Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Συνεχείς συσκέψεις για επικαιροποίηση των μέτρων

Κοροναϊός : Συνεχείς συσκέψεις για επικαιροποίηση των μέτρων

Οι συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών με επιστήμονες είναι συνεχείς, έχοντας στο επίκεντρο την πορεία διάδοσης της ασθένειας, και την επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης.

Σε διαρκή κινητοποίηση βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, μετά την ύπαρξη τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τον νέο κοροναϊό.

Οι συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών με επιστήμονες είναι συνεχείς, έχοντας στο επίκεντρο την πορεία διάδοσης της ασθένειας, και την επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης.

Μετά την αναστολή των καρναβαλιών και το  κλείσιμο σχολείων, ανακοινώθηκε η αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό και  η κατάργηση του επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι προκηρύχθηκαν 30 θέσεις εργασίας στον ΕΟΔΥ.

Κυβερνητικές συσκέψεις

Tο θέμα του κοροναϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση του, εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων Λιμένων και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και Χριστιάνα Καλογήρου αντίστοιχα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών της ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παναγιωτακόπουλος και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προληπτικά μέτρα κατά του κορωναϊού και ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, επικεντρώνοντας τόσο στις ιδιαιτερότητες που έχουν οι δια θαλάσσης μεταφορές προσώπων και αγαθών, όσο και στα λιμάνια – πύλες εισόδου στη χώρα.

Για τα σχολεία

Στο μεταξύ, σύσκεψη, με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας, πραγματοποιήθηκε  στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξεταστεί ο  τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε περίπτωση που υπάρχει μαθητής, ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού.

«Βλέπουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και βέβαια κάθε φορά, ανάλογα με τα κρούσματα που μπορεί να υπάρχουν, λαμβάνονται αποφάσεις, όπως έγινε με το προσωρινό κλείσιμο ενός σχολείου, όπως έγινε στην περίπτωση του 105ου δημοτικού εδώ στη Θεσσαλονίκη για 14 ημέρες» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη για τα μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας από τον κοροναϊό, σε εφαρμογή και της σχετικής υπουργικής εγκυκλίου που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα.

«Είναι προληπτικές όλες αυτές οι δράσεις, για να προστατεύσουμε τα παιδιά, την εκπαιδευτική κοινότητα εν συνόλω, καθέναν που μπορεί να έρχεται σε επαφή με ένα οποιοδήποτε κρούσμα», δήλωσε η κ. Ζαχαράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εγκύκλιο που εστάλη στα σχολεία σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή η μαγική λέξη είναι ψυχραιμία».

«Εμείς έγκαιρα είχαμε στείλει την εγκύκλιο με τις απλές καθημερινές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Είμαστε σε καθημερινή συνεχή επαφή με τους αρμόδιους φορείς, με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό», πρόσθεσε η υφυπουργός, μιλώντας για «το μήνυμα της ψυχραιμίας, της πρόληψης και του πολύ καλού συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων».

30 προσλήψεις στον ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ στην προκήρυξη 30 θέσεων τετράμηνης σύμβασης με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προχωράει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των μέτρων για τον νέο κοροναϊό.

Συγκεκριμένα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορά 15 γιατρούς, 10 νοσηλευτές, τέσσερις διοικητικούς υπαλλήλους και ενός νομικού, για την Κεντρική Υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

«Ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής σε όλους τους εργασιακούς χώρους»

Η Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφιστά την προσοχή σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους της χώρας για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων υγιεινής, καθώς και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται οι υφιστάμενες διατάξεις του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κατάργηση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία

Στο πλαίσιο των μέτρων για την προφύλαξη  ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων σειρά μέτρων, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Αρνητικό το δείγμα του παιδιού της 40χρονης

Αρνητικό για κοροναϊό είναι το δείγμα του παιδιού της 40χρονης γυναίκας, η οποία διαπιστώθηκε ότι είναι το τρίτο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το παιδί που είναι στην Αθήνα, μαθητής του Κολλεγίου Ψυχικού όπως και η αδελφή του, που παραμένει στο Λονδίνο, όπου είχε ταξιδεύσει με περίπου εκατό συμμαθητές της.

Οι μαθητές εκτός της κοπέλας και ενός ακόμη παιδιού, επιστρέφουν στην Αθήνα με πτήση τσάρτερ και θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Η κόρη της 40χρονης ωστόσο, θα παραμείνει στο Λονδίνο, μαζί με έναν ακόμα συμμαθητή της, που έχει εμφανίσει ελαφρύ πυρετό.

Τέσσερα τα κρούσματα – Ήπια συμπτωματολογία

Υπενθυμίζεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρας μας είναι τέσσερα: Η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, που παραμένει υπό νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ με ήπια συμπτώματα και το 10χρονο παιδί της, καθώς και δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αττικόν», στην Αθήνα. Πρόκειται για την 40χρονη τραπεζική υπάλληλο από το Μαρούσι και μια ακόμη γυναίκα 36 ετών, καθηγήτρια στο επάγγελμα, που και αυτή ταξίδεψε πρόσφατα σε περιοχή της Ιταλίας όπου έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα.

Η κατάσταση της υγείας των ασθενών, που έχουν απομονωθεί σε νοσοκομεία, είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Έκκληση ΕΟΔΥ για κοροναϊό: Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία – Τηλεφωνήστε πρώτα για οδηγίες

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ απευθύνει έκκληση σε όσους υποψιάζονται ότι έχουν νοσήσει, να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στο 210 5212054, για να λάβουν οδηγίες και να μην πηγαίνουν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους: τα ύποπτα κρούσματα μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν μόνο στα δεκατρία, ορισθέντα από το υπουργείο Υγείας, «νοσοκομεία αναφοράς».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024