Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Όλα δείχνουν γενική απαγόρευση κυκλοφορίας - Ανησυχία για εργαζόμενους στην υγεία και πρόσφυγες

Κοροναϊός: Όλα δείχνουν γενική απαγόρευση κυκλοφορίας – Ανησυχία για εργαζόμενους στην υγεία και πρόσφυγες

Αλλάζουν όλα από την Τετάρτη - Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά - Κλείνουν τα σύνορα για πολίτες εκτός ΕΕ

Mεγάλες αλλαγές φέρνει ο κοροναϊός στην καθημερινότητά μας, καθώς από την Τετάρτη όλα τα καταστήματα λιανικής – πέρα από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, υπηρεσίες delivery, ταχυδρομεία, βενζινάδικα και συνεργεία κ.ά. – θα κλείσουν.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη στη μεγάλη μάχη απέναντι στον φονικό ιό που έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη. Όπως όμως σε όλες τις μάχες, έτσι και σε αυτήν την «πληρώνουν» οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής. Σε αυτήν την περίπτωση, αναφερόμαστε στους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, όπου ήδη έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα ανάμεσα στα συνολικά 387 στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί η πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε ανεπαρκείς δομείς υπό απάνθρωπες συνθήκες. Εδώ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο για μετατροπή των υπαρχουσών δομών σε άτυπα κλειστούς καταυλισμούς, παρά σε αποσυμφόρησή τους.

Πάντως, παρά τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου για το αντίθετο, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα βαδίζει προς μία καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, στα πρότυπα της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με λεξιλόγιο παρόμοιο με αυτό με του Εμανουέλ Μακρόν: έκανε λόγο για «πόλεμο με αόρατο εχθρό», ενώ προειδοποίησε για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακάλεσε τις άδειες όλων των αστυνομικών. Οι καθημερινές ενημερώσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά συνεχίζονται, ενώ τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα θα γίνονται πιο συχνά.

Εξάλλου, η Ελλάδα θωρακίζεται και εξωτερικά, καθώς θα κλείσει τα σύνορά της για τους πολίτες εκτός ΕΕ από το πρωί της Τετάρτης.

Αγωνία για τα κρούσματα σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία

Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κοροναϊό είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι φροντίζουν ακούραστα και με αυτοθυσία τους ασθενείς. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά κρούσματα σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ενώ αναγκαστικά και συνάδελφοί τους μπαίνουν σε καραντίνα.

Έτσι, πέρα από τον κίνδυνο στον οποίο μπορούν να μπουν οι ασθενείς, για μέρες τίθενται εκτός μάχης, σε κατ’ οίκον καραντίνα, δεκάδες πολύτιμοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Παράλληλα, αναγκαστικά κλείνουν και οι κλινικές για να απολυμανθούν.

Συνολικά, 16 εργαζόμενοι στην υγεία νοσούν από τον κοροναϊό, ενώ 200 εργαζόμενοι συνολικά έχουν βγει σε καραντίνα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός», «Άγιος Σάββας», στο Ιπποκράτειο Αθηνών και στην Καλαμάτα. Πρόκειται για γιατρούς, ακτινολόγους και υγειονομικούς υπαλλήλους.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κλήθηκε να σχολιάσει τη διαχείριση των κρουσμάτων μεταξύ των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, αλλά και γιατί μειώθηκε στους συγκεκριμένους ο χρόνος καραντίνας στις 7 μέρες.

Απαντώντας, ανέφερε ότι δυστυχώς αναμένεται να νοσήσουν οι περισσότεροι επαγγελματίες στον χώρο υγείας γιατί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.

Ο χρόνος καραντίνας μειώθηκε σε επτά μέρες γιατί σε αυτό το διάστημα οι περισσότεροι εκδηλώνουν συμπτώματα και επίσης για να να μην αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα πρέπει να κλείνει καμία κλινική.

Ανησυχία και για τους πρόσφυγες

Πέρα όμως από τον κοροναϊό, η κυβέρνηση έχει και το χρόνιο πρόβλημα του οργανισμού.

Πολλές είναι οι οργανώσεις που ζητούν άμεσα αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών τόσο για την υγεία των προσφύγων και την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού όσο και για να μπει ένα τέλος στις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι αυτοί.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται στη μετατροπή των υπάρχοντων καταυλισμών σε άτυπα κλειστά κέντρα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως θα περιοριστεί η κυκλοφορία στα ΚΥΤ ενώ θα ελέγχεται η μετάβαση στα αστικά κέντρα.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν στα ΚΥΤ θα έχουν περιορισμένη κυκλοφορία. Συγκεκριμένα θα επιτρέπεται να μετακινούνται ανά μια ώρα, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, μέσω συγκεκριμένων λεωφορείων, με μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί περίφραξη των ΚΥΤ ενώ προανήγγειλε σύσκεψη με υγειονομικούς φορείς για να δημιουργηθούν ιατρεία ενός αυτών.

Εντούτοις, τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και ο κ. Χαρδαλιάς δεν είχαν κάποια ουσιαστική απάντηση να δώσουν για περαιτέρω μέτρα πρόληψης στους προσφυγικούς καταυλισμούς και ειδικά για όσους διαμένουν σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα εκτός αυτών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας διαβεβαίωσε απλά ότι αν υπάρξει κρούσμα είτε σε ΚΥΤ, είτε στις φυλακές θα πάει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και θα κάνει ό,τι πρέπει.

Πέντε οι νεκροί – Στα 387 τα κρούσματα

Την κατάληξη ενός ακόμη ασθενούς που νοσηλευόταν ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον κοροναϊό στη χώρα μας στους πέντε.

Συνολικά, τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 387, καθώς την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 35 νέα κρούσματα.

Αύξηση κατέγραψαν και τα επικίνδυνα απροσδιόριστης πηγής κρούσματα, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, που εκτινάχθηκαν στα 60.

Από τους ασθενείς νοσηλεύονται 70 άνθρωποι εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Πρόσθεσε ότι όλοι οι διασωληνωμένοι καθώς και οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν άνδρες.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 68 έτη, ενώ και ο πέμπτος άνθρωπος που κατέληξε είχε υποκείμενα νοσήματα.

Πρόκειται για έναν 67χρονο στην Αθήνα.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα θετικό νέο, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας: 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Καθησυχαστικό είναι επίσης το γεγονός ότι για κάθε 5 ασθενείς που είναι πολύ σοβαρά άρρωστοι, άλλοι 95 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19.

Ποια καταστήματα θα εξακολουθούν να λειτουργούν

α) Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη των οικιακών αναγκών, ιδίως σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κάβες

β) Τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων

γ) Τα καταστήματα οπτικών, καθώς και τα καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες

δ) Οι δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), εφόσον δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου πρώτου της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18149/13.3.2020 (Β’ 855)

ε) οι λαϊκές δημοτικές αγορές, κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων

στ) τα πρατήρια υγρών καυσίμων

ζ) τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after sales

η) τα καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων

θ) τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών

ι) τα καθαριστήρια

ια) τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και λοιπών υπηρεσιών κούριερ

ιβ) τα καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων

ιγ) τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων

ιδ) τα καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

ιε) τα καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών

ιστ) τα γραφεία τελετών (κηδειών)

ιζ) τα εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024