Με την ομόφωνη ψήφιση του Κειμένου Απολογισμού και με την ευρεία υπερψήφιση του Οδικού Χάρτη προς το Συνέδριο, ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ομόφωνη ψήφιση του Κειμένου Απολογισμού και με την ευρεία υπερψήφιση του Οδικού Χάρτη προς το Συνέδριο (ένα κατά και πέντε λευκά από το σύνολο 151 μελών, σύμφωνα με πληροφορίες), ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εισηγηθεί την έγκρισή τους και υπογράμμιζε ότι από εδώ και πέρα η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στον απολογισμό και το πρόγραμμα «για απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το αύριο και την ανάγκη η χώρα να γυρίσει το γρηγορότερο δυνατό σε μια προοδευτική διακυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατατέθηκαν δυο τροπολογίες οι οποίες καταψηφίστηκαν. Η μια προέβλεπε για τα νέα μέλη του isyriza να υπάρχει μια τουλάχιστον αυτοπρόσωπη παρουσία σε κομματική διαδικασία ενόψει του συνεδρίου, ως προϋπόθεση για το δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες (55 κατά, 50 υπερ, 5 λευκά). Η άλλη αφορούσε στην άρση της ποσόστωσης του 20% για μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νέα ΚΕ που θα προκύψει από το Συνέδριο.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

Ειδικότερα, νωρίτερα κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωνε ότι μέσα από τον απολογισμό και το πρόγραμμα ξεκινά η πιο δημιουργική φάση, της συζήτησης στις οργανώσεις και στον δημόσιο διάλογο. Ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις που εμπλουτίζουν τον διάλογο για τον απολογισμό. Πρότεινε να ψηφιστεί το κείμενο απολογισμού ως βάση για συζήτηση στις οργανώσεις και όποιες συμβολές έχουν κατατεθεί, αφού η τριμελής επιτροπή (απολογισμού) εξετάσει την πιθανότητα να μπορούν, να ενσωματωθούν άμεσα.

«Εάν εκτιμά ότι σηκώνουν περισσότερη συζήτηση, μπορεί να πάνε κι αυτές οι συμβολές στις οργανώσεις ως ξεχωριστά κείμενα συμβολής στις οργανώσεις» πρόσθεσε. Ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει και τη δική του εισήγηση να πάει ως κείμενο συμβολής στις οργανώσεις.

Ανέφερε ότι το Πρόγραμμα είναι έτοιμο να συζητηθεί στην τελική φάση αύριο στην Επιτροπή Προγράμματος. «Όμως αντιλαμβάνεστε και νομίζω ότι πρέπει να τους δώσουμε λίγο χρόνο».

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, πρότεινε η ΚΕΑ που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή, να προγραμματιστεί για αργότερα, όχι μέσα στις Απόκριες, αλλά ενδεχομένως την Κυριακή 8 Μαρτίου. «Νομίζω ότι χρειάζεται αυτός ο χρόνος γιατί το πρόγραμμα είναι σημαντικό εργαλείο στην πορεία προς το Συνέδριο και τη συζήτηση που θα γίνει στις οργανώσεις και πρέπει να συζητήσεις με άνεση και η επιτροπή προγράμματος και μετά και η ΠΓ και το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τελειώνει σήμερα η «άχαρη συζήτηση για τα οργανωτικά» και διαβεβαίωσε ότι ο οδικός Χάρης που αποφάσισε η ΠΓ την προηγούμενη Δευτέρα, «είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος για να καταφέρουμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα». «Το να πάμε σε ένα συνέδριο συνέχειας και τομής δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό απαιτεί συνθέσεις, ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη και να κάνει ο καθένας ένα βήμα πίσω από τις απόψεις του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε εκεί που έφτασε σε μεγάλο βαθμό γιατί ήταν πάντοτε ένα κόμμα εν κινήσει», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι από τότε που ήταν «ΣΥΝ» είχε τη δυνατότητα να είναι κόμμα διαρκώς μετασχηματιζόμενο και ανοικτό, σε αλληλεπίδραση με τα ρεύματα της εποχής και γι’ αυτό κατάφερε να κάνει την υπέρβαση».

Το όνομα

Μιλώντας για το θέμα της προσθήκης στο όνομα, είπε ότι «τώρα συζητάμε να προστεθεί και ένας όρος που θα μπορεί να εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι συντρόφων που δεν ήταν μαζί μας μέχρι προχτές και στην πορεία ήρθαν μαζί μας»

«Στον δικό μας πολιτικό χώρο που πήρε πάντα τολμηρές αποφάσεις μας ταιριάζει να είμαστε πιο τολμηροί και υποτιμούμε τον εαυτό μας επιλέγοντας μια μάχη οπισθοφυλακής και χαρακωμάτων σε οργανωτικά ζητήματα» ανέφερε, για να τονίσει πως «αντίθετα, έχουμε να δώσουμε πολύ σοβαρές μάχες στην κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ και ριζοσπαστικού και ανοικτού κόμματος. Επίσης τάχθηκε υπέρ και ψηφιακής και αυτοπρόσωπης συμμετοχής. «Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί σήμερα είναι όχι πια είναι η διαδικασία με την οποία θα πάει ο κόσμος στις κάλπες, αλλά πώς θα ενεργοποιήσουμε τον κόσμο, πώς θα του δώσουμε χρεώσεις και δράσεις». Είπε πως είναι εργαλείο οι νέες τεχνολογίες και ότι σημασία έχει πώς τις χρησιμοποιείς, για να σημειώσει ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να μην απογοητευτεί αυτός ο κόσμος από την απάθεια και την αδράνεια».

Ζήτησε να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία η απόφαση της ΠΓ για τον οδικό χάρτη (όπως και έγινε στη συνέχεια), «γιατί είναι απόφαση που βγήκε μετά από πολλή βάσανο, κόπο και συζήτηση». Τόνισε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη, καινούρια και παλιά, χωρίς κανέναν διαχωρισμό. Ανέφερε ότι, μετά από συζήτηση με το Οργανωτικό, η μόνη διαδικασία που μπορεί και τεχνικά να είναι άρτια, είναι να κλείσουν οι λίστες των εγγραφών και δια ζώσης και ψηφιακά τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου και αμέσως μετά το Οργανωτικό Γραφείο να κάνει την πολύ δύσκολη και σύνθετη δουλειά οι λίστες να γίνουν ενιαίες. Δηλαδή, είπε, όλοι όσοι έχουν εγγραφεί είτε στην πλατφόρμα είτε δια ζώσης, να είναι μια δεξαμενή και την ημέρα των ψηφοφοριών θα πάνε να παραλάβουν την κάρτα, καταβάλλοντας παράλληλα και αντίτιμο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να επιδιωχθεί να έχουν όλοι, παλιοί και νέοι, συμμετοχή στις οργανώσεις, στις μεγάλες εκδηλώσεις, όμως «να μην πάμε στο άκρο να το βάλουμε ως προϋπόθεση για να ψηφίσει κανείς και να βάζουμε τους συντρόφους μας να κάνουν τους απουσιολόγους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr