Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ενας νέος Αβέρωφ

Ενας νέος Αβέρωφ

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Φίλιππο Νιάρχο δεκαοκταετή, όταν με πρόταση του πατέρα του μου έδωσε μια εντυπωσιακή συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Σε αυτήν έδειξε εξ απαλών ονύχων ότι ήδη προετοιμαζόταν για σπουδαία επιτεύγματα στον χώρο των επιχειρήσεων.

Καθώς τελούμε σε αναμονή για τη μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, που θα δώσουν την αναγκαία ισχυρή ώθηση στην προς το παρόν ανεπαρκή οικονομική ανάπτυξη της χώρας, οφείλουμε να χαιρετήσουμε την ολοένα και διογκούμενη συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την επί τρεις σχεδόν αιώνες σταθερά εκδηλούμενη γενναιοδωρία της στον τομέα της εθνικής ευεργεσίας. Πρωτοπόρος σήμερα το πανταχού παρόν και πρωτοφανώς γενναιόδωρο Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο με μητρική μέριμνα ασταμάτητα καλύπτει κενά και θεραπεύει πληγές, βάζοντας ισχυρή πλάτη εκεί που το εξασθενημένο, δυσλειτουργικό και ανέμπνευστο κράτος μας δείχνει αδύναμο να προσφέρει. Μπορεί το εμβληματικό συγκρότημα Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Δέλτα Φαλήρου να έχει κατακτήσει τις καρδιές μας, όμως νομίζω ότι ακόμα σημαντικότερη είναι η γενναιόδωρη παρέμβαση του ιδρύματος στον τομέα της Υγείας.

Προκειμένου «να βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας για μια καλύτερη ζωή» ο πρόεδρός του Ανδρέας Δρακόπουλος ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση με δαπάνες του δύο νέων γενικών νοσοκομείων με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη και ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη συνολικού κόστους 330 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με πρόσθετη δαπάνη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων εγκαθιστά νέο εξοπλισμό στον «Ευαγγελισμό» και στο ΕΚΑΒ και σε άλλα επιλεγμένα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ελάχιστα στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι ο πρωτότοκος γιος του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, Φίλιππος, είναι κατά το Forbes ο πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο, προηγούμενος κατά πολύ και του επίσης δισεκατομμυριούχου Σπύρου Λάτση, ο οποίος προωθεί την κολοσσιαία επένδυση στο Ελληνικό.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Φίλιππο Νιάρχο δεκαοκταετή, όταν με πρόταση του πατέρα του μου έδωσε μια εντυπωσιακή συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Σε αυτήν έδειξε εξ απαλών ονύχων ότι ήδη προετοιμαζόταν για σπουδαία επιτεύγματα στον χώρο των επιχειρήσεων.

Είναι ευτύχημα για τη δυσπραγούσα Ελλάδα που και άλλα επιτυχημένα τέκνα της και τα ιδρύματα που έχουν δημιουργήσει προσφέρουν ασταμάτητα (π.χ. το Ιδρυμα Ωνάση το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τη Στέγη Γραμμάτων, το Αντικαρκινικό της οικογένειας Βαρδινογιάννη, το αφανές έργο του εφοπλιστή Μαρτίνου, οι προσφορές στις Ενοπλες Δυνάμεις του Ιδρύματος Λασκαρίδη κ.ο.κ.) και δυστυχώς η προσφορά τους σπανίως τιμάται, αν δεν συκοφαντείται υπό την επήρεια του αριστερού ταξικού μίσους και του λαϊκού φθόνου. Αντίθετα δε προς ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ, οι δωρεές αυτές δεν τυγχάνουν φορολογικής απαλλαγής, αλλά επιβαρύνονται λες και οι ωφελούμενοι είναι τα ιδρύματα και όχι ο ελληνικός λαός. Είναι ευτύχημα που η σημερινή κυβέρνηση συνειδητοποίησε τη σημασία της εθνικής ευεργεσίας και προτίθεται να ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός ακόμα ισχυρότερου ρεύματος για τη στήριξη του πολιτισμού, της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της εθνικής άμυνας. Φέρεται μάλιστα αποφασισμένη να καταργήσει τουλάχιστον τον ΦΠΑ στις δωρεές.

Τον 19ο αιώνα ο μέγας ευεργέτης Αβέρωφ προσέφερε στην πατρίδα μας το ομώνυμο θωρηκτό με το οποίο καταναυμαχήθηκε ο τουρκικός στόλος. Ζητείται ο σημερινός δισεκατομμυριούχος που θα προσφέρει στην πατρίδα μας τις τόσο αναγκαίες φρεγάτες.

Only in

Γαμπρός σκοτώθηκε στο γλέντι του γάμου του από εορταστικούς... πυροβολισμούς

Οι πολίτες ζητούν σκληρότερες ποινές σχετικά με την «παράδοση»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023