Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέντευξη στο Mega: Τα μηνύματα Τσίπρα για το Προσφυγικό και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στο Mega: Τα μηνύματα Τσίπρα για το Προσφυγικό και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Mega : Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Ειδικά, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι πρόκειται για εισβολή, γιατί δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αναρωτήθηκε.

Ηταν μια αποκαλυπτική συνέντευξη που τα είχε όλα. Κυρίως έβγαλε την είδηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και σε όσα συμβαίνουν στον Εβρο.

Ο λόγος για τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου και έδωσε τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα του. Υπέρ των κλειστών συνόρων, εφόσον η Ελλάδα δέχεται «εισροή» (κι όχι εισβολή).

Αυτή η θέση του πρώην πρωθυπουργού βάζει στη θέση του τις αντίθετες φωνές (όπως της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ) που μιλούσαν για ανοικτά σύνορα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι ορθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, εφόσον υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα, ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή φιέστα με τους Ευρωπαίους» που φέρουν ευθύνες για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Ειδικά, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι πρόκειται για εισβολή, γιατί δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αναρωτήθηκε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε βολές κατά του πρωθυπουργού, αποδίδοντάς του «ψευδαίσθηση αυτάρκειας και αλαζονεία». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης και η εθνική ευθύνη της είναι να σοβαρευτεί.

Ολη η συνέντευξη εδώ

«Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε συνεννόηση για τα στοιχειώδη.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι εάν είχε μπροστά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα του έλεγε ότι δεν είναι ώρα για επικοινωνιακή πολιτική, αλλά και ότι η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα πρέπει να λάβει υπόψη της τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας και οφείλουμε να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο ομοψυχίας, επισήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ασκησε κριτική στην ΕΕ λέγοντας ότι «σφυρίζει κλέφτικα». Η Αθήνα έπρεπε να απειλήσει με βέτο την ΕΕ, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε πιο διεκδικητική πολιτική έναντι της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την δική του στάση (επικρίθηκε από τη ΝΔ ως απών), επισήμανε ότι δεν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός αυτή την ώρα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο προσφυγικό στην περίοδο της διακυβέρνησής του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί και ο ίδιος στον Εβρο και τα νησιά.

«Η κυβέρνηση όφειλε να είχε αποσυμφορήσει τα νησιά, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε γιατί δεν ήθελε να στεναχωρήσει τους πολλούς περιφερειάρχες και δημάρχους της ενδοχώρας. Δεν έδειξε αλληλεγγύη στα νησιά, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε, λοιπόν, ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σοβαρό σχέδιο μετεγκαταστάσεων και αποσυμφόρησης των νησιών προς την ενδοχώρα, ο ίδιος θα είναι εκεί για να στηρίξει την κυβέρνηση. «Είμαι έτοιμος να βάλω πλάτη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι αποστάσεις από τη Νεολαία

Aποστάσεις από την θέση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είπε ότι πρέπει να ζήσουμε μαζί με τους μετανάστες, πήρε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA την Τρίτη, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι θέσεις της είναι ουτοπικές.

«Οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν και να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία, αλλιώς θα ήταν γερασμένοι από τα 20 τους χρόνια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς όμως που διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα, πολλές φορές είναι σκληρή. Και μάλιστα όταν έχουμε και την ευθύνη της χώρας, οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα και να κινούμαστε με βάση τις αξίες μας για να διαφυλάξουμε αυτό που αποκαλούμε “εθνική ασφάλεια”», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα θαλάσσια σύνορα

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι καλώς έκλεισαν τα σύνορα από τη στιγμή που υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα, ωστόσο επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά.

Τα θαλάσσια σύνορα δεν έχουν υλική υπόσταση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι χλευάστηκε όταν είχε πρωτοκάνει τη σχετική επισήμανση.

Σημείωσε, δε, ότι στην περίπτωση της θάλασσας , εφόσον η ζωή του πρόσφυγα κινδυνεύει, υπάρχει μόνο η υποχρέωση της διάσωσής της.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το κλίμα για τους πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία είναι ανησυχητικό και πως ομάδες ακραίων βρίσκονται δίπλα στην αστυνομία και παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.

Σημείωσε, δε, ότι οι πρόσφυγες είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι που δεν έρχονται να ζήσουν για παράδειγμα στη Λέσβο, αλλά επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Βάζει πλάτη

Θετικά σχολιάστηκε η θέση του ότι είναι έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση, φυσικά υπό όρους.

«Είμαι έτοιμος να βάλω πλάτη αν αύριο το πρωί υπάρξει σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης. Θα είμαι εκεί να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες. Θα βάλουμε πλάτη και στην Ευρώπη. Την Τουρκία όλοι την καλοπιάνουν» υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη. Πρέπει να ζητήσει κυρώσεις για την Τουρκία».

Δήλωσε μάλιστα πρόθυμος να πάει και ο ίδιος στα νησιά για να «βάλει πλάτη» να πειστούν οι τοπικές κοινωνίες. «Θα πάω στον Έβρο, θα πάω και στα νησιά, αλλά το θέμα δεν είναι επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά η πολιτική που ακολουθείς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024