Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών εξελέγη ο Απ. Τζιτζικώστας – Αντιπρόεδρος ο Γ. Πατούλης
Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ο πρώτος Ελληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της ΕτΠ στα 26 χρόνια ζωής του θεσμού
Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εξελέγη δια βοής την Τετάρτη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ο πρώτος Ελληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της ΕτΠ στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς.
Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μετά την πολιτική συμφωνία τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ πηγή της ΕτΠ.
«Είναι μία εξαιρετική τιμή για μένα. Θέλω να γνωρίζετε ότι προερχόμενος από τη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, θα υπηρετήσω την Επιτροπή των Περιφερειών, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ με τρόπο δημοκρατικό, που στηρίζεται στον διάλογο, στη συνεννόηση και στη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Όλοι μαζί, με τη δύναμη που έχουμε, μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής και κυρίως να σπρώξουμε την Ευρώπη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν αυτήν τη στιγμή, και η ώρα είναι τώρα, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο».
Επίσης, μίλησε για την ανάγκη να αποκτήσει η Επιτροπή των Περιφερειών ισχυρό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον της Ε.Ε. και δεσμεύτηκε πως μαζί με τον νέο πρώτο αντιπρόεδρο θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Σημαντική διάκριση απέσπασε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος εξελέγη αντιπρόεδρος της ΕτΠ και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για την περίοδο 2020-2025.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Πατούλης , αφού συνεχάρη τον Απ. Τζιτζικώστα, έκανε λόγο για δικαίωση της ελληνικής αυτοδιοίκησης και κάλεσε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης σε συστράτευση «προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και μια ενιαία στρατηγική για τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των ευρωπαϊκών πόλεων».
Η Περιφέρεια Αττικής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην προσπάθεια διεύρυνσης των σχέσεων και των συνεργασιών των αυτοδιοικητικών αρχών της Ευρώπης, όσο και στην υλοποίηση του στόχου να υλοποιηθούν επιτέλους η απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με έμφαση στην αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή», επεσήμανε ο Γ. Πατούλης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Ανδρουλάκης: Αποκαλύφθηκε ότι το Predator ήταν το όπλο του παρακράτους, που έστησε ο Πρωθυπουργός και το Μαξίμου – Ο Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει τώρα
- Το ρεκόρ που ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός με τη νίκη επί της Μπέτις
- Καρδίτσα: Διακόπηκαν τα σχολικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ λόγω συσσωρευμένων χρεών της Περιφέρειας
- Θεσσαλονίκη: Μήνυση για προσβολή μνήμης νεκρού από την οικογένεια της καθηγήτριας μετά την επιστολή γονέων
- Δημοψήφισμα στο Καζακστάν για την ψήφιση νέου Συντάγματος
- Σακελλαρίδης (Νέα Αριστερά): Αποδείχθηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης και το πρωθυπουργικό του γραφείο είναι οι ηθικοί αυτουργοί των υποκλοπών
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (13/3): Δράση με Ευρωλίγκα και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο βόλεϊ
- Έριξε το σύνθημα ο Τσίπρας: Στο +3 το κόμμα – Mε νέα χρώματα το Ινστιτούτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442