Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκκληση οργανώσεων στην ΕΕ εν μέσω επιδημίας: Λάβετε μέτρα για τους πρόσφυγες

Έκκληση οργανώσεων στην ΕΕ εν μέσω επιδημίας: Λάβετε μέτρα για τους πρόσφυγες

Ομάδες που εργάζονται με πρόσφυγες και ασυνόδευτα παιδιά στη Γαλλία και την Ελλάδα απαίτησαν από τις αρχές και των δύο χωρών να παράσχουν επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες και ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι λένε ότι έχουν εγκαταλειφθεί από τις Αρχές.

Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών καλούνται να εφαρμόσουν επειγόντως μέτρα για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών, ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς με αφορμή το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού πολλοί εθελοντές έχουν ριχτεί στη μάχη κατά της εξάπλωσης του ενώ πολλές υπηρεσίες υποστήριξης κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Την Τρίτη, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, ομάδες που εργάζονται με πρόσφυγες και ασυνόδευτα παιδιά στη Γαλλία και την Ελλάδα απαίτησαν από τις αρχές και των δύο χωρών να παράσχουν επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες και ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι λένε ότι έχουν εγκαταλειφθεί από τις Αρχές.

Στη Γαλλία, μια ομάδα 24 οργανώσεων έστειλε επιστολή στη γαλλική κυβέρνηση και σε δημάρχους απαιτώντας επείγουσες παρεμβάσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες στη βόρεια Γαλλία.

Στην επιστολή, οι οργανώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Γιατροί του Κόσμου και η Refugee Rights Europe τονίζουν πως «η κατάσταση των εξόριστων είναι ανείπωτη: έλλειψη στέγης, κρύο, υγρασία, άγχος, κόπωση, συνωστισμός σε σκηνές, και κακές υγειονομικές συνθήκες».

Οι ομάδες αναφέρουν ότι, ελλείψει άλλων μέτρων προστασίας, το κράτος θα πρέπει να παρέχει διαμονή και βασική διανομή τροφίμων καθώς και πρόσβαση σε ζεστό νερό και σαπούνι για να σταματήσει την εξάπλωση του κοροναϊού στους πρόσφυγες.

Στην Ελλάδα, οργανώσεις που συνεργάζονται με παιδιά πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ευρώπη συνέταξαν επίσης επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ και της Ελλάδας κάνοντας έκκληση για επείγουσα δράση στήριξης οικογενειών και ανηλίκων που έφθασαν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιστολή τονίζει ότι ορισμένα παιδιά δεν είναι καταλλήλως προστατευμένα και ζητώντας πληροφορίες για τυχόν προετοιμασίες και προστασίες σχετικά με τον κοροναϊό.

Οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένου της Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, της Human Rights Watch και του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ζητούν μια σειρά προστατευτικών μέτρων συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των απελάσεων και της προώθησης των προγραμμάτων επανένταξης και οικογενειακής επανένταξης για ασυνόδευτους ανήλικους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι ΜΚΟ προετοιμάζονται για μια κατάσταση κατά την οποία το προσωπικό και οι εθελοντές δεν είναι σε θέση να εργαστούν λόγω ασθένειας.

Ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στη βόρεια Γαλλία ανέφερε στον Guardian ότι έχουν έλλειψη σε εθελοντές, με την επιδημία να επεκτείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ακαρπη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, οι συζητήσεις των ευρωπαϊών ηγετών πέφτουν στο κενό, καθώς, χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις για το προσφυγικό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισήμανε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ενώ ανάλογη ενημέρωση έκανε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

«Συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν υπήρξαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το θέμα. Πρέπει, πιστεύω, να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εάν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές χώρες, η διαδικασία υποδοχής ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και σοβαρά ασθενών ανηλίκων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

«Αόρατα» προσφυγόπουλα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανήλικα, είτε ασυνόδευτα, είτε με τις οικογένειές τους, που βρίσκονται ανάμεσα στους εκατοντάδες πρόσφυγες που οδηγούνται τις τελευταίες ημέρες από τα νησιά στα κέντρα κράτησης της Μαλακάσας και των Σερρών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα αίτησης ασύλου, κρούουν 24 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προστασίας του παιδιού, της ανθρωπιστικής βοήθειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, «τα παιδιά αυτά παραμένουν αόρατα» ενώ σημειώνουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση από τις αρχές, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τα παιδιά που εντοπίστηκαν στη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου παραμελημένα και χωρίς προστασία.

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι οργανώσεις ζητούν ενημέρωση για τον αριθμό και την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν τυχόν έρθει στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου. Ζητούν επίσης ενημέρωση για τα μέτρα παιδικής προστασίας που έχουν ληφθεί, και μάλιστα κατά την πανδημία του κοροναϊού.

Φτιάχνουν μάσκες μόνοι τους

Την ώρα που η πανδημία έχει φέρει στο φως τις ελλείψεις σε μάσκες και υγειονομικά προϊόντα, οι πρόσφυγες μας δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, βγάζοντας τα πέρα μόνοι τους, μέσω της αυτοοργάνωσης.

Σε ένα μικρό κτίριο κοντά στη Μόρια μια ομάδα τεσσάρων Αφγανών γυναικών εθελοντικά έσπευσε να ράψει μάσκες για τον πληθυσμό του καταυλισμού, όπως μεταδίδει το politikalesvos.gr.

Η Stand By Me Lesvos, μια ελληνική ΜΚΟ χρησιμοποίησε ραπτομηχανές από ένα προηγούμενο πρότζεκτ ενώ μια μοδίστρα από την Καμπούλ έδειξε στις υπόλοιπες γυναίκες την τεχνική.

Οι γυναίκες εργάζονται με γρήγορο ρυθμό και ήδη από την πρώτη μέρα έφτιαξαν 500 μάσκες, οι οποίες κατασκευάζονται από βαμβακερό ύφασμα που αγοράζεται από τοπικά καταστήματα.

Οι μάσκες στη συνέχεια συσκευάζονται σε πλαστικά περιτυλίγματα τα οποία αγοράζονται από τοπικό σούπερ μάρκετ και συσκευασμένες όπως είναι οδηγούνται στο ΚΥΤ.

Οι μάσκες, δίνονται δωρεάν και αρχικά διανέμονται μόνο σε πρόσφυγες ή μετανάστες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και έχουν ήδη αναπνευστικά προβλήματα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024