Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Κατ’ εντολή Τσίπρα πήγα στον Άρειο Πάγο για επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης

Τζανακόπουλος: Κατ’ εντολή Τσίπρα πήγα στον Άρειο Πάγο για επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης

Τι είπε στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος – Οι έντονοι διάλογοι με Πλεύρη και Κεγκέρογλου

Ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και όχι απέναντι στα μέλη της προανακριτικής όπως οι μάρτυρες που καταθέτουν. Ο συμβολισμός της κίνησής του ήταν να μην νομιμοποιήσει την απόφαση εξαίρεσής του από μέλος της επιτροπής μαζί με τον Παύλο Πολάκη από την πλειοψηφία.

«Θέλω να δηλώσω ότι η παρουσία μου εδώ όχι μόνο δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο κίνηση νομιμοποίησης της επιτροπής, αλλά αντίθετα στοχεύει να αναδείξει ακριβώς την παράνομη, αντικοινοβουλευτικη και αντισυνταγματική λειτουργία της», είπε χαρακτηριστικά καταλογίζοντας στην πλειοψηφία μεθοδεύσεις με στόχο «να υπάρξει ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης στη διενεργούμενη έρευνα για την υπόθεση Novartis, εκφοβισμός των προστατευόμενων μαρτύρων, κατασυκοφάντηση δικαστικών λειτουργών με ένα και μόνο στόχο: τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και την προστασία πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό».

Αυτό ωστόσο που φαίνεται να ξάφνιασε τους βουλευτές της πλειοψηφίας δεν ήταν οι καταγγελίες του αλλά η δήλωσή του ότι η επίσκεψή του ως κυβερνητικού εκπροσώπου στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί για τον φάκελο Novartis, ενώ μια μέρα μετά ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής του Δημήτρης Παπαγγελόπουλος περνούσαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να ενημερώσουν αρμοδίως τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τις γνωστές δηλώσεις αμέσως μετά του κ. Παπαγγελόπουλου περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Ο κ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε τι συνέβη στον Άρειο Πάγο: «Μετά από ένα σαββατοκύριακο που είχαν δει το φως της δημοσιότητας σειρά από ρεπορτάζ για σκάνδαλο που εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα και μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πήγα στον Άρειο Πάγο. Έπρεπε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης. Η ενημέρωση κράτησε πέντε λεπτά και ήταν διαδικαστική καθαρά», φέρεται να απάντησε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης τον ρώτησε γιατί έπρεπε να ενημερωθεί ως κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Το άρθρο 86 του Συντάγματος δεν περιγράφει ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να έχει ενημέρωση. Την ύπαρξη φακέλου μάθαμε. Τίποτε άλλο», απάντησε.

Ο κ. Πλεύρης επέμεινε: «Γιατί όμως έπρεπε να ενημερωθείτε;».

«Αυτό είναι θέμα που συνδέεται με την ανάγκη να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός», απάντησε ο πρώην υπουργός, ενώ διέψευσε τον βουλευτή της ΝΔ ότι είχε κάνει δήλωση στην οποία υποστήριζε ότι πήγε συμπτωματικά στον Άρειο Πάγο. «Ουδέποτε έκανα άλλη δήλωση πλην της επίσημης», είπε. «Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έκανε την δήλωση ο κ. Παπαγγελόπουλος και όχι ο κ. Κοντονής;», ρωτήθηκε και απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

«Είχατε ενημερωθεί γι’ αυτή τη δήλωση ή ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία του κ. Παπαγγελόπουλου;», τον ρώτησε ο κ. Πλεύρης και ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να του απάντησε: «Βεβαίως είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Αυτή την δήλωση την προσυπογράφω».

Ρωτήθηκε ακόμα και γιατί δεν πήρε τηλέφωνο αλλά πήγε αυτοπροσώπως: «Δεν μιλώ στο τηλέφωνο με ανώτατους δικαστικούς», απάντησε, ενώ ερωτηθείς «πού προβλέπεται να ενημερώνεται η κυβέρνηση για ανοιχτή υπόθεση;», η εξήγηση που έδωσε ήταν: «Δεν ενημερώθηκα για ανοιχτή υπόθεση, αλλά για την ύπαρξη ή μη φακέλου».

Οι έντονοι διάλογοι

Δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες:

– Πλεύρης: πόσος χρόνος χρειαζόταν για να διαμορφώσει κάποιος άποψη για το σκάνδαλο Novartis;

– Τζανακόπουλος: Εξαρτάται από την νοημοσύνη του. Εσείς και η ΝΔ μπορεί να χρειάζεστε δύο μήνες, επί ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται μόνο δύο ώρες. Μιλώ για εσάς κύριε Πλεύρη προσωπικά.

– Πλεύρης: Εγώ πάω στον Άρειο Πάγο για υποθέσεις. Εσείς έχετε ξαναπάει;

– Τζανακόπουλος: Εσείς πάτε για τον Άδωνι Γεωργιάδη…

– Πλεύρης: Τι σχέση έχετε με την κυρία Παπασπύρου;

– Τζανακόπουλος: Ήταν συνάδελφος της μητέρας όπως και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Η σχέση μου ήταν θεσμική. Το μόνο που με συνδέει ήταν η σχέση των δύο με την μητέρα μου.

– Πλεύρης: Γιατί συνυπογράψατε δήλωση με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

– Τζανακόπουλος: Ήταν προφανές ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν τεράστιο σκάνδαλο. Θα αποδειχθεί και ελπίζω να μην έχετε καμία εμπλοκή σε αυτό.

Έντονο διάλογο είχε και με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου:

– Κεγκέρογλου: Οι εφημερίδες έγραψαν για σύσκεψη στον Άρειο Πάγο. Συμμετείχατε;

– Τζανακόπουλος: Δεν έγινε καμία σύσκεψη στον Άρειο Πάγο, αλλά ολιγόλεπτη ενημέρωση για την ύπαρξη φακέλου. Θα αρχίσω να αναρωτιέμαι αν η τοποθέτησή σας σχετίζεται με την επιλογή σας να διαστρεβλώνετε σκόπιμα αυτά που λέω ή έχει να κάνει με άλλες αιτίες…

– Κεγκέρογλου: Γνωρίζετε για άλλη σύσκεψη;

– Τζανακόπουλος: Κύριε Κεγκέρογλου, εδώ και 3 χρόνια, ως μακρύ χέρι του Σαμαρά, εκφοβίζετε και τρομοκρατείτε ανθρώπους και παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη.

– Κεγκέρογλου: Από το 1976 που είμαι στο ΠΑΣΟΚ κινούμαι βάσει των αποφάσεων του κόμματος.

– Τζανακόπουλος: Είστε το μακρύ χέρι του Σαμαρά.

– Κεγκέρογλου: Εσείς έχετε κάνει αιμομιξία με τους ΑΝΕΛ.

– Τζανακόπουλος: Μιλάτε εσείς που έχετε κάνει αιμομιξία με Γεωργιάδη και Βορίδη; Είστε περήφανος για τη σχέση σας με τον κ. Σαμαρά;

– Κεγκέρογλου: Κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Αγγελής μια καταγγελία που αφορά τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε αν έγινε ενημέρωση στον πρωθυπουργό;

– Τζανακόπουλος: Στην αρχή ο κ. Αγγελής μας κατηγόρησε ότι συγκαλύψαμε το σκάνδαλο και μετά το αντίθετο. Αρά η στάση του αυτή τον καθιστά αναξιόπιστο μάρτυρα. Εξ όσων γνωρίζω η κατάθεση Αγγελή έχει διαψευστεί από τους μάρτυρες. Δεν καταλαβαίνω σε τι έπρεπε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024