Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και για όσους θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου, η προθεσμία για τη δήλωσή τους στους δήμους παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020

«Παράθυρο» ευκαιρίας ανοίγει αύριο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να σβήσουν οριστικά τις οφειλές τους από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις της τελευταίας πενταετίας στους δήμους εμφανίζοντας την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέσω της οποίας θα δηλωθούν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα αναμένεται να ενεργοποιηθεί σήμερα. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται κανένα δικαιολογητικό να διορθώσουν το εμβαδόν των ακινήτων τους έως τις 31 Μαρτίου 2020. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και για όσους θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου, η προθεσμία για τη δήλωσή τους στους δήμους παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή προβλέπεται η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από διαφορές εμβαδών όχι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον δήμο. Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ αποκρυπτογραφώντας τη νέα διάταξη σημειώνει ότι εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους δήμους για τις συγκεκριμένες αιτίες δεν επιστρέφονται.

Με την ίδια διάταξη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οσα πρέπει να γνωρίζουμε

Λίγο προτού ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ποιους αφορά η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους δήμους;

Αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο, καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

2. Ποιες επιφάνειες ακινήτων θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ αλλά και τετραγωνικά μέτρα που είτε τακτοποιήθηκαν είτε όχι.  Επίσης μπορεί να δηλωθεί και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτήν που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

3. Εχω νομιμοποιήσει έναν ημιυπαίθριο χώρο 10 τ.μ. του διαμερίσματός μου, αλλά δεν το έχω δηλώσει στον δήμο. Πώς μπορώ τώρα να το δηλώσω;

Η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί αύριο. Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα εμφανίζονται αυτόματα:

  • Τα στοιχεία κάθε ακινήτου όπως αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9.
  • Τα στοιχεία (τετραγωνικά μέτρα) κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέσω της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή  δεν ηλεκτροδοτείται, ή δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν για κάθε ακίνητο που θα δηλωθεί θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

4. Θα πρέπει να συνυποβληθούν τα δικαιολογητικά από τα οποία να αποδεικνύεται η πραγματική επιφάνεια των ακινήτων, όπως αντίγραφα συμβολαίων;

Οχι. Δεν απαιτείται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού λόγω της διασύνδεσης της εφαρμογής με τη βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους αλλά και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των στοιχείων.

5. Τι ισχύει στην περίπτωση που οι τακτοποιημένοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί ούτε στο έντυπο Ε9;

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει διόρθωση στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet και μετά η πραγματική εικόνα των ακινήτων να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Προσοχή: Η προσθήκη τετραγωνικών μέτρων στο έντυπο Ε9 αναμένεται να ανεβάσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Μετά τη διόρθωση του Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ με τον επιπλέον φόρο που αναλογεί στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων που θα δηλωθούν.

6. Μέχρι πότε θα πρέπει να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους;

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020

7. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων;

Οχι. Οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου 2020 έχουν προθεσμία να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

8. Από πότε θα τρέχουν οι νέες χρεώσεις με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων;

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.

9. Ποιες επιβαρύνσεις γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών;

Διαγράφονται όλες οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από διαφορές εμβαδών μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον δήμο. Εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

10. Εχω πληρώσει ήδη στον δήμο την οφειλή που βεβαιώθηκε για διαφορά εμβαδού στο ακίνητο που μεταβίβασα. Ο δήμος θα μου επιστρέψει το ποσό αυτό;

Οχι. Ποσά που έχουν καταβληθεί στους δήμους δεν επιστρέφονται.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr