«Εχουμε δύο δρόμους. ‘Η θα πιέσουμε για λύση και θα την πετύχουμε ή ως βορράς του νησιού θα συρθούμε σε πιο εξαρτημένη δομή. Εμείς δεν αποδεχόμαστε να είμαστε ούτε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων (Ε/κ), ούτε υποτελής διοίκηση στην Τουρκία. Εμείς θέλουμε ανεξαρτησία και ελευθερία», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, ανακοινώνοντας την Τετάρτη το βράδυ την υποψηφιότητά του για τις «προεδρικές εκλογές» της 26ης Απριλίου στα κατεχόμενα.

Με ένα κλαδί ελιάς

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ανακοίνωση έγινε σε κλειστό γνωστό χώρο στη Λευκωσία, παρουσία ηγετών κομμάτων και κινήσεων που ήδη έχουν ανακοινώσει στήριξη στο πρόσωπό του, του «δημάρχου» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων. Με το ίδιο σήμα, ένα κλαδί ελιάς, που είχε και το 2015, ο κ. Ακιντζί εισήλθε με τη σύζυγό του, Μεράλ, στην αίθουσα υπό τους ήχους τραγουδιού που γράφτηκε γι’ αυτόν και στο ρεφρέν αναφέρεται το επίθετό του.

Πριν αρχίσει την ομιλία για το όραμά του για την επόμενη πενταετία, ομιλία που διήρκησε πέραν της μιάμισης ώρας, ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταματήσουν τα χειροκροτήματα και να συγκρατήσουν για λίγο τον ενθουσιασμό τους, εκφράζοντας λύπη στις οικογένειες των θυμάτων και σε ολόκληρη την Τουρκία για τα δυστυχήματα με τη χιονοστιβάδα στο Βαν και με το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Σαμπίκα Γκιοκχέν της Κωνσταντινούπολης.

Τη δική του υποψηφιότητα, είπε, δεν την αποφάσισε καμία κομματική βουλή (ΣΣ: ανώτερο όργανο κόμματος) γιατί είναι πραγματικά ανεξάρτητος, την υποψηφιότητά του την αποφάσισε ο λαός «και εγώ λογοδοτώ πρώτα στον λαό και μετά στον εαυτό μου, σε κανέναν άλλο». Θα ανακοινώσει, πρόσθεσε, το κόστος της προεκλογικής του εκστρατεία στο τέλος.

«Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά»

Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά, αλλά την πίστη του λαού, την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη του, δήλωσε ο κ. Ακιντζί στη συγκέντρωση που ονομάστηκε «Βραδιά εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας». Πάντοτε ένιωθε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ανέφερε στην ομιλία του, «το είδα στα μάτια σας όταν βγήκα στους δρόμους. Απόψε δείχνετε την εμπιστοσύνη και την αποφασιστικότητά σας».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι εφάρμοσε στην πενταετή θητεία του στην «προεδρία», όπως αναφέρεται η ηγεσία της τ/κ (τουρκοκυπριακής) κοινότητας, μια πολιτική 4 διαστάσεων και μια πολιτική επικεντρωμένη στη λύση. Πρώτη φορά μετά το 1960, τόνισε, πραγματοποιήθηκε πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και υπογράμμισε την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ μετά το Κραν Μοντάνα ότι χάθηκε ιστορική ευκαιρία.

«Εμείς δεν είχαμε αρνητικό ρόλο σε αυτό. Στόχος μου κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών είτε στο εσωτερικό είτε προς την ε/κ πλευρά». Θέλησε όμως να πει σύντομα – όπως ανέφερε – ορισμένες δυσκολίες που υπάρχουν.

Για το Κυπριακό

Μίλησε για στάση κλυδωνισμού της ε/κ πλευράς στο θέμα της πολιτικής ισότητας και δυστυχώς – είπε – μια από τις πιο σημαντικές δυσκολίες ήταν αυτό που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως μαξιμαλιστική στάση της ε/κ πλευράς, «το μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό».

Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχεται κάποτε για το θέμα της λύσης δύο κρατών, πως ακόμα και οι Ε/κ δέχονται λύση δύο κρατών αλλά ο ίδιος όχι, είπε ότι πρόκειται για προσπάθεια σπίλωσής του αναφέροντας ότι το ζήτημα ανέκυψε από τη συνάντηση του τούρκου ΥΠΕΞ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν εκεί την τελευταία μέρα, υπογράμμισε, ο κ. Αναστασιάδης είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι οι Ε/κ δεν μπορούν να αφομοιώσουν την πολιτική ισότητα, να τον αφήσουν να προχωρήσει με τις (προεδρικές) εκλογές και μετά να βάλουν στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών. «Οταν ο κ. Τσαβούσογλου με ενημέρωσε, του απάντησα ‘μην το πιστεύετε’. Μετά (ο πρόεδρος Αναστασιάδης) μίλησε για συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, εκ περιτροπής πρωθυπουργία και αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ποτέ μας δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία δυσκολία έναντι της αποκεντρωμένης».

Ο ίδιος, συνέχισε, δεν πρότεινε ποτέ λύση δύο κρατών γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι. Μπορεί, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά να το κάνει αυτό για να εκμεταλλευτεί μονομερώς το φυσικό αέριο, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τους Τ/κ είναι τι έχει αποδεχθεί και τι υπερασπίζεται η ε/κ πλευρά ενώπιον των ΗΕ.

«Η επίσημη στάση»

Η επίσημη στάση, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, είναι αυτή που βγήκε στο Βερολίνο, (η λύση αφορά) μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. «Η δική μου στάση είναι η λογική, το εφικτό, κι αυτό είναι μια διζωνική, δικοινοτική (λύση), βασισμένη σε δύο συνιστώσες πολιτείες, στην πολιτική ισότητα, θα έχει αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις και για τις δύο κοινότητες. Θα περιλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία και θα είναι μια λύση όπου όλοι θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το εφικτό. Εγώ δεν έχω πρόθεση να ενισχύσω ακόμη περισσότερο το στάτους κβο τρέχοντας πίσω από όνειρα, επειδή αυτό (η εφικτή λύση) δεν θα γίνει».

Δεν υπάρχει θέμα «κυριαρχικής ισότητας» που κάποιοι επικαλέστηκαν (ΣΣ: αναφέρεται στον Ερσίν Τατάρ), είπε ο κ. Ακιντζί, επειδή στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά σε μια κυριαρχία και κάτω από εκείνο το έγγραφο είναι η υπογραφή του Ντερβίς Ερογλου. Οσον αφορά δε τις απόψεις που προέρχονται από τον ίδιο χώρο (το ΚΕΕ) για δύο χωριστά κράτη εντός της ΕΕ και θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε ότι η μόνη χώρα που τους αναγνωρίζει είναι η Τουρκία και με αυτήν ακόμα δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα φιλικό αθλητικό αγώνα. «Τέτοιες απόψεις αλείφουν με βούτυρο το ψωμί των Ε/κ που δεν θέλουν λύση».

Με τον Ερντογάν

Θα πιέσει και θα προσπαθήσει, συνέχισε, για μια λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα έχοντας δίκαιη προσέγγιση, προστατεύοντας τα δικά τους δικαιώματα και υπερασπίζοντας μέχρι τέλους την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια των Τ/κ, αλλά βλέποντας και αναγνωρίζοντας παράλληλα τα δίκαια σημεία που εγείρουν οι Ε/κ.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο ήταν σημαντικό, σημείωσε την αναφορά στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι στόχος είναι μια στρατηγική συμφωνία και πως για την σύνοδο για την Κύπρο με την μορφή 5 + τα ΗΕ, ο ΓΓ περιμένει το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα. Γι’ αυτό πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη να συμβάλλουν, είπε, προσθέτοντας ότι μια λύση είναι πλέον αδήριτη ανάγκη όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του για τρείς δρόμους: είτε μορατόριουμ, είτε να τύχει σε ώτα ακουόντων η πρόταση του Ιουλίου 2019 που υπέβαλλε για το θέμα και να συνεργαστούν οι δύο πλευρές, είτε θα παραμείνουμε στην κατάσταση να κάνει η κάθε πλευρά τα δικά της. «Δεν θα περιμένουμε με δεμένα χέρια να επωφελούνται μόνοι οι Ε/κ από αυτό τον φυσικό πλούτο» τόνισε.

Τα Βαρώσια

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν μπόρεσε να πετύχει ένα πράγμα που είχε αποτελέσει μέρος της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας και αυτό είναι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για διεθνείς πτήσεις.

«Επειδή από την πρώτη στιγμή οι τούρκοι αρμόδιοι είπαν ότι το εδαφικό πρέπει να ιδωθεί συνολικά και όχι κομμάτι – κομμάτι. Αυτό δεν ήταν η μόνη δυσκολία» υπογράμμισε. Ούτε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, στην πρώτη τους συνάντηση είδε θετικά το θέμα του αεροδρομίου. Ούτε όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν ήρθε στην Κύπρο, πρόσθεσε, μπόρεσαν να συμφωνήσουν να μπει ομάδα ειδικών στα Βαρώσια.

Και για τα μαρωνίτικα χωριά ανέφερε ότι ήταν δική του πρωτοβουλία αλλά η νέα «κυβέρνηση» δεν τον άφησε να προχωρήσει, λέγοντας ότι είναι δική της δουλειά το θέμα. «Από τότε δεν είδα κάτι να έγινε» εξήγησε.

Οι σχέσεις με την Τουρκία

Οι σχέσεις με την Τουρκία, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δυστυχώς εδώ και χρόνια οι σχέσεις αυτές δεν είναι υγιείς κατά κάποιο τρόπο και γι’ αυτό τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική εξάρτηση. Πρέπει σίγουρα να γίνονται διαβουλεύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις εκατέρωθεν απόψεις». Μπορεί σε κάποια θέματα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά και οι Τ/κ κάποτε πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες, είπε, τονίζοντας ότι «έτσι πήγαμε στην πενταμερή».

Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε για κάθε θέμα το ίδιο με την Τουρκία, υπάρχουν διαφορές, σημείωσε: «Εμείς θέλουμε να ζήσουμε στην Κύπρο με τη δική μας αυθεντική ταυτότητα, ως μια ελεύθερη κοινωνία, θέλουμε μια δομή που θα ισχύουν οι δημοκρατικές, λαϊκές σκέψεις και η ελευθερία έκφρασης. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο για μας».

Ο νυν τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η «χώρα» έχει ανάγκη από σοβαρή πληθυσμιακή πολιτική, πολιτική για τις «υπηκοότητες». Αναμένει, πρόσθεσε, στήριξη από όσους θέλουν προσέγγιση και όχι αντιπαράθεση, δεν είναι υπέρ της βίας αλλά της ανεκτικότητας, θέλουν ελευθερία και όχι οπισθοδρόμηση, εκσυγχρονισμό και όχι φανατισμό, θέλουν δημοκρατία.
«Δεν περιμένω ψήφους από εκείνους που έχουν αφομοιώσει την κουλτούρα του λιντσαρίσματος, κι ούτε θέλω. Αν είναι να εκλεγώ με τις ψήφους αυτών, καλύτερα να μην εκλεγώ» ξεκαθάρισε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαρίστησε για τη στήριξή τους το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, το κόμμα Νέα Κύπρος, τον «Ανεξάρτητο δρόμο» και την «Αριστερή κίνηση».

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο