι της Wuhan ήταν τεράστιες».

Αλλά καθώς η επιδημία μειώνεται εντός της Κίνας και η κρίση επιδεινώνεται σε άλλες χώρες, η ανακούφιση έχει αρχίσει να εκτοπίζει την οργή και το άγχος. «Στην αρχή, ήθελα να φωνάξω στην τοπική κυβέρνηση. Όλοι αρρώστησαν και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν», είπε η Γιάο.

Αυτός ο θυμός μετατράπηκε σε αίσθηση διαφωνίας, είπε ο Γιάο, μετά το θάνατο ενός γιατρού που προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους για τον ιό. «Τώρα αισθάνομαι ότι τα συναισθήματά μου επανέρχονται στο κανονικό. Υπάρχει λίγο περισσότερο φως», είπε. «Τώρα δεν είμαστε σε κατάσταση φόβου».

Πηγή: theguardian.com

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024