Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός :  Νέα μέτρα σε σχολεία, νοσοκομεία - Αρνητικά δεκάδες δείγματα

Κοροναϊός : Νέα μέτρα σε σχολεία, νοσοκομεία – Αρνητικά δεκάδες δείγματα

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών μετά την ύπαρξη τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τον νέο κοροναϊό αλλά και πολλών ύποπτων που εξετάζονται.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών μετά την ύπαρξη τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τον νέο κοροναϊό αλλά και πολλών ύποπτων που εξετάζονται.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας είναι συνεχείς και συνεχώς ανακοινώνονται νέα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας. Έτσι μετά την αναστολή των καρναβαλιών και το  κλείσιμο σχολείων, ανακοινώθηκε η αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό αλλά και η κατάργηση του επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ δεκάδες δείγματα που εξετάστηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν αρνητικά στο νέο κοροναϊό.

Αρνητικά δεκάδες δείγματα

Ειδικότερα, αρνητικά στον νέο κοροναϊό (Covid-19) ήταν το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα ειδικά εργαστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη έως και το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ ελήφθησαν και ελέγχθηκαν 80 δείγματα από το εργαστήριο του ΑΠΘ στη  Θεσσαλονίκη και ακόμη 31 δείγματα στο ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και στο ΕΚΠΑ στην Αθήνα. Ήταν όλα αρνητικά.

Κατάργηση επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία

Στο πλαίσιο των μέτρων για την προφύλαξη  ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων σειρά μέτρων, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Σε καραντίνα στο Λονδίνο η κόρη του τρίτου κρούσματος

Στο μεταξύ στο Λονδίνο θα παραμείνει η κόρη της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου, που νόσησε από κοροναϊό, αλλά και ένας ακόμη μαθητής, από το ίδιο σχολείο, που βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για κοροναϊό.

Οι υπόλοιποι μαθητές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο θα τους περιμένει ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το οποίο θα τους δώσει συμβουλές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές με άλλα άτομα.

Σε περίπτωση που τα δείγματα των δύο μαθητών που παραμένουν σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο, είναι θετικά στον κοροναϊό, τότε και οι υπόλοιποι θα κληθούν από τον ΕΟΔΥ να δώσουν δείγμα προς εξέταση.

Τέσσερα τα κρούσματα – Ήπια συμπτωματολογία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρας μας είναι τέσσερα: Η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, που παραμένει υπό νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ με ήπια συμπτώματα και το 10χρονο παιδί της, καθώς και δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αττικόν», στην Αθήνα. Πρόκειται για την 40χρονη τραπεζική υπάλληλο από το Μαρούσι και μια ακόμη γυναίκα 36 ετών, καθηγήτρια στο επάγγελμα, που και αυτή ταξίδεψε πρόσφατα σε περιοχή της Ιταλίας όπου έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα.

Η κατάσταση της υγείας των ασθενών, που έχουν απομονωθεί σε νοσοκομεία, είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Εκλεισαν σχολεία

Μετά την γνωστοποίηση του τέταρτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, αυτό της 36χρονης καθηγήτριας, σήμανε συναγερμός, καθώς η καθηγήτρια, έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, προληπτικά έκλεισαν δύο σχολεία στο Χαϊδάρι, το τέταρτο ΓΕΛ και το 4ο Γυμνάσιο, τρία στο Περιστέρι, το 11ο Λύκειο, το 5ο Δημοτικό και το 19ο Νηπιαγωγείο, το πρώτο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας αλλά και ένα στο κέντρο της Αθήνας, το 1ο Πειραματικό Λύκειο, πολύ κοντά στην Πλάκα.

Κλειστά εξάλλου έμειναν σχολεία, που σχετίζονταν με το 3ο κρούσμα: Το Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Αθηνών, τοΓυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού και το Nηπιαγωγείο «I. M. KAPPAΣ».

Τέλος στις σχολικές εκδρομές

Η κυβέρνηση εξάλλου αποφάσισε να αναστείλλει τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Όπως εξήγησε ο  γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο λόγος για την αναστολή των σχολικών εκδρομών έγινε καθώς καθίσταται δύσκολη η ιχνηλάτιση των επαφών των ειπβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων στη χώρα καθώς δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού.

Σύσκεψη Κικίλια -Κεραμέως

Στο μεταξύ, σύσκεψη, με τη συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας, πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας. Βασίλης Κικίλιας – Νίκη Κεραμέως και επιστήμονες, εξετάζουν τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε περίπτωση που υπάρχει μαθητής, ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού.

Οδηγίες ΕΟΔΥ

– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

– Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

– Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Ποιά είναι τα Νοσοκομεία αναφοράς

Τα ύποπτα κρούσματα μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν μόνο στα δεκατρία, ορισθέντα από το υπουργείο Υγείας, «νοσοκομεία αναφοράς».

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα εξής:

  1. ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
  2. ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  3. Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»
  4. ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  5. Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
  6. Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης
  7. ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  8. Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας
  9. ΓΝ Λαμίας
  10. Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»
  11. Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  12. Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου
  13. ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024