Η κυβέρνηση της Κροατίας έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους από κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα.

«Ορισμένη δυναμικότητα»

«Η Κροατία έχει ορισμένη δυναμικότητα κι έχει υποδεχθεί στο παρελθόν παιδιά από καταστάσεις κρίσης», δήλωσε χθες Κυριακή στο Ζάγκρεμπ ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Ο Μποζίνοβιτς δεν διευκρίνισε πόσους ασυνόδευτους ανήλικους είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί η κροατική κυβέρνηση.

Ανέφερε πως θα αναμείνει τις διαπιστώσεις της επίσκεψης που θα κάνει στην Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται το τρέχον διάστημα περίπου 116.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκτιμήσεις για 5.500 παιδιά

Σε αυτούς συγκαταλέγονται κατά εκτιμήσεις 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι – παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, χωρίς τους γονείς τους ή κάποιο πρόσωπο που να θεωρείται νομικά κηδεμόνας τους – σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Το ΕΚΚΑ εκτιμούσε τον Ιανουάριο ότι πάνω από 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, ενώ τουλάχιστον 1.077 ζουν σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως καταλήψεις, ή είναι άστεγοι.

Περίπου 42.000 άνθρωποι βρίσκονται το τρέχον διάστημα σε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, δομές που είχαν δημιουργηθεί για την υποδοχή 8.000 ανθρώπων.

Ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων σημείωσε αλματώδη αύξηση αφότου η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα άνοιγε τα σύνορά της την 29η Φεβρουαρίου.

Χιλιάδες ακόμη επιδιώκουν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο