Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ειδικός του ΟΗΕ : «Ζήτημα ζωής ή θανάτου η εξασφάλιση στέγης όσο διαρκεί η πανδημία του κοροναϊού»

Ειδικός του ΟΗΕ : «Ζήτημα ζωής ή θανάτου η εξασφάλιση στέγης όσο διαρκεί η πανδημία του κοροναϊού»

Ειδήμονας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να λάβουν έκτακτα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν πως όλοι οι κάτοικοί τους διαθέτουν μία κατάλληλη στέγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ειδήμονας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να λάβουν έκτακτα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν πως όλοι οι κάτοικοί τους διαθέτουν μία κατάλληλη στέγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, διότι η παράμετρος αυτή αποτελεί «ζήτημα ζωής ή θανάτου».

«Η κατοικία έχει καταστεί η προκεχωρημένη γραμμή στην άμυνα κατά του κοροναϊού. Σπάνια το θέμα της κατοικίας υπήρξε σε τέτοιο βαθμό ζήτημα ζωής ή θανάτου», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Λαϊλά Φάρχα, ειδήμων του ΟΗΕ, που όμως απευθύνεται στις κυβερνήσεις εκφράζοντας τις δικές της απόψεις.

Η Φάρχα κάλεσε τις χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να βρεθούν άνθρωποι χωρίς στέγη, οι οποίοι δεν θα έχουν κάποιο καταφύγιο την ώρα που όλο και περισσότερα κράτη διατάσσουν σε αυτοπεριορισμό του πληθυσμού τους κατ’οίκον.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για δύο πληθυσμιακές ομάδες: εκείνες που ζούνε σε κέντρα έκτακτης φιλοξενίας, σε καταφύγια για αστέγους και σε προνοιακές στέγες κι εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της εργασίας τους και τις οικονομικές δυσκολίες, που θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια την αδυναμία να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια ή να καταβάλλουν ενοίκια, με αποτέλεσμα τις εξώσεις», εξηγεί η ίδια στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 1,8 δισεκ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι άστεγοι ή διαμένουν σε ανεπαρκή καταλύματα, συχνά υπερπλήρη, χωρίς πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Η κατάσταση τούτη τους καθιστά ευάλωτους απέναντι στον ιό, διότι επίσης οι άνθρωποι αυτοί συχνά πάσχουν από πολλαπλά και χρόνια νοσήματα. Καθώς ο νέος κοροναϊός έχει σκοτώσει πάνω από 7.800 ασθενείς σε όλον τον κόσμο, οι στατιστικές αποδεικνύουν πως περισσότερο ευάλωτοι σε αυτόν είναι οι ηλικιωμένοι κι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα.

«Εκλιπαρώ τα κράτη να λάβουν έκτακτα μέτρα για διασφαλίσουν το δικαίωμα στη στέγαση όλων προκειμένου να τους προστατεύσουν από την πανδημία», προσθέτει η Φάρχα, προτείνοντας ιδίως να κηρυχθεί μορατόριουμ στις εξώσεις λόγω καθυστέρησης ενοικίων ή μη πληρωμής στεγαστικού δανείου, την αναστολή καταβολής των δόσεων δανείων από νοσούντες με κορονοϊό και παράταση των χειμερινών αναστολών στις εξώσεις. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση κατά δύο μήνες της αναστολής εξώσεων, στο πλαίσιο της προστασίας χιλιάδων οικογενειών απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024