Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας : Σωστά κλείνουν τα σύνορα, αλλά όχι σε επικοινωνιακές φιέστες με τους Ευρωπαίους

Τσίπρας : Σωστά κλείνουν τα σύνορα, αλλά όχι σε επικοινωνιακές φιέστες με τους Ευρωπαίους

Με διάθεση εποικοδομητικής κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε έτοιμος να «βάλει πλάτη» και ζήτησε -μεταξύ άλλων- σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών.

Με διάθεση εποικοδομητικής κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA την Τρίτη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε έτοιμος να «βάλει πλάτη» και ζήτησε -μεταξύ άλλων- σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι ορθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, εφόσον υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα, ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή φιέστα με τους Ευρωπαίους» που φέρουν ευθύνες για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή εκ μέρους της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Ένωση «σφυρίζει κλέφτικα». Η Αθήνα έπρεπε να απειλήσει με βέτο την ΕΕ, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε πιο διεκδικητική πολιτική έναντι της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την δική του στάση (επικρίθηκε από τη ΝΔ ως απών), επισήμανε ότι δεν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός αυτή την ώρα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο προσφυγικό στην περίοδο της διακυβέρνησής του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί και ο ίδιος στον Εβρο και τα νησιά.

Κριτική στην κυβέρνηση

Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε δύο άξονες: τη στάση έναντι των νησιωτών και τη στάση έναντι της ΕΕ.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι επί 7 μήνες η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ωμός γεωπολιτικός εκβιασμός εκ μέρους της Τουρκίας, που η κυβέρνηση όφειλε να είχε προβλέψει για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση όφειλε να είχε αποσυμφορήσει τα νησιά, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε γιατί δεν ήθελε να στεναχωρήσει τους πολλούς περιφερειάρχες και δημάρχους της ενδοχώρας. Δεν έδειξε αλληλεγγύη στα νησιά, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε, λοιπόν, ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα σοβαρό σχέδιο μετεγκαταστάσεων και αποσυμφόρησης των νησιών προς την ενδοχώρα, ο ίδιος θα είναι εκεί για να στηρίξει την κυβέρνηση. «Είμαι έτοιμος να βάλω πλάτη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Ειδικά, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι πρόκειται για εισβολή, γιατί δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αναρωτήθηκε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε βολές κατά του πρωθυπουργού, αποδίδοντάς του «ψευδαίσθηση αυτάρκειας και αλαζονεία». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης και η εθνική ευθύνη της είναι να σοβαρευτεί.

«Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε συνεννόηση για τα στοιχειώδη.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι εάν είχε μπροστά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα του έλεγε ότι δεν είναι ώρα για επικοινωνιακή πολιτική, αλλά και ότι η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα πρέπει να λάβει υπόψη της τις απόψεις της αντιπολίτευσης.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας και οφείλουμε να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο ομοψυχίας, επισήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Βολές κατά των Ευρωπαίων

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την «επικοινωνιακή φιέστα με τους Ευρωπαίους», σημειώνοντας ότι τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο και υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα ταυτίστηκε με τους πιο σκληρούς της Ευρώπης, εκείνους που το 2015 έκλεισαν τα σύνορα στην Ελλάδα και επιχείρησαν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα «μαύρο κουτί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μονομερής ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρίζει κλέφτικα.

Ζήτησε πιο διεκδικητική στάση της κυβέρνησης έναντι των Ευρωπαίων, ενώ υποστήριξε ότι η Αθήνα έπρεπε να είχε απειλήσει την ΕΕ με βέτο και να είχε ζητήσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το προσφυγικό και έχει γεωπολιτικές βλέψεις, γι’ αυτό η ΕΕ δεν μπορεί να «χαϊδεύει» τον Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έβρος και τα νησιά

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι καλώς έκλεισαν τα σύνορα από τη στιγμή που υπάρχει απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα, ωστόσο επισήμανε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά.

Τα θαλάσσια σύνορα δεν έχουν υλική υπόσταση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι χλευάστηκε όταν είχε πρωτοκάνει τη σχετική επισήμανση.

Σημείωσε, δε, ότι στην περίπτωση της θάλασσας , εφόσον η ζωή του πρόσφυγα κινδυνεύει, υπάρχει μόνο η υποχρέωση της διάσωσής της.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το κλίμα για τους πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία είναι ανησυχητικό και πως ομάδες ακραίων βρίσκονται δίπλα στην αστυνομία και παίρνουν το νόμο στα χέρια τους.

Σημείωσε, δε, ότι οι πρόσφυγες είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι που δεν έρχονται να ζήσουν για παράδειγμα στη Λέσβο, αλλά επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Απαντήσεις περί ευθυνών

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο προσφυγικό, λέγοντας ότι επίτευγμα της δικής του κυβέρνησης ήταν η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Απέφυγε, ωστόσο, να αναλάβει την ευθύνη για την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στην Μόρια, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «ήταν μια αρνητική εξέλιξη».

Σε ό,τι αφορά την απουσία δημόσιας παρέμβασής του τις τελευταίες ημέρες που εξελίσσεται η προσφυγική κρίση στα ανατολικά σύνορα της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «αστείο» το να τον ψάχνει η ΝΔ.

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός, αλλά -δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία- ο κ. Μητσοτάκης, παρατήρησε δεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε, δε, ότι από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοινώσεις και αρνήθηκε πως κρύφτηκε.

Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να μεταβεί και ο ίδιος στον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024