Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακίνητα : Πώς θα διορθώσετε τα αδήλωτα τετραγωνικά χωρίς πρόστιμα

Ακίνητα : Πώς θα διορθώσετε τα αδήλωτα τετραγωνικά χωρίς πρόστιμα

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

«Δηλώστε τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων σας και γλιτώστε τα πρόστιμα». Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ευκαιρία να σβήσουν οριστικά τις οφειλές τους στους δήμους από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις της τελευταίας 5ετίας δηλώνοντας τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Χωρίς δικαιολογητικά, χωρίς ταλαιπωρία και μόνο με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους από το σπίτι τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εμφανίσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Οσοι υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα γλιτώσουν τα πρόστιμα και τα αναδρομικά τέλη, ενώ η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στους δήμους εκπνέει κανονικά στις 31 Μαρτίου 2020, αλλά ήδη εξετάζεται η παράταση της προθεσμίας έως τα τέλη Ιουνίου.

Η ηλεκτρονική διαδικασία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών θα είναι απλή:

  1. Οι ιδιοκτήτες θα συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxinet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

2. Με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα εμφανίζονται:

  • Τα στοιχεία κάθε ακινήτου τους που είναι καταχωρισμένα στο Ε9.
  • Τα στοιχεία (τετραγωνικά μέτρα) κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Μέσω της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν στον δήμο το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή δεν ηλεκτροδοτείται, ή δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ ανεξάρτητα εάν έχει τακτοποιηθεί ή όχι.

4. Το εμβαδόν για κάθε ακίνητο που θα δηλωθεί θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

5.  Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του ακινήτου που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει πρώτα η διόρθωση στο Ε9 και μετά η διόρθωση στον δήμο.

Οι δήμοι αφού επεξεργαστούν τις ηλεκτρονικές δηλώσεις θα ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες για τα οφειλόμενα ποσά ΤΑΠ και δημοτικά τέλη από 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποιητηρίου είτε θα ενσωματωθούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ρύθμιση:

  • Αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
  • Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
  • Καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας. Δηλαδή τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.

Εάν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα μετά τη λήξη της προθεσμίας της δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024