Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Απειλή παγκόσμιας πανδημίας - Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Κοροναϊός : Απειλή παγκόσμιας πανδημίας – Συναγερμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Κίνα όπου ξεκίνησε η επιδημία τα κρούσματα έχουν αρχίσει να περιορίζονται δεν συμβαίνει το ίδιο σε Ευρώπη και Αμερική όπου καθημερινά τα νέα κρούσματα και τα θύματα του φονικού ιού αυξάνονται και σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζονται.

Κορυφώνεται η αγωνία σε παγκόσμιο επίπεδο για την έξαρση της επιδημίας του κοροναϊού με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό σε πολλές χώρες.

Παράλληλα οι επιπτώσεις στην οικονομία σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστιες λόγω των έκτακτων και περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Κίνα όπου ξεκίνησε η επιδημία τα κρούσματα έχουν αρχίσει να περιορίζονται δεν συμβαίνει το ίδιο σε Ευρώπη και Αμερική όπου καθημερινά τα νέα κρούσματα και τα θύματα του φονικού ιού αυξάνονται και σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάζονται.

ΠΟΥ: Απειλή μιας πανδημίας

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι «η απειλή μιας πανδημίας» του νέου κοροναϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον «πολύ αληθινή».

«Τώρα που ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει το 93% των σχεδόν 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως, σημείωσε ο Τέντρος.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία».

«Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί» επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πάνω από 500 νεκροί στην Ευρώπη

Η Ευρώπη ξεπέρασε τη Δευτέρα το όριο των 500 θανάτων που σχετίζονται με τον νέο κοροναϊό, με τους 97 νέους νεκρούς που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Ιταλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του Covid-19, η Ιταλία, κατέγραψε 97 θανάτους μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που ανεβάζει στους 463 τους νεκρούς από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 511 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας: 463 στην Ιταλία, 21 στη Γαλλία, 16 στην Ισπανία, 4 στη Βρετανία, 3 στην Ολλανδία, 2 στην Ελβετία και 2 στη Γερμανία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε σήμερα τα 9.172 στην Ιταλία (+1.797 σε σύγκριση με την Κυριακή). Από αυτούς τους ασθενείς όμως, οι 724 θεωρούνται πλέον ιαθέντες. Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρεθούν οι ιαθέντες και οι νεκροί, οι φορείς και οι ασθενείς είναι σήμερα 7.985. Από αυτούς, οι 5.049 νοσηλεύονται και οι 733 εξ αυτών στην εντατική. Οι υπόλοιποι 2.936 δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα στην Ιταλία βρίσκονται στη Λομβαρδία, συνολικά 5.469 και 333 θάνατοι. Ακολουθεί η Εμίλια-Ρομάνια (1.386 κρούσματα και 70 νεκροί) και το Βένετο (744 κρούσματα και 20 νεκροί).

Από τις αρχές της επιδημίας έχουν ελεγχθεί στην Ιταλία 53.826 άνθρωποι.

Κρίσιμες στιγμές στην Ιταλία – Σε καραντίνα όλη η χώρα 

Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εξαιρετικά κρίσιμη με τη γειτονική χώρα να βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη βόρεια Ιταλία επεκτείνονται σε όλη τη χώρα βάζοντας ουσιαστικά όλο τον πληθυσμό σε καραντίνα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται «εγώ μένω σπίτι»» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

Εξεγέρσεις στις φυλακές

Στο μεταξύ έξι έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στην Ιταλία και δεσμοφύλακες κρατήθηκαν όμηροι σε άλλη φυλακή, καθώς η αναταραχή επεκτείνεται στις ιταλικές φυλακές αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του κοροναϊού, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις επισκέψεις.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει θέσει ουσιαστικά σε καραντίνα μεγάλο μέρος του εύπορου βορρά της που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός που μέχρι χθες είχε σκοτώσει 366 ανθρώπους.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ιταλικής διοίκησης σωφρονιστικών ιδρυμάτων Φραντσέσκο Μπαζεντίνι δήλωσε πως τρεις έγκλειστοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε φυλακή στη βόρεια πόλη Μοδένα και τρεις άλλοι αφού μεταφέρθηκαν απ’ αυτή τη φυλακή.

«Υπήρξε σειρά εξεγέρσεων σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Μπαζεντίνι. Βίντεο που μεταδόθηκαν από την ιταλική τηλερόραση έδειχναν οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έξω από τη φυλακή, ενώ μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως πυρκαγιές ξέσπασαν σε φυλακές προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Το συνδικάτο των δεσμοφυλάκων Sappe ανακοίνωσε πως δύο δεσμοφύλακες πιάστηκαν όμηροι από τους κρατουμένους στη Παβία της βόρειας Ιταλίας και απελευθερώθηκαν έπειτα από επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία.

Με έκτακτο διάταγμα, που εξέδωσε την Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην άμεση επαφή των εγκλείστων με τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τις 22 Μαρτίου, θα επιτρέπεται στους φυλακισμένους να έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες τηλεφωνικά ή με άλλες μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή.

Η Μόντενα και η Παβία βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διάδοση του κοροναϊού.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης είπαν πως δύο από τους θανάτους στη Μόντενα προκλήθηκαν από υπερβολική δόση ναρκωτικών φαρμάκων που οι κρατούμενοι βρήκαν σε ιατρεία φυλακών, ενώ ένας τρίτος φυλακισμένος βρέθηκε νεκρός και τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Η αναταραχή στις φυλακές μπορεί να εντείνει την πολιτική πίεση που ασκείται στον κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροαριστεράς με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων. Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: «Οι πύλες των φυλακών δεν πρέπει να ανοίξουν με δικαιολογία της εξεγέρσεις».

Γαλλία

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τρεις νέους θανάτους από τον κοροναϊό, οι οποίοι αυξάνουν σε 19 τον αριθμό των θανάτων στη χώρα από τότε που ξέσπασε η επιδημία, κι ενώ ο αριθμός των αναφερόμενων λοιμώξεων αυξάνεται επίσης.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν 1.126 από τις 16.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 177 κρουσμάτων σε σχέση με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε αργά χθες, Σάββατο, ο οποίος είχε αυξηθεί κατά 336 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο.

Θετικός και ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού

Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, έγινεγνωστό από το γραφείο του στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός βρίσκεται σε «καλή κατάσταση», στο σπίτι του στο Παρίσι.

«Ο υπουργός βγήκε θετικός σήμερα», αφού εμφάνισε «συμπτώματα», διευκρίνισε το γραφείο του, σημειώνοντας πως ο Ριστέρ είχε παραστεί πολλές ημέρες την περασμένη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα.

Η Μαντόνα ακύρωσε τα σόου της στο Παρίσι

Η Μαντόνα ακύρωσε τις συναυλίες της στο Παρίσι για αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η διοργανώτρια εταιρεία Live Nation.
Η Γαλλία απαγόρευσε χθες τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, καθώς ο απολογισμός των νεκρών και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνονται περαιτέρω.

Ολλανδία – Βρετανία – Σουηδία 

Στα 321 αυξήθηκαν σήμερα τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ολλανδία, η οποία έως χθες απαριθμούσε 264, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας.

Οι ίδιες αρχές δεν ανακοίνωσαν άλλους θανάτους λόγω του κοροναϊού έπειτα από την πρώτη καταγραφή τριών νεκρών από την ασθένεια κατά το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, ο αντίστοιχος αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία ανήλθε σήμερα στα 319 από 273, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Και στη Βρετανία έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι από τον ιό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η Σουηδία ανακοίνωσε παράλληλα πως οι αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους κονδύλια για να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση του κοροναϊού σε περίπτωση που τα χρειασθεί, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Τα χρήματα δεν μπορούν να σταθούν ο παράγοντας που θα παρεμποδίσει τα αναγκαία μέτρα», δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας και η Υπηρεσία Δημοσίας Υγείας θα έχουν προτεραιότητα.

Η ίδια πρόσθεσε επίσης πως εξακολουθούν να ισχύουν τα προγνωστικά της περασμένης εβδομάδας, βάσει των οποίων ελαττώθηκε κατά 0,3% η ανάπτυξη της χώρας, η οποία αναπροσαρμόσθηκε στο 0,8%, παρά την αναστάτωση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες.

Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα του κοροναϊού. Το πιο ηχηρό κρούσμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Φόλντεν, ο οποίος ήταν θετικός στις ιατρικές εξετάσεις.

Η σουηδική Ρίκσμπανκ (Κεντρική Τράπεζα) σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ένας από τους εργαζόμενούς της προσεβλήθη από την ασθένεια, δίχως να αναφέρει την ταυτότητά του. Μολαταύτα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε πως το κρούσμα πρόκειται για τον Φόλντεν, ο οποίος σύμφωνα με τη δήλωσή του δεν αισθάνεται καλά.

«Ένας εργαζόμενες της Ρίκσμπανκ, ο οποίος είχε μεταβεί σε διακοπές στη βόρειο Ιταλία βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις για τον κοροναϊό την Παρασκευή. Το πρόσωπο αυτό εργάσθηκε από την κατοικία του αφότου επέστρεψε στη Σουηδία το περασμένο Σάββατο, υπακούοντας στις παραινέσεις της Ρικσμπανκ προς τους εργαζόμενούς της και δεν είχε επαφή με άλλους εργαζομένους της, ούτε συμμετείχε σε κάποια από τις εξωτερικές της συναντήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας.

ΗΠΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε σε 142 από 105 μία ημέρα πριν, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην κοινότητα Ουεστσέστερ, όπου διαμένει ένας δικηγόρος του Μανχάταν που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, διευκρίνισε ο Κουόμο σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών εξέδωσαν σήμερα ειδικές οδηγίες στις οποίες επισημαίνεται ότι τα κολέγια και τα πανεπιστήμια θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στις ΗΠΑ και να ακυρώσουν ή να αναβάλλουν επικείμενα ταξίδια εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

«Οι επιβλέποντες των φοιτητικών ταξιδιωτικών προγραμμάτων στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν στον νου τους ότι οι φοιτητές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες συνθήκες, ταξιδιωτικούς περιορισμούς, προβλήματα στην επιστροφή στην πατρίδα ή να χρειαστεί να αναζητήσουν υγειονομική βοήθεια ενώ θα βρίσκονται στο εξωτερικό» επισημαίνουν τα CDC στις οδηγίες τους. «Όλα τα σχέδια για επιστροφή των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό θα πρέπει να σχεδιαστούν για την προστασία των συμμετεχόντων από τον στιγματισμό και τις διακρίσεις».

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ένα tweet σχετικά με το θέμα του κοροναϊού: «Τίποτα δεν έχει σταματήσει, η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται».

Αργότερα, σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και άλλους οικονομικούς αξιωματούχους προκειμένου να εξετάσουν τις πιθανές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να περιοριστεί ο αντίκτυπος του Covid-19, ανέφερε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης στο Reuters.

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει τη λήψη μιας σειράς πιθανών μέτρων, όπως της παροχής αναρρωτικής άδειας στους εργαζόμενους και την παροχή βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις, επισήμανε ο αξιωματούχος.

Δύο ρεπουμπλικανοί που εκτέθηκαν στον κοροναϊό ήρθαν σε επαφή με τον Τραμπ

Πέντε γερουσιαστές και βουλευτές έχουν τεθεί σε εθελοντική καραντίνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι δύο ήρθαν σε επαφή με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αφού είχαν εκτεθεί στον νέο κοροναϊό.

Ο βουλευτής Ματ Γκετς ταξίδεψε μάλιστα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One που μετέφερε τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον σήμερα. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε ο ίδιος ότι πριν από έντεκα ημέρες συναντήθηκε με ένα πρόσωπο το οποίο στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον Covid-19.

«Μολονότι δεν έχει συμπτώματα, υποβλήθηκε σήμερα σε εξετάσεις και περιμένει σύντομα τα αποτελέσματα», έγραψαν οι βοηθοί του στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Γκετς θα παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ο δεύτερος Ρεπουμπλικανός πολιτικός που έχει εκτεθεί στον ιό είναι ο Νταγκ Κόλινς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα, βρισκόταν ακριβώς πίσω του σε μια επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Ούτε αυτός παρουσιάζει συμπτώματα, όμως για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει σε καραντίνα.

Τόσο ο Κόλινς όσο και ο Γκετς εκτέθηκαν στον κοροναϊό όταν συμμετείχαν σε ένα συνέδριο που οργανώθηκε στο διάστημα 26-29 Φεβρουαρίου κοντά στην Ουάσινγκτον. Στο ίδιο συνέδριο παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Τουρκία: Κανένα κρούσμα

Διαφορετική εικόνα εμφανίζει η Τουρκία με τον  υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα να δηλώνει ότι κανένα κρούσμα του κοροναϊού δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, έπειτα από συνάντηση του συμβουλίου για την αντιμετώπιση της απειλής του Covid-19, ο Κότζα τόνισε πως το υπουργείο Υγείας και η υπόλοιπη κυβέρνηση έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την αποτροπή εισόδου κρουσμάτων του ιού στην χώρα.

Εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού σε ευρωπαϊκές χώρες, ο Τούρκος υπουργός Υγείας παρότρυνε τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην τουρκική επικράτεια να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα.

Παρότρυνε τους Τούρκους υπηκόους, ειδικά εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, να θέτουν τους εαυτούς σε καραντίνα για 14 μέρες.

«Εκείνοι με χρόνιες ασθένειες και εκείνοι άνω των 50 ετών δεν πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι απαραίτητο», ανέφερε. «Αν χρειαστεί να βγουν έξω, τότε πρέπει να φορέσουν μάσκα και αν έχουν συμπτώματα γρίπης, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούν τον κοντινότερο οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης».

Οπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν εξετασθεί 2.000 άνθρωποι και όλοι βρέθηκαν ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

«Αν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορά μας με το Ιράν, περίπου 50.000 άνθρωποι κάθε εβδομάδα μπορεί να είχαν εισέλθει στην Τουρκία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο κλείσιμο των τουρκο-ιρανικών συνόρων τον περασμένο μήνα.

Ο Κότζα επέκρινε την Ευρώπη που απέτυχε να λάβει μέτρα όταν ο ιός εξαπλώθηκε στην Ιταλία.

Με την Τουρκία «πολύ καλά προετοιμασμένη ενώπιον του κοροναϊού», ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η χώρα δεν επιδιώκει βοήθεια από άλλες χώρες, αλλά μπορεί να προσφέρει ένα χέρι βοηθείας.

Έκτακτα μέτρα σε Ρουμανία, Σλοβενία, Βουλγαρία

Η Ρουμανία και η Σλοβενία έθεσαν σήμερα σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων άνω των 1000 και 100 ανθρώπων αντίστοιχα, προκειμένου να φρενάρουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, ενώ η Βουλγαρία διέταξε το ντε φάκτο κλείσιμο των αιθουσών θεαμάτων και των κινηματογράφων.

Αυτές οι χώρες δεν έχουν πληγεί, προς το παρόν, σφόδρα από την επιδημία του Covid-19, όμως αποφάσισαν αυτό το Σαββατοκύριακο μια σειρά προληπτικών μέτρων.

Στη Σλοβενία, μια χώρα με πληθυσμό δύο εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με τον ιταλικό βορρά, οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων απαγορεύονται και το πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα συνέστησε στις σχολές του να ακυρώσουν, για τις δύο επόμενες εβδομάδες, τα μαθήματα και τα συνέδρια άνω των 100 συμμετεχόντων. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 23 κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Η Ρουμανία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 1.000 ανθρώπων. Στη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, όλες οι πτήσεις από την Ιταλία αναστέλλονται έως την 23η Μαρτίου. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ιταλία, την Κίνα, το Ιράν και τη Νότια Κορέα τίθενται σε καραντίνα. Το Βουκουρέστι έχει καταγράψει 15 κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Στη Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή 4 κρούσματα, όλα τα θεάματα έχουν ακυρωθεί, σε αίθουσες συναυλιών, θέατρα, κινηματογράφους. Τα μαθήματα έχουν ανασταλεί έως τη 15η Μαρτίου στο πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Αλβανία

Το Υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε επίσημα τα δύο πρώτα κρούσματα με κοροναϊό στη χώρα. Πρόκειται για έναν πατέρα και τον γιο του, ηλικίας 54 και 26 χρόνων, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πριν από λίγες μέρες τη Φλωρεντία στην Ιταλία και επέστρεψαν οδικώς στην Αλβανία. Παρουσιάστηκαν μόνοι τους στο νοσοκομείο των Τιράνων, όπου νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.
Σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για να μην διαδοθεί ο κοροναϊός στη χώρα.
Αυτά συνίστανται μέχρι στιγμής στην απαγόρευση όλων των αεροπορικών πτήσεων προς και από τη βόρεια Ιταλία και τις ζώνες των «κόκκινων γραμμών» στη χώρα αυτή, το κλείσιμο όλων των σχολείων στη χώρα και την απαγόρευση κάθε μαζικής εκδήλωσης. Τα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε, θα ισχύουν μέχρι τις 3 Απριλίου

Ρωσία

Σε 20 ανήλθαν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Εξ αυτών, τα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο και είχαν επισκεφθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες την Ιταλία, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την πρόληψη από την διάδοση του κοροναϊού στην επικράτεια της Ρωσίας.

Η κατάσταση των τριών ατόμων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊό το Σαββατοκύριακο κρίνεται ικανοποιητική, ανακοίνωσε το εν λόγω Κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο επισημαίνει ότι μαζί με τους τρείς προσβληθέντες από τον κοροναϊό, αυτή την στιγμή στην ρωσική πρωτεύουσα έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα, ενώ ένας ασθενής πήρε εξιτήριο καθώς ανάρρωσε πλήρως.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνεται ότι όλοι οι ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται σε ειδικούς θαλάμους απομόνωσης.

«Όλοι οι ασθενείς βρίσκονται σε ειδικούς θαλάμους απομόνωσης. Δύο από τους ασθενείς αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Νο1, ενώ ο ένας στο ειδικό συγκρότημα στην Κομουνάρκα. Οι δύο από τους ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, ενώ η κατάσταση μιας ασθενούς κρίνεται μέτρια και βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση ομάδας γιατρών. Σε όλους τους ασθενείς παρέχονται όλα τα θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα» αναφέρει το Κέντρο επιχειρήσεων για την πρόληψη από την διάδοση του κοροναϊού στην επικράτεια της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση των τριών νέων κρουσμάτων που προσβλήθηκαν από τον κοροναϊο και βρίσκονται στην Μόσχα κρίνεται ικανοποιητική».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι από τα 20 κρούσματα, οι 17 είναι Ρώσοι που είχαν επισκεφθεί την Ιταλία, δύο Κινέζοι και ένας Ιταλός.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον κοροναϊό υπερβολική.

Σύμφωνα με την ίδια, αν θα υπήρχε απειλή λόγω επιδημίας γρίπης, θα είχαν ληφθεί μέτρα ανάλογα με αυτά που λαμβάνονται για την πρόληψη από την διάδοση του κοροναϊού.

Στο μεταξύ οι αρχές των περιχώρων της Μόσχας εντόπισαν 36 άτομα που είχαν επαφές με μια γυναίκα από τα περίχωρα η οποία είχε προσβληθεί αποδεδειγμένα από τον κοροναϊό. Και τα 36 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν τα εν λόγω άτομα για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, ήσαν αρνητικά, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας της περιοχής της Μόσχας.

Ιραν

Συνολικά 237 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κοροναϊό και 7.161 έχουν προσβληθεί από αυτόν στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ στην κρατική τηλεόραση.
Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται 595 νέα κρούσματα και 43 νέοι θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες. Το Ιράν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τη νόσο εκτός Κίνας, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός.
Παράλληλα ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν έχει αφήσει ελεύθερους περίπου 70.000 κρατούμενους λόγω της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα.
«Στον βαθμό που δεν δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία η απελευθέρωση κρατουμένων θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με τον Mizan, τον ιστότοπο του δικαστικού σώματος.
Ο Ραϊσί δεν διευκρίνισε αν ή πότε αυτοί που αφέθηκαν ελεύθεροι θα χρειαστεί να επιστρέψουν στη φυλακή.
Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πρόστιμο έως και 500.000 ριάλ (περίπου 116.000 ευρώ) σε όποιον δεν δίνει σωστές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του στα σημεία εισόδου στη χώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024