Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φλερτ» και καυγάδες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ : Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει

«Φλερτ» και καυγάδες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ : Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει

Πρώτη κατοικία, κατώτατος μισθός, 13η σύνταξη μπορεί να φέρει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πιο κοντά στη βουλή. Πως βλέπουν το θέμα Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά. Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να υπερβεί την εσωκομματική κρίση με «εξωστρεφείς δράσεις»

Μία ενδιαφέρουσα περίοδος ανοίγεται για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, όπου παράλληλα με τα μεταξύ τους τζαρτζαρίσματα, λέγεται ότι θα αναπτυχθεί και ένα πολιτικό φλερτ που κατά περίσταση θα εκφράζεται και κοινοβουλευτικά.

Οι υψηλοί και πολεμικοί τόνοι του παρελθόντος στη μεταξύ των δύο κομμάτων αντιπαράθεση, αναμένεται να δώσουν τη θέση τους το επόμενο διάστημα σε αρκετές εικόνες κοινοβουλευτικής σύμπλευσης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.

Φλερτ για την πρώτη κατοικία

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι οι αντιπολιτευτικές πρωτοβουλίες του ενός όσο και αν υποκρύπτουν έναν κομματικό ανταγωνισμό στο χώρο της κεντροαριστεράς, το βέβαιο είναι υποδηλώνουν πεδία σύγκλισης μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, έναντι της ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο ότι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα –εν μέσω της σφοδρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διεύρυνση- αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΙΝΑΛ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει δική του πρόταση νόμου για το θέμα όπως προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς αυτό δεν αποκλείει το σενάριο που θέλει το ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει σύμπλευση και κοινή στάση με το ΚΙΝΑΛ σε αυτό το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΝΑΛ πρωτοστάτησε στην ανάδειξη των σχετικών δηλώσεων του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εμφανίστηκε να υπεραμύνεται της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της οικονομίας.

Μισθοί, συμβάσεις και συντάξεις

Μάλιστα είναι κοινό μυστικό πως στο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις όποιες εσωκομματικές αντιπαλότητες, υπάρχει ομοθυμία ως προς το ότι το ΚΙΝΑΛ θεωρείται όμορος πολιτικός χώρος και σε κάθε περίπτωση το συμπεριλαμβάνεται στις «προοδευτικές δυνάμεις».

Ο απερχόμενος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ -και εκ των βασικών πολέμιων της γραμμής Τσίπρα για τη διεύρυνση-  Πάνος Σκουρλέτης εκτιμά ότι υπάρχουν πεδία συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» προσδιορίζει αυτά τα πεδία σε θέματα όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κατώτατος μισθός κλπ, κάνοντας παράλληλα λόγο για αντιπολίτευση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σημειώνεται δε ότι για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση νόμου, ενώ τα εργασιακά ως αιχμή της αντιπολιτευτικής δράσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα έχει σηματοδοτήσει με τις τελευταίες παρεμβάσεις του προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την άλλη μεριά και το ΚΙΝΑΛ έχει εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, καλώντας σε άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση με την οποία θα καθοριστούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα σε αυτή την ατζέντα θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ, με την κατάθεση πρότασης νόμου προ μερικών εβδομάδων, για την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους «χωρίς -όπως ανέφερε το ΚΙΝΑΛ- την προϋπόθεση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης».

Ζυμώσεις

Βεβαίως, το ΚΙΝΑΛ σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες δεν παραλείπει να προσθέτει στην κριτική του προς τη ΝΔ ότι συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την πενταετία 2015-2019.

Ωστόσο είναι επίσης βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη ζύμωση μεταξύ των δύο κομμάτων που προκαλούν αυτές οι πρωτοβουλίες.

Άλλωστε όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο του «καφέ» που ήπιαν δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, Αλέκος Φλαμπουράρης και Κώστας Γείτονας.

Παρά τις αμήχανες διαψεύσεις του ΚΙΝΑΛ σε ότι αφορά το περιεχόμενο του ραντεβού αυτού και την επιχείρηση της Κουμουνδούρου να υποβαθμίσει τη σημασία και τις προεκτάσεις των συνομιλιών αυτού του επιπέδου, είναι βέβαιο ότι το πολιτικό φλερτ καλά κρατεί.

Ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της κας Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο υποστηρίζει πως πρόκειται για «τροπάρι δήθεν σύμπλευσης» συγκρίνοντας τα όσα αντίστοιχα λέγονταν όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση για τις σχέσεις που είχε το ΚΙΝΑΛ με τον κ. Μητσοτάκη.

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στη «Μακεδονία» χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη την «αυτόνομη πορεία» του Κινήματος Αλλαγής και αναφερόμενη στις παρεμβάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής και τραπεζικής ασυδοσίας κάλεσε τη μεσαία τάξη που απογοητεύτηκε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ να στηρίξει την πολιτική πρόταση του κόμματός της.

Είναι προφανές ότι η ρητορική της προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι ιδιαίτερα αιχμηρή και από μια πρώτη ανάγνωση δεν επιβεβαιώνει το φλερτ που αντικειμενικά αναπτύσσεται μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη. Άλλωστε και στο ΚΙΝΑΛ υπάρχουν δύο εσωκομματικές τάσεις που βλέπουν από διαφορετική οπτική τη στάση τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσκλητήριο Τσίπρα σε Φώφη;

Σε κάθε περίπτωση η περίοδος των ίσων αποστάσεων από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ είναι σίγουρο ότι έχει λάβει τέλος μετά τις εκλογές του περασμένου Ιούλη και την κυβερνητική εναλλαγή.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη τόσο στην προεδρική εκλογή όσο και στον εκλογικό νόμο από την πλευρά της ΝΔ και του πρωθυπουργού δείχνουν ένα καταρχάς άδειασμα της Φώφης Γεννηματά και ένα διαρκώς ογκούμενο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε αυτό το έδαφος και ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει τα πλάνα του και σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου προς το ΚΙΝΑΛ.

Ενδεχομένως μια πρώτη γεύση για το προσκλητήριο του πρώην πρωθυπουργού προς τη Χαριλάου Τρικούπη να δοθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Φλεβάρη.

Πασοκοποίηση μέσω …εξωστρέφειας

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, θα πρέπει κανείς να παρατηρήσει πως μόνο άσχετη δεν είναι με όλα τα παραπάνω, η κατεύθυνση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προς τον κομματικό οργανισμό για «εξωστρεφείς δράσεις» προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό του ενόψει του συνεδρίου για τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Επί της ουσίας, οι αντιπαραθέσεις για την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αμβλύνονται όσο αναπτύσσεται σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο ένας κοινός βηματισμός με το ΚΙΝΑΛ σε θέματα που αποτελούν διαχωριστικές γραμμές γι’ αυτό που έχει αποκαλέσει ο κ. Τσίπρας «πρόοδος – συντήρηση».

Τα οικονομικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά ζητήματα αλλά κα το προσφυγικό όπου στη ΝΔ είναι ισχυρή και ουσιαστικά κυρίαρχη η δεξιά ατζέντα στο εσωτερικό της, είναι πεδία που αντικειμενικά φέρνουν πιο κοντά το ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ παρά τις προστριβές τους για την περιφρούρηση του κομματικού τους χώρου.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024