Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προανακριτική σε Αρειο Πάγο: Να εξεταστεί το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων

Προανακριτική σε Αρειο Πάγο: Να εξεταστεί το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων

Nα εξετάσει αν συντρέχουν οι λόγοι άρσης της προστασίας μαρτύρων, ζητεί η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Nα εξετάσει αν συντρέχουν οι λόγοι άρσης της προστασίας μαρτύρων, ζητεί η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό κατέληξαν τα μέλη της επιτροπής από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ παράλληλα εφόσον δεν τίθεται θέμα άρσης του καθεστώτος αυτού, εμμένουν στην απόφασή τους να εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες όπως τους εξέτασε τον περασμένο Δεκέμβριο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης, δηλαδή με φυσική παρουσία και μερική κάλυψη των χαρακτηριστικών τους.

Όσον αφορά την πρόταση του ΚΚΕ να αιτηθεί ευθέως η προανακριτική επιτροπή την άρση της προστασίας των μαρτύρων, δεν στηρίχθηκε τελικώς από τα κόμματα της πλειοψηφίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να εξεταστούν όπως ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει την κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ στράφηκε κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς λέγοντας ότι «δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε». «Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να αναστοχαστούν: «Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος». «Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ. Σοφουλάκη», είπε.

Όσον αφορά το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις, εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων». «Η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του».

Την ίδια στιγμή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, με επιστολή του προς την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή την αναφορά που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο, πιστοποιεί τη νομιμότητα της ενέργειας της Προανακριτικής Επιτροπής να διατάξει την έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την αποκλειστική αρμοδιότητά της για την κλήτευση, την εξέταση και την έκδοση ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής τους. Ο κ. Μπρακουμάτσος διαβιβάζοντας την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι: «Κατά τα λοιπά δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024