Δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια παρέμβασης για τον εκδημοκρατισμό, δηλαδή πρώτα καθαρίζουμε το τοπίο και ύστερα λειτουργούμε με τους σωστούς κανόνες, υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης πριν δεχτεί επίθεση από τον Π. Πολάκη για την άρνησή του να αλλάξει ο κανονισμός της βουλής για να ελεγχθεί το ΕΣΡ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα σημεία της ομιλίας του Νίκου Βούτση στον απόηχο του επεισοδίου με τον Παύλο Πολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας χρέωσε ως πολιτική επιλογή στο κ. Βούτση την άρνησή του να αλλάξει ο κανονισμός της βουλής για να ελεγχθεί η σύνθεση του ΕΣΡ.

Άλλο ηγεμονία, άλλο κυριαρχία και επιβολή στους θεσμούς

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής κατά την ομιλία του την πρώτη μέρα χτες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η διεκδίκηση εκ μέρους της Αριστεράς της ηγεμονίας στους θεσμούς και άλλο πράγμα η επιβολή της κυριαρχίας.

Αναφερθείς στο «μείζον ζήτημα της ικανότητας διακυβέρνησης και εκδημοκρατισμού του κράτους και των σχέσεων με τις διάφορες εξουσίες», ο κ. Βούτσης είπε ότι «υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση που εκτιμώ ότι είναι περισσότερο θέμα παρεξήγησης παρά διαφορετικής στρατηγικής αντίληψης».

«Ένα ζήτημα», πρόσθεσε, «που όλοι ξέρουμε ότι σφραγίστηκε και από τις μεγάλες δυσκολίες που διαμόρφωσε απέναντί μας το γνωστό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «πρέπει να μείνουμε σταθερά στη διεκδίκηση της ηγεμονίας και όχι της κυριαρχίας δια της επιβολής, τονίζοντας πως η «θεσμική προσήλωση», για την Αριστερά, «εμπεριέχει συμμετοχή και σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και τις πρόνοιες του Συντάγματος με στρατηγική δημοκρατικής μεταρρύθμισης των θεσμών, δημιουργία νέων θεσμών και ριζοσπαστικής ανανέωσης αντιλήψεων και προσώπων με «κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία»».

Ο κ. Βούτσης είπε ότι «μέσα από αυτή τη διαδικασία που δεν αποκλείει ρήξεις και τομές μπορείς «να ξηλώσεις το σαράκι και να καθαρίσεις το πεδίο»». Πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις σχέσεις που παράγονται ανάμεσα στις διακριτές, κατά το Σύνταγμα, εξουσίες και για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα τόσο των σχέσεων στο «βαθύ κράτος» όσο και με τη δεσπόζουσα σχέση και τις πρακτικές μέσα στην οικονομική ολιγαρχία και την μιντιοκρατία».

«Είμαι σαφής», είπε ο κ. Βούτσης, «η άποψή μου είναι ότι προφανώς δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια παρέμβασης για τον εκδημοκρατισμό, δηλαδή πρώτα καθαρίζουμε το τοπίο και ύστερα λειτουργούμε με τους σωστούς κανόνες στις σχέσεις που παράγονται μέσα στο κράτος και σε συνθήκες διακυβέρνησης».

«Επ’ αυτού άλλωστε», σημείωσε, «τις χειρότερες εξετάσεις δίνει επί επτά μήνες η Νέα Δημοκρατία, παραμένοντας προφανώς πιστή στα δεξιά δόγματα που οδήγησαν σε καθεστωτικές αντιλήψεις, στο πελατειακό σύστημα και βέβαια στη χρεοκοπία της χώρας».

Σημειώνεται δε, ότι το θέμα αυτό είχε και άλλες προεκτάσεις καθώς, πέραν του θερμού επεισοδίου με τον Παύλο Πολάκη που επί της ουσίας επανέλαβε το αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την κυβέρνηση και όχι την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο στόχαστρο του μεγάρου Μαξίμου και του ΚΙΝΑΛ σχετικά τη δήλωσή του για έλεγχο των κρίσιμων αρμών της εξουσίας.

Εσωτερικός εχθρός

Σε ότι αφορά τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για τη διεύρυνση και το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης άφησε χτες, όπως έκανε σήμερα και ο Πάνος Σκουρλέτης αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας του Αλέξη Τσίπρα ότι κατασκευάζουν εσωτερικούς εχθρούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε, σημαντικό όπλο για την Αριστερά στη μάχη της ηγεμονίας για το πολιτικό σύστημα, που πέραν των άλλων παράγει ένα αντίπαλο υπόδειγμα στις τάσεις αλαζονεία, αυταρχισμού, καθεστωτισμού των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, το κείμενο απολογισμού της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-19.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την αισιοδοξία του «από την επαφή με πάρα πολύ κόσμο στις συγκεντρώσεις που γίνονται στο πλαίσιο αυτής της πρωτότυπης υβριδικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά που έχουμε συμφωνήσει και έχουν αποτυπωθεί στην προγραμματική διακήρυξη».

Ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα έχουν δοθεί συνθετικές λύσεις σε όλα τα ερωτήματα, έχει διαμορφωθεί από κοινού και με την προοδευτική συμμαχία ένας πειστικός οδικός χάρτης για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση, προσθέτοντας ότι συμφωνεί για την προσθήκη στον τίτλο του ονόματος του κόμματός μας.

«Απορρίπτω, στο όνομα των συνθέσεων και των συναινέσεων, συγκρουσιακές αντιλήψεις που οδηγούν σε χαρακώματα, σε κυνήγι μαγισσών και σε αναζήτηση εσωτερικών εχθρών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr